Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-Pilot HealthCare

Door de uitrol van een hoogwaardig 5G-netwerk wordt de Westhoek een echte smart region. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de geïntegreerde, economische streekvisie van de Westhoek, ‘Het Westhoek Impuls Plan’.

In dit project wordt 5G ingezet voor een efficiëntere hulpverlening, openbare veiligheid en zorgverstrekking. Er wordt onderzocht hoe:

  • drones veiliger en efficiënter kunnen worden ingezet voor medisch transport van onder meer bloedstalen en Automatische Externe Defibrillators (AED).
  • real-time video-ondersteuning van een verpleegkundige door een arts vanop afstand kan worden opgezet voor de paramedische interventieteams (PIT’s), via een geconnecteerd interventievoertuig met meerdere camera’s, bodycams en AR-brillen. Daarbovenop kan met een geconnecteerd voertuig ook heel wat cruciale data real-time uitgewisseld worden.
  • een betere patiëntenbeleving en -begeleiding kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van VR-headsets , gekoppeld aan een 360-gradencamera op locatie. Langdurig zieke kinderen en palliatieve patiënten kunnen zo meevolgen met de les of met familieaangelegenheden alsof ze zelf aanwezig zijn. Ook assistentie door een verpleegkundige in het ziekenhuis bij nierdialyse in een thuisomgeving behoort tot de mogelijkheden.
  • een lokaal, ultra-betrouwbaar communicatienetwerk kan worden opgezet voor ondersteuning van de hulpdiensten in geval van calamiteiten of grote evenementen.