Symposium op 13 mei 2023

De opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie (BLT) van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) organiseert op zaterdag 13 mei 2023 de tweede editie van het Symposium voor Medisch Laboratoriumtechnologen. Dit symposium komt tot stand in samenwerking met enkele lokale partners van de opleiding. 

Het symposium richt zich in eerste instantie op elke medisch laboratoriumtechnoloog (MLT), werkzaam in een klinisch labo of labo voor pathologische anatomie in de regio (Noord-)West-Vlaanderen en/of afgestudeerd in de opleiding MLT aan Howest. Deze eerste doelgroep zal zich met voorrang kunnen registreren voor het symposium. Daarnaast komen ook MLT’ers werkzaam in andere regio’s in aanmerking voor deelname aan het symposium, na het verlopen van de voorrangsperiode. 

Student biomedische laboratoriumtechnologie

Met dit symposium willen we de mogelijkheid bieden aan MLT’ers om een deel van de navormingsuren, noodzakelijk voor het behouden van een MLT erkenning (KB 07/01/2019), jaarlijks (lokaal) te volgen.

Op de eerste editie mochten we 250 deelnemers verwelkomen. Ook dit jaar verwachten we terug een grote belangstelling.

Deze editie zal bestaan uit parallelle sessies die doorgaan in de voormiddag, gefocust op verschillende domeinen (hematologie, klinische chemie, microbiologie en pathologie).

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het programma, waarbij de deelnemers keuze zullen hebben tussen sessies die gericht zijn op opfrissing van kennis (Back on track) of sessies die toekomstige evoluties toelichten (Get to know).

Volgende topics mag je alvast verwachten: bloedstolling van A tot Z, toepassingen van sequencing, artificiële intelligentie en toepassingen in het klinisch en anatome pathologie labo, optische genoommapping in hematologische diagnostiek...

Programma

Inschrijven voor het symposium

Parallelle sessies – deel 1

Parallelle sessie A

 • 09u15-10u45: Sequencing: generations and applications. Friedel Nollet, AZ Sint-jan & Paco Hulpiau, Bio-informatica Kennis Centrum, Howest

Parallelle sessie B

 • 09u15-10u45: Introductie in de wereld van AI. Marie Dewitte, opleiding Multimedia en Creatieve Technologie, Howest

Parallelle sessie C

 • 09u15-10u45: Theoretische achtergrond bij de fysiologie van de bloedstolling. Dr. Henk Louagie, AZ Sint-Lucas Gent

Parallelle sessies – deel 2

Parallelle sessie A – Toepassingen van sequencing in de klinische diagnostiek

 • 11u15-11u45: De rol van bacteriële ‘whole genome sequencing’ bij de analyse van een nosocomiale uitbraak. Hannelore Hamerlinck, UZ Gent
 • 11u45-12u15: Phage therapy to treat multi drug-resistant infections in cystic fibrosis. Piet Cools, Vakgroep Diagnostische wetenschappen, UGent

 • 12u15-12u45: Nanopore sequencing in de klinische diagnostiek: opsporen van zeldzame erfelijke aandoeningen en farmacogenetica. Koen Desarronno, NXTGNT

Parallelle sessie B1 – Implementatie van AI in het klinische labo.

 • 11u15-12u00: Verbetering van de klinische en operationele werking van een klinisch chemie laboratorium met behulp van artificial intelligence. Glynis Frans, UZ Leuven
 • 12u00-12u45: Putting Ideas into Action: A Practical Approach to Machine learning in Laboratory Medicine. Sander Debruyne, UZ Gent

Parallelle sessie B2 – Implementatie van AI in het pathologisch anatomie labo.

 • 11u15-12u45: Titel volgt. Glenn Broeckx, ZNA

Parallelle sessie C

 • 11u15 – 12u45: Beschikbare stollingsanalyses in een routine laboratorium. 
  Henk Louagie, AZ Sint-Lucas Gent

Parallelle sessie D

 • 11u15 – 12u45: Optische genoommapping voor de diagnostiek van Acute Leukemie. Sara Rombouts, AZ Sint-Jan Brugge

Praktische informatie

Registratie mogelijk vanaf 15 maart 2023

Het symposium richt zich in eerste instantie op elke medisch laboratoriumtechnoloog (MLT), werkzaam in een klinisch labo of labo voor pathologische anatomie in de regio (Noord-)West-Vlaanderen en/of afgestudeerd in de opleiding MLT aan Howest.

MLT’ers werkzaam in andere regio’s zijn echter ook van harte welkom om deel te nemen aan het symposium.

Registreren kan vanaf 15 maart 2023.

Het aantal deelnemers aan dit symposium is beperkt én registraties zullen afgesloten worden bij bereiken van het maximum aantal deelnemers of op 1 april 2023.

Kostprijs

 • BVLT- leden: €40
 • Niet BVLT-leden: €50

Locatie

Het symposium wordt georganiseerd op de Campus Station van Howest in Brugge (Rijselstraat 5). De campus is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer (5 minuten wandelafstand van het station) en de wagen.

Howest, Campus Brugge Station – BST5
Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge [at] howest.be

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer: De campus is eenvoudig bereikbaar met de trein en ligt op vijf minuten wandelafstand van de uitgang van het station (uitgang richting Sint-Michiels).

Met de wagen: De parking op de campus wordt gereserveerd voor sprekers, workshop begeleiders en sponsors. De zone rond de campus is Blauwe zone waar slechts voor 2u mag geparkeerd worden. Deelnemers die met de wagen komen, kunnen gebruik maken van de parking aan de voorzijde en achterzijde van het station (3,5€/dag). Deze bevinden zich op vijf tot 10 minuten wandelen van de campus.

Meer informatie

 • Voor meer informatie kan u contact opnemen met griet.vanbillemont [at] howest.be (Griet Vanbillemont)title="Griet Vanbillemont".
 • Raadpleeg ook ons ander navormingsaanbod

Sponsors

Registreren

Registreren kan vanaf 15 maart 2023.

Indien je werkzaam bent in één van volgende ziekenhuizen, dan verloopt de registratie via de hoofdlaborant of klinisch bioloog én dien je onderstaande registratie niet aan te vullen: AZ Sint-Jan Brugge, AZ Sint-Lucas Brugge, UZ Gent Pathologische anatomie, AZ Delta Pathologische Anatomie, AZ Groeninge Pathologische Anatomie, Jessa Ziekenhuis Pathologische anatomie en Practimed. 

 • Huidige Deelname
 • Persoonlijke informatie
 • Registratie
 • Gegevens ziekenhuis of werkgever
 • Voltooid
Aanduiding van verplicht veld
Hoe wens je in te schrijven voor het symposium