Overslaan en naar de inhoud gaan

Urban meiden

In urban sports zijn opvallend minder meisjes en vrouwen actief. Tijdens Urban Meiden wordt onderzicht waarom dit zo is en hoe we de ruimte en het aanbod kunnen ontwerpen, samen met de meiden. Zo kunnen we een plek creëren waar zij elkaar kunnen ontmoeten voor urban sports.

Uit onderzoek blijkt dat sociaal sportieve praktijken empowerend werken en bijdragen tot een positieve beeldvorming over jongeren in kansarme buurten. Jonge meiden haken echter af vanaf 12 jaar en zijn minder zichtbaar in de openbare ruimte voor sport en vrije tijd. Ook in urban sports zijn er opvallend minder meisjes en vrouwen actief. We willen onderzoeken waarom dit zo is en hoe we de ruimte en het aanbod kunnen ontwerpen samen met die meiden zodat ze hun plek vinden om elkaar te ontmoeten voor urban sports.

Gedurende twee jaar zullen we meiden (12-18 jaar) uit twee maatschappelijk kwetsbare buurten (Roeselare, Kortrijk en/of Ronse) een plek voor urban sports laten creëren, dit in nauwe samenwerking met lokale partners. Het onderzoeksteam van Howest ondersteunt en documenteert dit proces enerzijds via een participatief actieonderzoek en anderzijds via ontwikkelingsgerichte evaluatiemethodes en impactonderzoek. Alle inzichten over het gedrag van jonge meiden in de publieke ruimte, de lokale transities en de aanpak zullen worden gedeeld in Vlaanderen via het expertisecentrum Vital Cities van Howest en in het internationale netwerk van Vital Cities en de betrokken opleidingen.