Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken voor en met mensen

Wil je graag iets betekenen voor anderen? Liggen gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid je nauw aan het hart? Wil je graag individueel met mensen werken om hun welzijn te verhogen? Dan is de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk je op het lijf geschreven!

In de graduaatsopleiding maatschappelijk werk ligt de focus op individuele cliënten en hun directe omgeving. Hen sterker maken, verbinden, adviseren en op weg helpen vormen de rode draad doorheen de opleiding. En dit allemaal leer je al doende. De praktijk en concrete voorbeelden vormen de aanzet voor de theorie. Meer dan de helft van het programma bestaat uit 'werkplekleren'.

De opleiding richt zich tot sociaal bewogen studenten: geëngageerde jongeren en volwassenen met een passie voor hun medemensen. We leiden je op tot een kritische, betrokken maatschappelijk werker die de rechten van zijn individuele cliënten vooropstelt en dat via aangeleerde methoden en technieken.

Aan Howest plaatsen we twee specifieke profielen centraal die in de meeste jobs als maatschappelijk werker nodig zijn: psychosociaal hulpverlener en sociaal-juridisch dienstverlener.

Gesprek studenten

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd.

groepswerk

Opleidingsprogramma

Tijdens het verkort traject willen we je volledig klaarstomen om ook als maatschappelijk werker aan de slag te kunnen.

In het modeltraject van 1 jaar richten we ons specifiek op die vakken die kenmerkend zijn voor het maatschappelijk werk. De vakken gespreksvoering, actuele uitdagingen, recht, werkveldverkenning komen dan ook aan bod.
Daarnaast ga je op stage waar je het beroep, de organisaties, de verschillende werkingen en zo meer beter leert kennen en de mogelijkheid krijgt om hier veel ervaring in op te doen.

Tijdens het verkort traject hebben we aandacht voor zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling.

Check het opleidingsprogramma

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Sociaal Huis tweedaagse

Waar kom je later terecht?

Je graduaatsdiploma Maatschappelijk Werk opent heel wat deuren. Als onmiddellijk inzetbare beroepskracht is de kans groot dat je meteen aan de slag kan. Het aantal vacatures voor maatschappelijk werkers is de voorbije jaren alleen maar toegenomen.

Verder studeren?

Heb je zin in meer? Dan is een upgrade naar de bachelor Sociaal Werk mogelijk via een verkort traject.

Tweejarig traject

Het diploma van gegradueerde in het Maatschappelijk Werk behaal je in een modeltraject van 2 jaar.

Gezien het grote aantal stage-uren en de praktijkgerichte lessen, zit een week al snel goed vol.

Driejarig traject

Wil je de opleiding combineren met werk en/of gezin, dan kan je de graduaatsopleiding ook volgen in een aangepast individueel traject.

Op het einde van je individueel traject is het eindresultaat hetzelfde als in het tweejarig traject: je diploma van gegradueerde in het maatschappelijk werk. De inhoud komt exact overeen met het tweejarig traject maar het ritme is iets rustiger.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Maatschappelijk Werk na Graduaat Orthopedagogie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Vanuit en met de praktijk

In deze opleiding leer je al doende. De praktijk en concrete voorbeelden vormen altijd de aanzet voor de theorie. Meer dan de helft van het programma bestaat uit 'werkplekleren'. Je leert dus van en met het werkveld. Je lost echte praktijkcasussen op, de lesgevers hebben veel praktijkervaring en op je stageplaats leer je ook in het echt.

Persoonlijke aanpak

De opleiding staat voor een persoonlijke aanpak en begeleiding. Je hebt meestal les in kleine klasgroepen en er is een nauw contact tussen studenten en lesgevers. Aan Howest coachen de lesgevers je persoonlijk, geven je individueel feedback en dragen met concrete tips en praktijkgericht advies bij aan je groei als maatschappelijk werker.

Veel stage

In het eerste semester verkennen we het werkveld en mogelijke stageplaatsen in het domein van welzijn en gezondheid. in semester 2 ga je al een eerste keer op stage. Tijdens deze stage observeer je participatief en toon je engagement.

In het tweede jaar ga je een stap verder en draai je actief mee op de stageplaats. Je participeert volop als een toekomstig maatschappelijk werker.

Je stageplaats kies je op basis van je eigen talenten en interesses.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!