Overslaan en naar de inhoud gaan

ICIL 4_0

De hoofdfocus van dit project is het creëren van meer algemeen bewustzijn binnen de Vlaamse industrie en logistiek over de reële risico’s op het vlak van cyberveiligheid en vervolgens deze doelgroep activeren om hun cyberveiligheidscapaciteit te verhogen.

De Proeftuin ICIL 4.0 is een vervolg op de Proeftuin ICI 4.0. Die laatste heeft aangetoond dat een vertaling van een wettekst van een regulering, zoals de NIS, in 2 fases moet verlopen, namelijk eerst zorgen voor een businessaanpak, met aandacht voor wat het opbrengt voor het bedrijf en dan een technologie-aanpak uitwerken. Daarnaast is er een tekort aan cyber security (CS) kennis bij de bedrijven. Er is een wezenlijk verschil tussen CS in de OT-netwerken en IT-netwerken (OT = operationele technologie, de hard- en software in een bedrijf).

De EU wil met regelgeving de problemen rond CS oplossen, maar kmo's begrijpen de wetteksten van deze reguleringen niet. Bovendien zien de kmo's prominent aanwezig in de industriële en logistieke supply chain, investeren in CS als extra kosten. Men onderschat de meerwaarde. Ook spreken de medewerkers van IT en OT niet dezelfde taal.

Een demonstrator zoals uitgewerkt in de Proeftuin ICI 4.0 voor een OT-netwerk kan worden gebruikt om de CS-problematiek van de connectiviteit tussen IT, OT en de waardeketen aan te tonen zodat de bedrijven/kmo's deze beter leren kennen.