Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag waren 32 leiders van jeugdbewegingen te gast op de Howest-campus in Brugge voor een gratis EHBO-sessie. Met deze ‘Refresh your skills’ workshop spelen de bacheloropleiding Verpleegkunde van Howest en de HBO5-opleiding Verpleegkunde van ZoWe Brugge samen in op een duidelijke nood. Een tweede opfriscursus voor evenveel deelnemers volgt op 26 april aan ZoWe Brugge.

EHBO als levensnoodzakelijke skill voor leiders

“Met deze workshops richten we ons tot alle leiders van jeugdverenigingen die niet machteloos willen staan toekijken wanneer iemand op kamp of tijdens een activiteit onwel wordt of een lelijke val maakt”, legt Lieselore Casier, opleidingscoördinator van de bacheloropleiding Verpleegkunde aan Howest, uit.

“Zelfs met een basiskennis EHBO kan je het verschil maken in de eerste minuten na een ongeval. Daarom zien we het als onze verantwoordelijkheid om naast onze eigen studenten ook jeugdbewegingen eenvoudige (levensreddende) handelingen aan te leren. Hoe meer jongeren we bewust kunnen maken van het belang van EHBO, hoe beter. Daarom zijn deze opfriscursussen ook gratis.”

EHBO Workshop sfeerbeeld reanimatie
EHBO Workshop sfeerbeeld wondzorg

Gezamenlijk initiatief van Howest en ZoWe

Voor de EHBO-workshops slaan de bacheloropleiding Verpleegkunde van Howest en de HBO5-opleiding Verpleegkunde van ZoWe Brugge de handen in elkaar. Het voornaamste doel is om de EHBO-skills van leiders van jeugdbewegingen op te frissen, zodat zij op de juiste manier kunnen reageren in mogelijk levensbedreigende situaties.

Lieselore Casier: “Tijdens de twee uur durende workshop hebben we vandaag de basisstappen van eerste hulp herhaald. Reanimeren maakt daar deel van uit, maar ook hoe (brand)wonden, kneuzingen of breuken verzorgd kunnen worden. We kregen na afloop veel positieve reacties. De workshop van volgende week aan ZoWe Brugge vullen we dan ook op dezelfde manier in.”

Expertise in eigen huis

De EHBO-sessies worden gegeven door de lectoren Verpleegkunde van Howest en ZoWe Brugge. Eveline Van Quekelberghe: “Vanuit onze eigen expertise spelen we in op de vraag die de koepels van jeugdbewegingen vaak krijgen, maar uiteraard hopen we jongeren ook warm te maken om voor een zorgberoep te kiezen. Dat de zorgsector vandaag veel nood aan vers bloed heeft, is een publiek geheim. Aan Howest in Brugge stomen we die verpleegkundigen van de toekomst klaar in de vierjarige bacheloropleiding Verpleegkunde. Daarnaast werken we nauw samen met ZoWe Brugge voor de graduaatsopleiding Verpleegkunde.”

EHBO Workshop sfeerbeeld docent

Deze EHBO-workshops vormen een mooi, concreet voorbeeld van de samenwerking tussen Howest en ZoWe Verpleegkunde.

EHBO Workshop sfeerbeeld cadeau kit

Gratis én cadeau

Om zoveel mogelijk jeugdbewegingen de kans te bieden om EHBO-kennis in huis te halen, kunnen maximum twee deelnemers per vereniging aansluiten. Dat kan wel volledig gratis. Bovendien krijgen de deelnemers na afloop een praktische EHBO-kit mee naar huis.

Tweede workshop op 26 april

De tweede EHBO-workshop gaat volgende week woensdag door aan ZoWe Brugge (Barrièrestraat 2d). Dan sluiten van 14u tot 16u opnieuw 32 leiders aan. Ook deze sessie is volledig volgeboekt.