Overslaan en naar de inhoud gaan

DIPSTER 2_0

Tijdens dit project wordt een online leerplatform ontwikkeld waar kan worden gewerkt aan de onderwijsdoelen op het vlak van digitale competenties.

Dat digitale geletterdheid belangrijke competenties zijn die je weerbaar maken in de maatschappij werd opnieuw pijnlijk duidelijk tijdens de coronacrisis. Bovendien is digitale geletterdheid en hot topic in de hedendaagse maatschappelijke en onderwijskundige vraagstukken (Crevits, 2014; PIRLS, 2016; PISA, 2019; Mediawijs, 2019). Digital natives grijpen dan wel snel naar technologie, het ontbreekt hen aan knowhow om bewust en doelgericht met online-informatie om te gaan (Ng & Gunstone, 2003; Ng, 2012). Ook leraren dienen voldoende onderlegd te zijn. Belangrijk is om via dit project enerzijds de kloof tussen de digital natives en anderzijds de digital immigrants te verkleinen (Hermans, Tondeur, van Braak, & Valcke, 2008; Kramarski & Michalsky, 2009; Ng; 2012).

Concreet willen we een online leerplatform ontwikkelen met leerpaden waarop op een gedifferentieerde manier gewerkt kan worden aan de onderwijsdoelen op het vlak van digitale competenties.