Dit project is een vertaalslag van methodieken en roadmaps (stappenplannen) die tijdens het VLAIO TETRA-project Makerhealth (2019-2021) zijn ontwikkeld. Samen met enkele leerkrachten uit de RHIZO Zorgkrachtschool en pedagogisch begeleiders ‘Maatschappij en Welzijn’ werd de roadmap aangepast naar een Makerhealth-traject op maat voor jongeren uit de 3de graad van het secundair onderwijs. Deze roadmap werd vervolgens getest bij een groep van 50 studenten uit de opleidingen ‘Gezondheids- en welzijnswetenschappen’ en ‘Toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen’ en werd daarna verder verfijnd. Het verloop, de resultaten en de geleerde lessen van dit project zijn verwerkt in een draaiboek.
Doel van het project
Met dit project willen we jongeren laten kennismaken met innovatie in de zorg en hen tegelijkertijd enthousiast maken voor wetenschap, technologie, ontwerp en oplossingsgericht werken. We willen laten inzien dat creatieve vaardigheden en STEM-competenties steeds belangrijker worden voor toekomstige zorgprofessionals.
Uitdaging
Tijdens dit project worden de jongeren uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor een levensecht en actueel probleem uit de zorgsector. Dit verhoogt niet alleen hun motivatie, maar biedt hen ook de kans om een beter en realistischer beeld te vormen van het werkveld waar ze na hun studies terecht kunnen komen. Daarnaast krijgen ze ook inzicht in de technologische aspecten binnen de zorgsector.
STEM & persoonlijke ontwikkeling
Op een toegankelijke manier worden de leerlingen (en leerkrachten) ondergedompeld in de wereld van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en wordt de relevantie ervan in het dagelijks leven benadrukt, met een specifieke focus op de zorgsector. Naast een bredere kijk op het werkveld en het versterken van 21ste-eeuwse vaardigheden, krijgen de jongeren ook de kans om hun talenten, interesses, passies en waarden te ontdekken en te ontplooien.
Draaiboek & ondersteuning
Het verloop, de resultaten en de geleerde lessen van dit project zijn samengevat in een draaiboek.
Heb je zin om zelf zo'n project op te starten met je leerlingen, maar kan je wat ondersteuning gebruiken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. In een vrijblijvend gesprek verkennen we samen de mogelijkheden.
Geïnteresseerd in het draaiboek en/of ondersteuning bij de uitrol van je eigen project? Stuur ons gerust een mailtje via enterprise [at] howest.be (enterprise[at]howest[dot]be).