Overslaan en naar de inhoud gaan

NursEduPal­@IMPACT

Hoewel verpleegkundigen de grootste groep zorgprofessionals zijn die betrokken zijn bij het verlenen van de palliatieve zorg (PC), is er nog steeds niet voldoende aandacht voor in de basisopleiding verpleegkunde. Daarom werkt Howest de projecten NursEduPal uit.

Verpleegkundigen zijn de belangrijkste zorgverleners op het gebied van palliatieve zorg en spelen een sleutelrol in de coördinatie van deze interdisciplinaire zorg. Maar vandaag schiet de basisopleiding verpleegkunde in PC tekort en is er dringend verbetering nodig.

Internationaal onderzoek echter toont aan dat onderwijs in PC de competenties verhoogt en dat dat een directe impact heeft op de kwaliteit van de zorg. Het opleiden van zorgprofessionals is dus een middel om de toegang tot PC van hoge kwaliteit te verbeteren. Daarnaast zorgt de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en klinische medici ervoor dat het onderwijs gebaseerd is op de competentievereisten binnen het vakgebied.

In het vorige NursEduPal@Euro project werden innovatieve leermiddelen ontwikkeld om verpleegkundeopleiders in staat te stellen onderwijs te bieden dat de complexiteit van PC aanpakt. Het NursEduPal@IMPACT project zal nu onderzoeken welke leer-/trainingsmaterialen noodzakelijk zijn om de deelnemers te empoweren zodat ze collega's kunnen begeleiden en veranderingen in gang kunnen zetten die de integratie verbeteren van kwaliteit van palliatieve zorg in hun dagelijkse praktijk.