Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnen URBAN XR LAB wordt onderzocht hoe we 14+ jongeren actief kunnen betrekken bij het (her)ontwerpen van ruimtes, met de nadruk op duurzaam ruimtegebruik en het potentieel van Extended Reality (XR) voor visualisatie en simulatie van ontwerpen.
We dompelen jongeren onder in de materie via demonstraties, workshops en een bedrijfsbezoek. Daarna dagen we hen uit via een designsprint en eindigen met een concreet virtueel concept dat gepresenteerd wordt aan een breed publiek.

We organiseren cocreatiesessies met experts van onderzoeksgroepen GenZ-lab, Vital Cities en HitLab, de opleidingen Built Environment en Sociale Readaptatiewetenschappen, én het XR-bedrijf ULiA. De opgedane kennis uit drie diverse testtrajecten wordt vastgelegd in een roadmap met bijbehorende templates, instructiefiches en/of -video's. We ontwikkelen ook een draaiboek met concrete handvatten en inspirerende voorbeelden om STEM-academies en jeugdorganisaties te ondersteunen bij het opzetten van vergelijkbare STEM-trajecten.