Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspelend op de toenemende behoefte aan heroriëntering tijdens de loopbaan, zet Howest met een aantrekkelijk portfolio in op zowel de studiezoeker als op de professional. Met toekomstgerichte bachelor- en graduaatopleidingen en een brede waaier aan posthogeschoolvormingen in de Howest Academy, wil Howest haar meerwaarde voor West-Vlaanderen extra in de verf zetten.

Nu de stringente covid-19 maatregelen stilaan naar de exit geleid worden, herneemt ook in Howest het leven op de campussen. De studenten hebben campushonger, ze hebben nood aan contact met hun medestudenten en ze willen in de eerste plaats onderwijsactiviteiten op de campus zelf. Dat vertaalt zich in een sterke stijging van het aantal studenten, zowel in de graduaten als in de bachelors. De teller staat momenteel op bijna 9000 studenten, een aantal dat met zekerheid overschreden zal worden.

De graduaatsopleidingen zijn een voltreffer. De groeicijfers bewijzen dat ze beantwoorden aan een behoefte bij een grote groep jongeren, maar ook dat ze populair zijn bij zij-instromers die zich willen heroriënteren. Bouwkundig tekenen, orthopedagogische begeleider en programmeren zijn bekend. Online & offline graphic design en maatschappelijk werk zijn nieuw in het portfolio en ze zijn meteen een schot in de roos.

Bij de bachelors vallen vooral de IT- en technologische richtingen en de gezondheidszorg op bij de stijgers. Niet toevallig zijn dat twee domeinen waar Howest sterk op inzet.

Opening Academiejaar 2021-2022 Ingang
Opening Academiejaar 2021-2022 Ben Weyts

Als de covid-19 pandemie ons iets geleerd heeft, dan wel het belang van preventieve gezondheidszorg om een overbelasting van de curatieve zorg te vermijden. Met haar bachelors in de Toegepaste Gezondheidszorg en Sport & Bewegen, zet Howest actief in op preventie. Met de bachelor Verpleegkunde, in samenwerking met ZoWe voor de HBO5-opleiding Verpleegkunde, biedt Howest het volledige spectrum aan.

Inspelend op het hertekend professioneel landschap, breidt Howest bewust haar aanbod uit naar de professional die zich blijvend wenst bij te scholen. “Hogescholen zijn niet langer de exclusieve aanbieders van bachelor- en graduaatopleidingen aan 18-jarigen. In toenemende mate moeten zij zich oriënteren op het aanbieden van al dan niet verkorte opleidingen aan zij-instromers en aan werknemers die versneld specifieke competenties willen verwerven. Howest is zich hier terdege van bewust. Naast onze bachelor- en graduaatsopleidingen, investeren wij met de Howest Academy in een breed aanbod aan postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen en naar de vraag van het werkveld toegesneden micro credentials,”, aldus Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest.

Howest ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het belang van het hoger onderwijs, en dan vooral van een innovatieve hogeschool zoals Howest, die voortdurend inspeelt op de behoeften van het werkveld, die profielen in de markt zet in samenwerking met het werkveld, kan niet genoeg onderstreept worden. Ik heb de hogeschool in de voorbije vijftien jaar een hoge vlucht zien nemen en ik weet zeker dat er nog veel groeipotentieel is,” aldus nog Jan Durnez, voorzitter van de raad van bestuur van Howest.