Overslaan en naar de inhoud gaan

Er is een hoge werkloosheidsgraad bij jongeren in Oeganda (83%, UBOS 2018). Tijdens dit onderzoek wordt bekeken hoe MUST (Mbarara University of Science and Technology) worden versterkt op het vlak van innovatie, technologie en ondernemerschap.

De werkloosheidscijfers bij jongeren in Oeganda zijn zeer hoog. Er zijn ook heel wat afgestudeerden (bachelors en masters) die geen job vinden door beperkte vaardigheden. Bovendien moeten er meer meisjes aangetrokken worden om te studeren.

Het IUC (interuniversity cooperation) - opgezet door Vlir-UOS met VUB als projectmanager langs Belgische zijde en MUST langs Ugandese zijde - wil de capaciteit van de docenten opbouwen. De innovaties die ontwikkeld worden in de universiteit bereiken te weinig de markt, laat staan dat er werkgelegenheid mee gecreëerd wordt. De studenten zelf worden te weinig gestimuleerd om ondernemend te zijn. Entrepreneurship, maar ook intrapreneurship zijn begrippen die sterker aan bod moeten komen in hun opleiding. Zodra ze afgestudeerd zijn, is het de bedoeling om de MARPs (Most At Risk Populations) te versterken, en dit in de rurale gebieden. Er zijn 6 subprojecten binnen dit IUC, het vijfde over jeugdondernemerschap is met Howest als teamleider. In dit kader wordt er een ondernemerschapscentrum gebouwd, vergelijkbaar met de incubatoren aan Howest.