Howest-studenten geven Memento-woordfestival interactieve boost met hun innovatieve installaties

Ondanks de vele coronarestricties kan Memento dit jaar gewoon doorgaan. Het culturele event pakt zelfs uit met zes innovatieve (digitale) installaties van Howest-studenten van de bacheloropleiding Devine. Die ontwikkelden ze in het kader van hun bachelorproef.

De achttien studenten van Devine (Digital Design & Development) hebben zes weken aan hun installaties gewerkt, met als vertrekpunt het ontwikkelen van immersieve toepassingen en technologie voor de presentatie van literaire creaties. Ze deden dit in nauwe samenwerking met de bibliotheek van Kortrijk, waar enkele van de installaties worden opgesteld. Ook op andere locaties in centrum Kortrijk zijn er te vinden.

Het festival, waarvan het thema dit jaar ‘verdwalen’ is, geeft jonge schrijvers de kans om hun kunnen te tonen, in wisselwerking met gevestigde waarden. Omwille van de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen wilde de organisatie onderzoeken hoe en in hoeverre digitale alternatieven fysieke ontmoetingen kunnen vervangen. 

“Memento was vragende partij om met ons werken”, aldus Cami Bosschaert van Devine. “Omdat het festival wist dat de studenten van deze opleiding zowel technisch, digitaal als op vlak van UX Design heel sterk zijn om concepten en ideeën niet alleen te ontwikkelen, maar ook te presenteren.”
Dat is dan ook heel goed gelukt, volgens Vincent Coomans, projectcoördinator van Memento Woordfestival. “Het is met dank aan de opleiding Devine een wondermooi, leerrijk, inspirerend en coronaveilig resultaat geworden. We zijn erg blij met de hoge artistieke output en het engagement van de studenten, die ook na hun bachelorproef nog op eigen initiatief bergen werk verzetten om – in samenwerking met Memento – hun installatie zo mooi mogelijk weer te geven.”

De speelse, interactieve installaties worden aangedreven door technologie als augmented reality (AR), bewegingstechnologie, biometrische technologie en elementen uit gaming. Zo vertaalt de Verdwaalzaal je emoties bij het horen van een fragment in realtime visuals en duik je bij The Ar(t) of Words letterlijk in een boek via augmented reality.

Memento ’21 start op vrijdag 19 maart en loopt tot 24 april. Alle informatie over de installaties van de studenten vind je hier.

Video’s van het studentenwerk:

Video 1 Video 2