Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarover?

Dit tweejarig postgraduaat wordt georganiseerd in samenwerking met AIHP. Het leidt hulpverleners op in de Integratieve Counselors. Doelstelling is om reeds opgeleide welzijnswerkers te versterken in hun basiscompetenties en -vaardigheden om cliënten beter te kunnen ondersteunen in hun groeiproces naar socio-emotioneel – en mentaal veerkrachtige mensen.

Professionele counselors helpen cliënten bij het identificeren van doelen en mogelijke oplossingen voor problemen die emotionele onrust veroorzaken, proberen de communicatie- en copingvaardigheden te verbeteren, het gevoel van eigenwaarde te versterken en gedragsverandering en optimale geestelijke gezondheid te bevorderen.

Deze opleiding bestaat uit praktische toepassingen van en door theoretische kaders rond communicatie, coaching en counseling. Vanuit het eigen groeiproces zal de student zich verder bekwamen, waardoor hij/zij de cliënt beter zal kunnen ondersteunen. De studenten krijgen een integratief-theoretische vorming en worden praktijkgericht opgeleid door middel van practica, video-interactie, individuele intervisie en groepssupervisie. Deze opleiding gaat door in kleine groepen (maximaal 16 deelnemers) waardoor er ruimte is voor inspiratie en kruisbestuiving van en door de andere deelnemers.

Voor wie?

Voor studenten die minstens over een mensgerichte bachelopleiding beschikken, zoals:

 • Toegepaste Psychologie/psychologisch consulent
 • Sociaal werk
 • Orthopedagogie
 • Pedagogie van het Jonge Kind
 • Toegepaste gezinswetenschappen
 • Gezondheidswetenschappen
 • Sociale Readaptatiewetenschappen
 • Verpleegkunde
 • Vroedkunde
 • Educatieve bachelor
 • Gezinswetenschappen
 • Psychologie (master)
 • Pedagogie (master)
 • Orthopedagogie (master)
 • Seksuologie (master)
 • Criminologie (master)
 • Sociologie

Studenten met de volgende graduaatsopleiding in het domein Mens & Welzijn dienen voorafgaand en succesvoleen voortraject van 16 ECTS gevolgd te hebben of eerder verworven competenties hebben verworven via een EVC-opleiding op te nemen:

 • HBO5 Verpleegkunde
 • Maatschappelijk werk
 • Orthopedagogische begeleiding
 • Sociaal-cultureel werk

Die 16 ECTS omvatten de volgende opleidingsonderdelen:

 • Basis van Gedrag
 • Levenslooppsychologie
 • Psychopathologie
 • Psychofarmacologie

Waarom?

Na de opleiding kan de professionele counselor in individuele begeleiding zijn/haar cliënt persoonlijk ondersteunen om groei te ervaren in uitdagende tijden in het leven. De individuele counselor kan iemand helpen omgaan met veel persoonlijke onderwerpen in het leven, zoals woede, depressie, angst, middelenmisbruik, huwelijks- en relatie-uitdagingen.

Deelnemers worden vooral geschoold in de praktische toepassingen van de theorie.

AIHP

Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met onze partner.
Alle info over deze opleiding vind je via deze link.

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Ontmoet
Howest Academy

Ontmoet Howest Academy

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

[NAAM]

[ROL]

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

 • Voor een graduaats diploma:
  Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor microdegrees:
  Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.

Ben je ingeschreven voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat, een micro degree en/of een navorming? Dan kom je niet in aanmerking voor financiële ondersteuning in je studiekosten.

Heb je hier toch vragen rond? Neem contact op met de sociale dienst van Stuvo