Overslaan en naar de inhoud gaan
Logos DataMaturity4AgileSME (DM4ASME)

Howest, Arteveldehogeschool en Agoria werken aan een geïntegreerd begeleidingstraject dat van bij de start de impact op de mensen benoemt en ondersteunt in combinatie met een in company data & change training.

Duiding

De digitale revolutie zet zich al jaren onverminderd voort en is door het Coronavirus nog in snelheid toegenomen. Organisaties kunnen continu verbeteren door digitale technologie te omarmen en innovatie te implementeren. Zo wordt er meerwaarde gecreëerd voor de klanten en medewerkers. Nieuwe technologieën bieden nieuwe mogelijkheden voor het bedrijf, zowel op een heel concreet als fundamenteel niveau. Toch is digitaal voor veel bedrijven nog niet het nieuwe normaal.

Kmo’s zorgen voor zo’n 70% van de tewerkstelling in de Belgische private sector blijkt uit onderzoek van Agoria. Qua digitale innovatieprojecten zijn ze echter ondervertegenwoordigd als je ze vergelijkt met grote ondernemingen en digitale startups . Idea Consult stelt dat kmo’s vaak niet weten waar te beginnen. Er wordt ook nauwelijks stilgestaan bij de manier waarop organisaties zich kunnen organiseren om ‘future proof’ te zijn, ook met betrekking tot het menselijk kapitaal binnen hun onderneming. Nochtans is het net dat menselijk kapitaal dat uniek is voor elke organisatie, waardoor het een belangrijke bron is om competitief voordeel te realiseren .

De beste fundering voor digitalisering bestaat uit twee elementen: data en mensen. Beide vormen het DNA, een dubbele helix & de basisstructuur, van een digitale organisatie. Howest, Arteveldehogeschool en Agoria zullen werken aan een geïntegreerd begeleidingstraject dat van bij de start de impact op de mensen benoemt en ondersteunt in combinatie met een in company data & change training. Het partnerschap is precies geënt op het snijvlak tussen innoveren, werken en leren. Samen leren we werknemers en het management om te gaan met data en tegelijkertijd nemen we hun vragen, angsten en onzekerheden mee door het menselijk aspect van de transitie te belichten. Het resultaat van dit begeleidingstraject zal leiden tot een datagedreven & wendbare organisatie en datageletterde & verandervaardige werknemers. Dit legt de basis voor verdere digitale transformatieprojecten (en in het bijzonder artificiële intelligentie) in de kmo.

Financiële steun

 • Totale subsidiale bedragen: €301.760,22
  • ESF - Mensgericht ondernemen: €102.598,48 (34%)
  • Vlaio: €153.897,72 (51%)
  • Andere publieke cofinancieringsbronnen: 0 (0%)
  • Private middelen: €45.264,02 (15%)
 • Totale financiering zonder ontvangsten: €301.760,22 (100%)
 • Totale financiering: €301.760,22