Howest lanceert nieuwe navorming ‘AI for Healthcare’

Howest lanceert nieuwe navorming ‘AI for Healthcare’

Howest lanceert nieuwe navorming ‘AI for Healthcare’

Als de voorbije maanden ons iets hebben geleerd, dan is het dat het belang en de toekomstkansen van de zorgsector nooit groter waren. Tegelijkertijd is Artificial Intelligence een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het interpreteren van (medische) data. Howest start daarom vanaf academiejaar 2020-2021 met de navorming “AI for Healthcare”.

Artificiële Intelligentie voor de zorg: en nu de praktijk!

De nieuwe navorming is een initiatief van de bacheloropleidingen Multimedia en Communicatietechnologie (MCT) en Biomedische Laboratoriumtechnologie en de eraan verbonden bachelor-na-bachelor Bio-informatica. Het doel van deze navorming is om niet enkel de impact van AI op de zorg te begrijpen, maar de cursisten ook AI te leren toepassen in levensechte praktijkvoorbeelden. De nieuwe navorming is dan ook vooral gericht op bio-informatici, academici en IT-personeel in de zorg (een basiskennis programmeren wordt verondersteld).

Het grote potentieel van data voor de zorg

Het unieke van de navorming is dat cursisten eerst een crash course in de biomedische materie en context krijgen en daarna aan de slag gaan met de specifieke data. Gaandeweg wordt het enorme potentieel van data voor de zorg duidelijk. Artificial Intelligence mag op dit moment dan wel doorgaans ‘Narrow’ zijn (software die kan leren om een nauw omschreven taak uit te voeren), deze Narrow AI biedt wel bijzondere mogelijkheden in de gezondheidszorg. In het bijzonder: accuratere diagnoses, medicijnen aangepast aan het fenotype en het ondersteunen van dokters bij het verwerken van medische data zodat zij meer tijd kunnen spenderen aan de patiënt.

“More humane medicine, enabled by machine (learning)support”
Eric Topol – Cardioloog - in “Deep Medicine”

Engelstalige opleiding met Nederlandstalige “support”

De navorming loopt over een half jaar, van januari 2021 tot juni 2021 en wordt in het Engels gegeven. Volgens het principe van ‘blended learning’ worden contactmomenten gecombineerd met afstandsonderwijs. De opleiding is zo combineerbaar met een fulltime job. Op het programma staan onder meer het classificeren van ziektes (al dan niet aan de hand van foto's), het analyseren van ECG-data en DNA-sequenties. Daar gaan de cursisten vervolgens praktisch mee aan de slag. Relatief eenvoudige regressietechnieken tot complexe deep learning komen aan bod.

Het docententeam bestaat uit Marie Dewitte, biomedica gespecialiseerd in AI, Cedric Hermans, bio-informaticus en Wouter Gevaert, AI-expert en lector met meer dan 10 jaar ervaring in AI.

Meer informatie

Contactpersonen