Overslaan en naar de inhoud gaan

Het doel van ERGO XR 2 is het ontwikkelen van een Mixed Reality-app waarmee leerlingen op een correcte en wetenschappelijk onderbouwde manier technieken leren om te tillen en heffen. De oefeningen zijn relevant voor de opleidingen hout, bouw, elektriciteit, mechanica en zorg.

In de app krijgt de leerling door tracking van de bewegingen onmiddellijk feedback als het tillen/heffen op een (on)juiste manier gebeurt. Er wordt gewerkt met verschillende niveaus: van geleide instructies tot een virtuele oefening en feedback. Leerlingen kunnen op hun eigen tempo oefenen tot ze de houding perfect onder de knie hebben (UDL). De app zou ons ook in staat moeten stellen om het leerproces (aantal pogingen, progressie, …) van de leerling continu te monitoren door middel van een 'learning dashboard'.

Gezien het belang van ergonomie binnen de verschillende beroepsgerichte richtingen wordt meteen ook een enorm schaalbare applicatie ontworpen. Om de bewegingen in kaart te brengen, maken we gebruik van sensoren (gyroscopen zitten in de MR-brillen). Maar het kan ook zinvol zijn om extra sensoren te integreren. Hoe accurater de registratie van bewegingen, hoe beter we feedback kunnen voorzien. De app is adaptief aan de individuele morfologie van de leerling en aan het interesseveld/studies. Door de adaptieve voorwerpen sluiten de situaties beter aan bij de leefwereld van de leerlingen en zien ze ook beter de noodzaak van het gebruik van correcte technieken.