Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkort traject Journalistiek

Instromen in het tweede jaar

Heb je al een bachelor- of masterdiploma? Dan kan je rechtstreeks instromen in het tweede jaar Journalistiek!

Ben je gebeten door de actualiteit en wil je zelf nieuws maken? Kies dan voor het verkorte traject en haal in twee jaar een diploma Journalistiek!

De focus op de praktijk is nooit veraf, want vanaf dag één ga je als journalist in spe aan de slag. Je leert de kneepjes van het vak van mensen die nog elke dag in het journalistieke werkveld staan.

Welke vooropleiding?

Met een diplima communicatie, Grafische en Digitale Media, Audiovisuele Technieken of een masterdiploma Politieke wetenschappen, Geschiedenis of Taal- en Letterkunde kan je sowieso starten.

Heb je een ander diploma dan bovenstaande en wil je het verkort traject aanvatten? Neem dan contact op met coördinator gerti.wouters [at] howest.be

cupido in de radiostudio van mnm student video aan de slag

Jouw lesrooster

Elke week heb je ongeveer 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Het definitieve lesrooster wordt afgerond in september. Uiteraard kan dat door speciale projecten soms ook afwijken.

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Track J explained

Als journalist is het belangrijk om de wereld om je heen goed te begrijpen. Je krijgt dus een stevige basis met algemene vakken als Actualiteit, Belgische politiek en Economie. De Nederlandse taal is je belangrijkste instrument als journalist, maar ook Frans en Engels komen uitgebreid aan bod. Vanaf het tweede semester komt er meer ruimte voor praktijk, met vakken als Persfotografie en Interviewen.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto studente met computer

Waar kom je terecht?

Als bachelor in de Journalistiek kan je natuurlijk aan de slag bij een van de vele media. Radio, televisie, websites, kranten en tijdschriften: allemaal zoeken ze dynamische, taalvaardige en creatieve medewerkers. Ook researchers en productietalenten zijn erg gegeerd.

Er is ook nog leven buiten de journalistiek. Door je talenkennis, schrijf- en spreekvaardigheid kan je ook in tal van bedrijven en organisaties aan de slag. Je schrijft teksten, geeft het bedrijfsmagazine vorm, maakt videoreportages en levert content voor de website.

Ten slotte kom je dankzij je brede vorming ook in aanmerking voor alle functies waarvoor een bachelordiploma is vereist. Bij de overheid bijvoorbeeld, maar ook in het onderwijs en bij heel wat non-profitorganisaties.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Track J - Journalistiek in verkort traject aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Praktijkgericht

Wat je leert in de lessen, zet je zelf om in de praktijk: researchen, interviewen, fotograferen, schrijven, filmen en monteren. Je houdt de vinger aan de pols in onze steeds veranderende maatschappij. Onze opleiding heeft uitstekende contacten met alle Vlaamse media: kranten, magazines, nieuwssites, radio en televisie. Zij publiceren de beste studentenwerken.

Docenten uit het werkveld

Jouw lectoren zijn gedreven nieuwsmakers die vaak zelf nog dagelijks in het werkveld staan. Ze delen hun expertise en passie voor journalistiek om jou op te leiden tot een journalist die open-minded, flexibel en digitaal is. Je leert het vak dus uit eerste hand.

Intensieve begeleiding

Omdat onze opleiding zo praktijkgericht is, krijg je vaak les in kleinere groepen. Door de uitstekende studentenbegeleiding ben je aan Howest geen nummer. De lectoren voorzien je van persoonlijke feedback zodat je echt kan groeien en je talenten zo goed mogelijk kan ontplooien.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Gerti Wouters

Gerti Wouters

Opleidingsverantwoordelijke Gerti Wouters

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!