Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak voor mensen het verschil

Wil je mensen helpen bij de uitdagingen in hun leven en opkomen voor (meer) sociale rechtvaardigheid? Je inzetten om mensen aan en tot hun rechten te laten komen? Dan is de bacheloropleiding Sociaal Werk in Brugge of Kortrijk iets voor jou.

Sociaal Werk studenten in kring rond lesgever

Jouw lesrooster

Onze roostermaker doet er alles aan om je een aangenaam rooster te bezorgen. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster bezorgen we je in september.

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Persoonlijk en praktijkgericht

Persoonlijk en praktijkgericht

Een persoonlijke aanpak, kleine klasgroepen en een nauw contact tussen studenten en lesgevers. Zo typeren we ons graag.

Stap voor stap helpen we je om jouw plaats in de sector te vinden. Met theorie, maar zeker ook met praktijk en diverse stageperiodes. Nadat je kennis maakt met verschillende praktijken, leer je tijdens de stage in het eerste jaar een specifieke doelgroep kennen. In het tweede jaar volgt een langere stageperiode van 9 weken. In het derde en laatste jaar leg je tijdens de eindstage de brug met je latere beroep. Je kan je stageplaats zelf kiezen (al helpt je persoonlijke stagecoach je uiteraard graag op weg).

Mensenwerk

In de opleiding ga je aan de slag met specifieke methodieken, leer je communiceren en reflecteren, versterk je je mensgerichte attitudes zoals empathie en respect, en ontwikkel je een kritische en eigenzinnige kijk op verschillende maatschappelijke domeinen. Op die manier draag je bij aan een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving waar het – voor iedereen – goed is om te leven.

We zorgen voor heel wat boeiende, levensechte opdrachten in samenwerking met het werkveld. Op die manier kan je de kennis en vaardigheden uit de lessen onmiddellijk toepassen in nauw contact met de praktijk.

Eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met het brede werkveld van de sociaal werker. We trekken je in een straf inhoudelijk bad van menswetenschappelijke basiswetenschappen (psychologie, sociologie, recht, economie...). Onze focus daarbij is telkens jouw toekomstige beroep als sociala werker (we maken dus geen mini-pssycholoog, mini-advocaat... van je).
Tegelijk duik je in de vakken Werkveld en beleid en Agogische kaders in het werveld en de 'alaambak' van sociaal werkers.
Sociaal labo en sociale vaardigheden zijn opleidingsonderdelen waar je de basishouding van de sociaal werker in kleine groepjes onder de knie krijgt.

Tweede jaar

Het tweede jaar bouwt verder op het eerste jaar van de opleiding. Je maakt een keuze uit een van de 4 keuzetrajecten: maatschappelijk werk, sociaal-cultureel werk, arbeid & tewerkstelling (nieuw!) en Toegepaste criminologie (uniek!). Tijdens dit jaar loop je ook 9 weken stage.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto studente met computer

Waar kom je later terecht?

Aan de slag in een gevarieerd werkveld

Je 1000-deurendiploma opent heel veel deuren: als onmiddellijk inzetbare beroepskracht kan je aan de slag in een zeer gevarieerd werkveld. Sociaal werkers vind je namelijk in heel uiteenlopende organisaties en tal van sectoren. Van de welzijns- en de gezondheidssector over de sociaal-culturele en educatieve sector tot de sociale, justitiële en economische sector.

Concreet werk je met, voor en tussen de mensen in jeugdhuizen of het buurtwerk, bij OCMW’s of lokale besturen, bij de politie of in de gevangenis, bij de vakbond, in ziekenhuizen, vormingsinstellingen, personeelsdiensten, ziekenfondsen, dienstencentra, CLB’s, cultuurcentra, ...

Klik even door naar de pagina's van onze keuzetrajecten. Daar geven we je nog meer voorbeelden van organisaties waar je als sociaal werker aan de slag kunt.

Verder studeren?

Heb je na de opleiding zin in meer? Dan is een upgrade naar de master Sociaal Werk zeker een optie. Aan Howest kan je via een verkort traject ook bachelor in de Toegepaste Psychologie worden.

Solliciteren?

Wist je dat we je niet alleen inhoudelijk voorbereiden op een job? Tijdens je opleiding krijg je ook sollicitatietraining om de arbeidsmarkt op te gaan.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Sociaal Werk na graduaat aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Opleiding in beeld

Troeven van de opleiding

  • Een brede basis met ruimte voor eigen keuzes: je maakt kennis met het brede werkterrein van de sociaal werker. Naast een uitgebreide basis bieden we je vanaf het tweede jaar vier keuzetrajecten aan. Zo sla je de richting in die aansluit bij je interesse en motivatie.
  • Veel contact met de praktijk: al vanaf het eerste jaar proef je van het echte werk. Vanaf dag 1 leer en oefen je met concrete vraagstukken uit de praktijk. Het maakt deze opleiding echt bijzonder. Studiebezoeken, uitstappen en gastsprekers leren je daarnaast de diversiteit van de sector kennen. Ook veel lesgevers hebben praktijkervaring in het werkveld.
  • Veel stage: de stages bieden je dé kans om de theorie uit de lessen toe te passen en actief kennis te maken met het werkveld (én je eigen bijdrage te leveren).
  • Persoonlijke begeleiding: een van de kenmerken van de opleiding is onze kleinschaligheid en de bereikbaarheid van onze lectoren. We werken heel vaak in kleine groepen. Met gerichte coaching, differentiatie en persoonlijke feedback ondersteunen we je in je groeiproces als mens en als professional.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over de opleiding? Neem gerust contact met ons op!

Tom Lemahieu

Tom Lemahieu

werkmens bij Sociaal werk

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!