Overslaan en naar de inhoud gaan

Onder grote belangstelling is op donderdag 14 september The Reef in Oostende geopend. In het state-of-the art opleidingscentrum worden werknemers van vandaag en morgen klaargestoomd voor een job in de blauwe economie. Het is een initiatief van POM West-Vlaanderen, in samenwerking met Howest, Syntra West, Universiteit Gent en Vives. Howest verankert er haar opleidingen in cybersecurity, blockchain en artificiële intelligentie (AI) én focust op de XR-toepassingen.

De offshore hernieuwbare energiesector en de blauwe economie evolueren op technologisch vlak razendsnel. Bedrijven vinden moeilijk mensen met het juiste profiel en de nodige competenties, zo klinkt het vanuit De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen. Om in te spelen op de noden van bedrijven investeerde de organisatie in dit gloednieuwe opleidingscentrum.

“De offshore hernieuwbare energiesector en bij uitbreiding de blauwe economie is voor West-Vlaanderen als kustprovincie heel belangrijk. De uitstroom aan opgeleide werkkrachten moet onze ondernemingen toelaten om de vele kansen en mogelijkheden maximaal te benutten”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen.

The Reef
The Reef

Risico's wegnemen

The Reef trekt de kaart van virtual reality en andere innovatieve technologieën die de studenten en cursisten onderdompelen in levensechte simulaties. Technologieën die overeenkomen met de specialisaties van Howest. “Het opleiden van mensen in het offshore werkveld ligt door de weersomstandigheden, toegankelijkheid en veiligheid niet altijd voor de hand”, vertelt Ruth Teerlinck, coördinator van The Reef. “Dankzij de innovatieve visualisatietechnieken van dit opleidingscentrum creëren we een veilige omgeving. Hier leren werknemers de nodige vaardigheden aan en krijgen ze zicht op de mogelijke risico’s in het werkveld.”

Innovatieve technologieën

POM West-Vlaanderen en VDAB investeren via het Europees project UPSKILL samen 8 miljoen euro in hoogtechnologisch opleidingsmateriaal op verschillende locaties in de provincie West-Vlaanderen.

The Reef – een investering van ruim 1,5 miljoen euro - is uitgerust met geavanceerde VR-headsets met onbeperkte bewegingsmogelijkheden. “De gebruiker kan in de vrije ruimte bewegen dankzij nauwkeurige positietracking. De aanwezig VR Cave (Cave Automatic Virtual Environment) gaat nog een stap verder. Dit systeem dompelt gebruikers onder in een meeslepende digitale omgeving waar zij vrij kunnen rondlopen en interageren met virtuele inhoud”, somt Ruth Teerlynck op. “Via een interactief scherm kunnen bezoekers tijdens opleidingen complexe systemen en processen visualiseren en ermee aan de slag gaan. The Reef is ook uitgerust met een controlekamer waar we de gegevens van offshore windparken monitoren en analyseren.”

The Reef
The Reef

Expertise Howest

Voor de exploitatie vormt Howest een consortium met UGent, Vives en Syntra West. Deze unieke samenwerking moet garant staan voor een optimaal gebruik van het training lab binnen een brede waaier aan opleidingsniveaus. Ook bedrijven en andere kennisinstellingen kunnen het lab huren om er opleidingen te geven aan hun personeel of klanten. Howest verankert er haar opleidingen in cybersecurity, blockchain en artificiële intelligentie en levert XR -toepassingen. "We hebben al heel wat ervaring in het ondersteunen van bedrijven uit de blauwe economie tijdens de digitale transformatie", zegt Kurt Callewaert, valorisatiemanager bij Howest.

Opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen

POM West-Vlaanderen en VDAB investeren via het Europees project UPSKILL samen 8 miljoen euro in hoogtechnologisch opleidingsmateriaal op verschillende locaties in de provincie West-Vlaanderen. “In een tijdperk van supersnelle digitalisering en automatisering evolueren jobs in een razend tempo. Met deze investeringen ondersteunen we onze West-Vlaamse bedrijven met opleidingsmateriaal en leermiddelen om hun werknemers nieuwe vaardigheden aan te leren en hun digitale skills te verhogen”, besluit Jean de Bethune.

(beelden: POM West-Vlaanderen)