Overslaan en naar de inhoud gaan

Amper zes maanden na de opstart van Healthy Howest kregen we op woensdag 19 april het label ‘Sportbedrijf ’overhandigd. Howest is de eerste hogeschool die dit label mag dragen.

Het label Sportbedrijf is een initiatief van Sport Vlaanderen. Het is een erkenning voor bedrijven die initiatieven nemen om hun werknemers meer te doen bewegen en ze te helpen bij een gezonde levensstijl. Om het label te kunnen dragen, moet worden voldaan aan minimum vier van de zeven criteria. Fijn om te weten is dat Howest alle zeven criteria haalt!

Sportlabel 2023-2024 Groepsfoto
Healthy Howest

Healthy Howest

Sinds september 2022 loopt aan Howest het project ‘Healthy Howest’. Met dit initiatief wilden we ons gezondheidsbeleid officialiseren én optimaliseren.

Het doel is om medewerkers en studenten bewust te maken van het belang van gezonde keuzes en mogelijkheden aanreiken om die keuzes gemakkelijk te maken. Concreet zet Healthy Howest acties op die focussen op gezonde voeding, maar ook op beweging, mentaal welzijn en verslavende middelen zoals roken.

Meteen succes bij eerste deelname

Dat Howest als eerste hogeschool het label ‘Sportbedrijf’ heeft behaald, is op zich al een unieke prestatie. Nog straffer is dat het pas de eerste keer was dat een dossier werd ingediend. Het label is een bevestiging dat we met ons Healthy Howest-project goed van start gegaan zijn en dat we al veel bereikt hebben om ons interne gezondheidsbeleid te verbeteren. In tweede instantie is het label een mooi promotiemiddel omdat we Healthy Howest in de toekomst ook willen uitdragen naar externe bedrijven om ook daar de medewerkers aan te zetten tot meer beweging.

Brede waaier aan initiatieven

Onder Healthy Howest vallen tal van acties om medewerkers aan het sporten of bewegen te brengen. Denk aan onze sportcommunities (voor lopen, fietsen, yoga en zwemmen), de beweegtussendoortjes, de wandelroutes of de loopschema’s. Daarnaast zijn er eenmalige initiatieven zoals een interne stappentelcompetitie, een tafeltenniscompetitie, een loopevent of een kerstmarkt met minigames. Dit wordt aangevuld met acties om langdurig zitten te onderbreken, workshops rond ergonomie of evenwichtige maaltijden in de studentenrestaurants. Ook buiten de hogeschool is Howest aanwezig op sportieve events waarvoor medewerkers onder begeleiding worden klaargestoomd en het inschrijvingsgeld wordt betaald. Tot slot beschikt Howest op de verschillende campussen over de infrastructuur om te kunnen sporten en bewegen: de Sportinnovatiecampus in Brugge in de eerste plaats, maar ook op de andere campussen zijn er heel wat sportieve faciliteiten.

Label geen eindpunt

Dat we dit label nu al hebben behaald, betekent geen eindpunt, integendeel. De komende maanden heeft Howest al heel wat gezondheidsinitiatieven op de planning staan. Denk aan een stappentellerclash tegen andere bedrijven, sportbreaks, fiets- en loopevent en sportvoordelen voor de collega’s. Daarnaast leggen we ons naast bewegen ook toe op andere aspecten van het gezondheidsbeleid, zoals mentaal welzijn en gezonde voeding.