Overslaan en naar de inhoud gaan

We nodigen je graag uit voor de Inspiratie Academie Built Environment op maandagavond 25 september 2023 in The Penta van Howest. Voor deze editie strikten we Professor Tuba Kocaturk (Deakin University) uit Geelong, Australië, net als Kortrijk een UNESCO Creative City of Design. Zij deelt er haar inzichten over Ambient Intelligence, een transdisciplinair innovatiemodel voor de relatie tussen mens en bebouwde omgeving.

Programma

  • 19u00: Ontvangst
  • 19u30: Welkom door Wout Maddens
  • 19u40: Keynote prof. Tuba Kocaturck
  • 20u25: Q&A
  • 20u40: Receptie

A Trans-disciplinary Model of Innovation for the Built Environment

De overgang van een digitale naar een belevingsgerichte economie beïnvloedt vele sectoren en bepaalt sterk de manier waarop we ontwerpen, bouwen en interageren met onze bebouwde omgeving. Datagedreven en slim ontwerpen zorgt voor nieuwe economische, sociale en culturele waarden.

In haar keynote verkent professor Kocaturk het veranderingspotentieel van geïntegreerde computermodellen, ruimtelijke intelligentie en real-time connectiviteit om nieuwe interacties tussen mensen en de bebouwde omgeving te creëren. Ze focust op het ontwerpen van nieuwe plekken die meer inspelen op menselijke behoeften en activiteiten. Vanuit dat perspectief introduceert ze je in Ambient Intelligence. Dit model is gebaseerd op een transdisciplinaire benadering van innovatief design en stelt onze bestaande werkwijze en interactie met andere disciplines in vraag. Verwacht je aan concrete cases uit het MInD (Mediated Intelligence in Design) Research Lab.

Eén van die cases is het Spatially Intelligent Arts Center waar slimme en innovatieve applicaties ruimtelijke, fysieke en sociale parameters monitoren om de beleving en de operationele efficiëntie van een gebouw in kaart te brengen. Voor een andere case, Western Beach, ontwikkelde het team een vorm van “ruimtelijke storytelling” met behulp van immersieve technologieën. Het resultaat is een heel innovatieve manier om de bewoners via dagelijkse beleving te verbinden met de geschiedenis en het erfgoed van een plek of stad.

Beide projecten zijn opgezet in Geelong (Australië), net zoals de regio Kortrijk door Unesco erkend als City of Design.

Schrijf je snel in voor deze intrigerende verkenning op maat van stadsplanners, ontwerpers, designers, stedenbouwkundigen, architecten, vastgoedexperten, projectontwikkelaars en beleidsmakers.

Tuba Kocaturk

Tuba Kocaturk is Professor Integraal Design en Deputy Head van de School of Architecture and Built Environment aan de Universiteit van Deakin. Ze is architect, docent en ze leidt het onderzoek naar technologie-gedreven design en innovatie op het vlak van Built Environment. Tuba is oprichter en directeur van het MInD (Mediated Intelligence in Design) Research Lab, dat werkt op het snijvlak van Built Environment, Informatie Technologie en Design Innovatie.

MInD lab logo
Tuba Kocaturk

Tuba Kocaturk

Tuba Kocaturk is Professor Integraal Design en Deputy Head van de School of Architecture and Built Environment aan de Universiteit van Deakin.

Ze is architect, docent en ze leidt het onderzoek naar technologie-gedreven design en innovatie op het vlak van Built Environment. Tuba is oprichter en directeur van het MInD (Mediated Intelligence in Design) Research Lab, dat werkt op het snijvlak van Built Environment, Informatie Technologie en Design Innovatie.

Een initiatief van de opleiding Built Environment

De Inspiratie Academie is een initiatief van de gloednieuwe opleiding Built Environment van Howest, een unieke opleiding die de stadsbouwers van morgen kneedt. Deze Inspiratie Academie weerspiegelt de kracht van de samenwerking binnen Designregio Kortrijk, waarbij alle partners betrokken zijn: Howest, Kortrijk Xpo, Leiedal, Stad Kortrijk, Universiteit Gent en Voka West-Vlaanderen.

The Penta - Conceptueel wedstrijdontwerp van Thomas Rau

Inschrijven

Via welke mede-organisator schrijf je in?