Overslaan en naar de inhoud gaan

Professionals van de toekomst

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen pakt uit met een primeur. In de opleiding Toegepaste Informatica kunnen studenten voortaan ook kiezen voor het traject Web3 Engineer. “We richten ons hiermee op studenten van over de hele wereld”, zegt Shane Deconinck, onderzoekscoördinator Security & Privacy.

Howest is anticipating the future. De slogan is niet gelogen. Howest pakt als eerste hogeschool in Europa uit met de bachelor Web3 Engineer. “We geven de opleiding in het Engels, net omdat we ons richten op studenten van over de hele wereld. Net zoals ons traject Cyber Security, en zoals Digital Arts & Entertainment, de gameopleiding van Howest die intussen wereldvermaard is”, zegt Shane Deconinck, onderzoekscoördinator Security en Privacy bij Howest die het opleidingsprogramma mee vorm geeft. “Je hoeft geen voorkennis IT te hebben om de studie te beginnen. We leren onze studenten programmeren vanaf nul, maar wel aan een stevig tempo. De lessen vinden fysiek plaats op onze campus in Brugge. De stad is, als Unesco-Werelderfgoed, een troef. Wie de opleiding tot een goed einde brengt, kan bovendien over de hele wereld aan de slag.”

students working together

Sleutels en kluisjes

  • Waarover gaat de opleiding Web3 Engineering?
  • Wat is Web3 eigenlijk?

“Voor de meeste mensen klinken de termen onbekend, maar quasi iedereen heeft ermee te maken”, zegt Deconinck.

“Ik ga het eenvoudig uitleggen: iets bijhouden in je huis, is makkelijk. Je legt het in de kast en het blijft in je bezit. Iets bijhouden op het internet, is een heel ander verhaal. Je foto’s worden bijgehouden door Facebook of Instagram, je sportresultaten door Fitbit, je playlists bij Spotify, … De grote technologiebedrijven hebben al je gegevens in handen. Als je je account verwijdert, ben je alles kwijt. Je hebt ook geen privacy meer. Dat wil Web3 voorkomen. Het is een gedecentraliseerde versie van het internet waarbij de uiteindelijke regie niet ligt bij grote technologiebedrijven, maar bij internetgebruikers zelf. In plaats dat Facebook jouw foto’s opslaat, kan je ze zelf opslaan in je persoonlijke datakluisje. Of je slaat ze ergens anders op, maar bewijst via een geheime sleutel dat jij deze bezit. Het gaat dus over eigenaarschap en privacy.”

Lees meer over de opleiding Web3 Engineer

Pionieren

Wim Van Renterghem, trajectverantwoordelijk Web3 Engineer, benadrukt de volledigheid van het zorgvuldig vormgegeven programma: "De studenten volgen Toegepaste Informatica en zullen een brede basis krijgen op verschillende vlakken van IT. Daarnaast leren studenten de ins en outs kennen van blockchain, waarbij we onder andere Ethereum, Hyperledger Fabric, Bitcoin en IOTA onder de loep nemen. Ze zullen ook leren om zelf smart contracts te auditen. Verder gaat het traject in op andere belangrijke Web3 onderwerpen, zoals self-sovereign identity en decentralized finance, waardoor studenten een holistisch beeld krijgen van de Web3-technologieën. Dit maakt het traject zeer relevant en waardevol voor studenten die geïnteresseerd zijn in het werken met deze technologieën in de toekomst."

De grote bedrijven gingen voorlopig nog niet overstag, maar volgens Deconinck is dat een kwestie van tijd. “Europa stelt allerlei regels op. Het is bijna ondenkbaar dat Web3 er niet komt. Daarom beginnen wij nu al mensen op te leiden. We geloven als hogeschool sterk in innovatie. We pionieren in gaming, cybersecurity en hopelijk binnenkort ook in Web3. De wereld is digitaal en er zijn heel veel mensen nodig om daar aan mee te werken”, besluit Deconinck.

Meer info over Web3 studeren aan Howest

Shane Deconinck

Shane Deconinck

Onderzoekscoördinator Security & Privacy
shane.deconinck [at] howest.be

Wim Van Renterghem

Wim Van Renterghem

Trajectbegeleider bachelor Web3 Engineer

wim.van.renterghem [at] howest.be