Overslaan en naar de inhoud gaan

Nadat Howest op 10 november 2022 groen licht kreeg voor toetreding tot de RUN-EU alliantie, hebben we op 3 juli de bevestiging gekregen dat deze prestigieuze alliantie vanaf januari 2024 opnieuw op Europese subsidies mag rekenen.

Twee nieuwe partners

RUN-EU, voluit Regional University Network - European Universities, is een Europees samenwerkingsverband van tot nog toe zeven regionale hogescholen en universiteiten. Vanaf 1 januari 2024 komen daar met Howest en de Spaanse universiteit van Burgos twee nieuwe partners bij.

De missie van RUN-EU bestaat erin de competitiviteit van de regio’s waarin de partners gevestigd zijn te versterken door studenten, onderzoekers en lectoren de mogelijkheden te geven om onderling kennis uit te wisselen. Elk van de leden van de alliantie heeft de ambitie om - vanuit de regionale verankering - samenwerkingen op te zetten buiten de landsgrenzen. “Door onze blik te verruimen willen we de trend van brain drain omkeren in een brain gain”, aldus afscheidnemend algemeen directeur van Howest Lode De Geyter.

De nieuwe Erasmus+ subsidie wordt verstrekt voor 4 jaar, van 2024 tot 2027, waardoor RUN-EU en al haar leden hun strategische samenwerking op lange termijn kunnen voortzetten. Na een evaluatie in 2027 is het mogelijk om nog twee jaar subsidie te krijgen. Dit betekent dat RUN-EU, met inbegrip van de driejarige proeffase, een operationeel kader heeft van ten minste negen jaar.

RUN-EU logo

76.500 studenten, 97 onderzoekscentra, 9 onderwijsinstellingen

Met Howest en de Universiteit van Burgos er als nieuwe leden bij, zal RUN-EU een studentenpopulatie van meer dan 76.500 studenten en net geen honderd onderzoekscentra en -groepen vertegenwoordigen. RUN-EU zal vanaf 2024 voet aan de grond hebben in België, Spanje, Ierland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije, Finland en Portugal.

“Dankzij dit netwerk zullen we de komende vier jaar toegang krijgen tot heel wat gezamenlijke onderwijs-, onderzoeks- en innovatie-initiatieven. Het biedt onze studenten bovendien de mogelijkheid om vlot verder te studeren voor een master binnen de alliantie. Ons lidmaatschap van het RUN-EU netwerk is bovendien een belangrijk kwaliteitslabel”, besluit Frederik D’hulster, huidig directeur Onderwijs en toekomstig algemeen directeur van Howest.

Meer over RUN-EU