Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht op de tien leraars vindt dat meer kan worden gedaan aan het werkgeluk op school, zo blijkt uit onderzoek. Tijdens de Internationale Dag van het Geluk op woensdag 20 maart organiseerden Howest en Brugge 2030 - het initiatief dat Brugge naar de titel van Europese Hoofdstad 2030 moet loodsen – een symbolische actie op het Stationsplein in Brugge.

Kapitein Werkgeluk

De opleiding Toegepaste Psychologie van Howest zet met haar onderzoeksproject Kapitein Werkgeluk in op het welbevinden en werkgeluk bij leraren. “Uit eigen bevraging met Teacher Tapp Vlaanderen blijkt dat acht op de tien leraars vindt dat er meer kan worden gedaan om het thema werkgeluk te integreren in het beleid van de school en de dagelijkse werking”, zegt Howest-onderzoeker Sarah Daniels. "Met alle negatieve berichtgevingen over het onderwijs zou je bijna vergeten dat er ook veel werkgeluk te vinden is in deze sector. Zo geeft zeven op de tien leraars aan zich gelukkig te voelen op het werk, al mogen er wel meer initiatieven genomen worden om het welbevinden nog te verbeteren."

Kapitein Werkgeluk actie stationsplein 3
Kapitein Werkgeluk actie stationsplein 4

Zeil inkleuren

Met Kapitein Werkgeluk trekken de Howest-onderzoekers naar scholen en gaan ze samen met leraren en directie creatief aan de slag om grip te krijgen op werkgeluk. De eerste uitdaging ligt al in het onder woorden brengen van werkgeluk, wat een echte kunst is.

“Zoals het spreekwoord zegt: een beeld zegt meer dan 1000 woorden”, vult Howest-onderzoeker Laura De Blaere. "Daarom zien we een link met Brugge 2030 – The Art of Conversation, die bij zijn lancering het straatbeeld heeft aangekleed met vlaggen met gespreksopeners. Het grootste zeil van de actie ‘wat is jouw idee van geluk?’, schenken wij nu aan het secundair onderwijs. Directie, leerkrachten en leerlingen uit plaatselijke secundair scholen geven mee kleur aan werkgeluk door het zeil letterlijk in te kleuren."

HR in onderwijs

Leerkrachten verdienen anno 2024 betere werkcondities, vinden de Howest-onderzoekers. “Leerkrachten spelen een belangrijke rol in de toekomst van onze samenleving, staan vaak heel gemotiveerd in hun job, maar verdienen op vlak van welbevinden en werkgeluk meer aandacht en betere werkcondities” zeggen Daniels en De Blaere. “Dat is waar onze studenten Toegepaste Psychologie een verschil in kunnen maken en als toekomstig psychisch consulent een rol in kunnen spelen.”

Kapitein Werkgeluk actie stationsplein 2

Dag van het geluk in beeld

Laura De Blaere

Laura De Blaere

Sarah Daniels

Sarah Daniels