Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: stad Brugge en Howest stellen gratis sportmateriaal ter beschikking

Op verschillende locaties in Brugge kan je voortaan gratis sportmateriaal lenen uit lockers. Het team van de Sportinnovatiecampus (Sport Vlaanderen en Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen) slaat hiervoor de handen in elkaar met het Brugse stadsbestuur, Decathlon en Equip. “Op die manier willen we nog meer inwoners in hun eigen buurt aan het sporten krijgen”, klinkt het.

“Wij krijgen in onze Sportinnovatiecampus vaak de vraag of er sportmateriaal kan worden ontleend om te gebruiken op de veldjes buiten”, zegt beleids-en implementatiemanager Nikolaas Van Doninck. “Zo is het idee ontstaan om gratis materiaal ter beschikking te stellen. We werken samen met de stad Brugge omdat de nood ook op andere pleinen in de stad bestaat. Zo willen we sport en beweging in de openbare ruimte nog meer stimuleren.”

Meerwaarde

De initiatiefnemers doen hiervoor een beroep op Equip, de firma die de sportlockers en bijbehorende app levert. Equip is intussen in zeven Europese landen actief, met 550 lockers en meer dan 20.000 leden. “Voor Vlaanderen is dit wel een primeur”, zegt Van Doninck. “We zijn heel trots dat we met Howest en Sport Vlaanderen dit kunnen waarmaken."

Er komen vijf boxen op drie locaties:

  1. aan de Sportinnovatiecampus,
  2. aan het beachvolleybalveld van Sportcomplex De Koude Keuken in Sint-Andries,
  3. aan de minipitch van het Kustpark Site De Knapen in Zeebrugge
  4. aan Decathlon Brugge

Een locker openen, doe je met behulp van de app Equip. "Via het project Brugge Beweegt zullen we ook studenten van de opleiding Sport & Bewegen inzetten om de Bruggelingen te activeren en de werkwijze van de boxen uit te leggen", zegt Van Doninck.

Sportinnovatiecampus Brugge
Mannelijke docent met groep studenten die gewichten vasthouden

Juiste vibe

Decathlon levert het sportmateriaal en engageert zich graag als partner in dit initiatief. "Bij Decathlon hebben we één doel voor ogen: move people through the wonders of sport”, zegt Wouter Eloot van Decathlon. "We willen het plezier en de voordelen van sport voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken op een zo duurzaam mogelijke manier. Door met Decathlon mee te bouwen aan een lokale community van sporters in en rond onze winkel, zorgen we bovendien voor cohesie en de juiste vibe die sporten leuk maakt.”

Minister Weyts

Franky Demon (CD&V), schepen van sport in Brugge is opgetogen over het initatief. “Onze Brugse hogeschool beschikt over heel wat expertise op vlak van sportinnovatie en het is mooi dat onze Bruggelingen daar de vruchten van kunnen plukken”, zegt Demon. “De Equip-boxen zijn een bescheiden ingreep, maar maken sporten wel aantrekkelijker. De boxen zullen ongetwijfeld een waardevolle aanvulling vormen."

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) juicht het initiatief toe. “We willen zoveel als mogelijk Vlamingen aan het sporten en het bewegen krijgen. “We promoten sport op school, op de werkvloer, verlagen ook drempels om te sporten en maken sport toegankelijk. De lockers waaruit gratis sportmateriaal geleend kan worden, dragen hiertoe bij.”