Overslaan en naar de inhoud gaan

Van 11 februari tot 6 maart ontvangen Howest en HOGENT een driekoppige delegatie van de Oegandese Mountains of the Moon University. Het sluitstuk van het werk- en inspiratiebezoek wordt de ondertekening van een memorandum voor de verlengde samenwerking tussen Howest en de partneruniversiteit in Oeganda.

Intensieve samenwerking krijgt vervolg

Mountains of the Moon University (MMU) in Fort-Portal (Oeganda) telt momenteel 2150 studenten en zo’n 150 medewerkers. Met de Oegandese universiteit loopt sinds 2012 een langetermijnpartnership, met Howest als een van de partners. “Omdat deze universitaire samenwerking aan het uitfaseren is, wilden we vanuit Howest via Erasmus+ een nieuwe samenwerking opzetten om kennis, expertise, personeel en studenten in twee richtingen uit te blijven wisselen”, schetst Ivo De Pauw (Howest Outreach Officer). “In dat kader komt een driekoppige delegatie in februari inspiratie opdoen aan Howest en aan HOGENT, met als sluitstuk de ondertekening van een nieuw memorandum. Dat zal in eerste instantie voor drie jaar lopen, maar kan in de toekomst telkens met evenveel jaar hernieuwd worden.” In oktober vorig jaar ondertekende Howest overigens ook al een samenwerkingsmemorandum met de Mbarara University of Science & Technology in Oeganda.

Vertrouwde partner in nieuw jasje

Mountains of the Moon University is al langer dan vandaag een vertrouwde partner in Oeganda. Howest hielp er bijvoorbeeld een universitair radiostation opzetten, zorgde voor een veilige IT-infrastructuur en trok een glaskabel van de universiteit naar de stad. “Sinds juli vorig jaar steekt de universiteit echter figuurlijk in een nieuw jasje”, gaat Ivo De Pauw verder. “MMU is namelijk niet langer een private, maar een staatsuniversiteit. Dit zorgt voor meer academici, meer infrastructuur, een nagelnieuwe technologiefaculteit (zie volgende paragraaf) en meer mogelijkheden tout court. Dankzij deze transformatie kon de universiteit een goede doorstart maken na twee jaar van academische lockdowns, waarbij het onderwijs in Oeganda volledig op slot ging.”

Inspiratie voor nieuwe technologiefaculteit

Vóór MMU een staatsuniversiteit werd, was er in Fort-Portal nog geen volwaardige technologiefaculteit. Ivo De Pauw: “Tijdens eerdere delegatiebezoeken aan MMU werd duidelijk dat dit in Oeganda een grote meerwaarde zou betekenen. En zo werd vorig jaar FOSTI, kort voor Faculty of Science Technology & Innovation, gecreëerd, met drie departementen: computerwetenschappen, natuurwetenschappen en biologische wetenschappen.” Het doel van het delegatiebezoek aan Howest is dan ook vooral inspiratie op te doen over ICT-onderwijs aan Howest, met een specifieke focus op Internet of Things, Data Science en AI. Verder gaat bijzondere aandacht naar ICT-ondernemerschap en de manier waarop ICT-kennis lokaal vermarkt kan worden. In de andere richting zal de decaan van de nieuwe technologiefaculteit een gastles toegepaste wiskunde geven.

Memorandum als basis voor verdere samenwerking

Het nieuwe partnership met Mountains of the Moon University loopt in eerste instantie voor een periode van drie jaar. De ambitie is om studenten, personeel en kennis in twee richtingen uit te wisselen. Daarnaast zal intensief samengewerkt worden op het vlak van onderzoek.

“De week voor de Oegandese delegatie naar België komt, ben ik trouwens samen met lector Thijs Martens op bezoek in Mountains of the Moon. Lies Vanhaelemeesch, subprojectleider ‘Youth Employability’ voor Howest, brengt dan een bezoek aan de Mbarara University of Science & Technology, waarmee we in oktober vorig jaar een memorandum ondertekenden. Tom Decavele en Wouter Gevaert – die in week 2 van het werkbezoek een cursus IoT en Data Science & AI zullen geven – zijn op hetzelfde moment in Zanzibar aan de slag voor een AI-project van de AP hogeschool. Deze uitwisselingsbezoeken ter plaatse blijven de beste manier om de mogelijke samenwerkingen te onderzoeken en expertise te delen. We zijn heel blij dat dat na moeilijke coronajaren weer kan”, besluit Ivo De Pauw.

Rijkgevuld programma

De Belgische inspiratietoer brengt de driekoppige delegatie van Mountains of the Moon University naar Howest (Kortrijk/Brugge) en naar HOGENT. De deelnemers zijn

  • Dr. Edwin Akugizibwe (decaan van de faculteit Wetenschappen, Technologie en Innovatie)
  • Moses Bukenya (departementshoofd Computerwetenschappen)
  • Peter Baranga (hoofdlector)

De eerste week staat in het teken van observatie en inspiratie. De delegatieleden zullen lessen business en ICT meevolgen aan Howest in Brugge, met bijzondere aandacht voor de praktische omzetting van de theorie in concrete toepassingen. In de tweede week worden ze zelf leerling en zullen Howest-lectoren een dubbele (snel)cursus IoT en Data Science & AI geven. In die week geeft Dr. Akugizibwe op maandag 20 februari ook een gastles aan de eerstejaarsstudenten van de Engelstalige bacheloropleiding Digital Arts and Entertainment (DAE). In de derde week gaat het richting HOGENT voor een bezoek aan de wetenschapsopleidingen. Op donderdag 2 maart wordt tot slot het memorandum ondertekend in Kortrijk in aanwezigheid van de Provincie West-Vlaanderen.