Overslaan en naar de inhoud gaan

XR-labs, het innovatieve lab dat de VR-bril introduceerde in de zoektocht naar het lichaam van Heidi De Schepper, doet beroep op de expertise van de studenten van de gerenommeerde gameopleiding Digital Arts & Entertainment (DAE). “Een aantal DAE-studenten volgt er stages en helpt dus mee bij de ontwikkeling van de software die gebruikt wordt met de VR-brillen", zegt Dries Deryckere van DAE.

Een oude turnzaal voor politieagenten in spe in Etterbeek, is vandaag het “virtuele schiethuis" van de Speciale Eenheden van ons leger en onze politie – met dank aan XR-labs. Het lab is een samenwerking tussen defensie, federale politie en douane, én introduceerde deze week ook de VR-bril die wordt ingezet in de zoektocht naar het lichaam van Heidi De Schepper, de vrouw die vijftien jaar geleden spoorloos verdween. “Ons lab is een samenwerking tussen defensie, federale politie en douane”, zegt bezieler Jeroen Nelis in een artikel in de Gazet van Antwerpen. “We bundelen krachten rond technologie en innovatie om extended reality in te zetten bij politie of defensie.”

Gametechnologie breed inzetbaar

Zo zijn er niet alleen politieagenten en militairen, maar ook ingenieurs, 3D-ontwikkelaars en zelfs gameontwikkelaars betrokken bij XR-labs, net als alumni en studenten van de Digital Arts and Entertainment-afdeling van Howest. "Een aantal stagaires helpt mee aan de ontwikkeling van software en content die worden gebruikt met deze VR-brillen", zegt Dries Deryckere van Digital Arts & Entertainment. "De technologie waar games mee gemaakt worden, is veel breder inzetbaar dan enkel entertainment. Een VR-bril is ultiem een visueel medium dat in real-time (dus interactief) beelden produceert – net zoals een videospel. Met de technisch sterke achtergrond van onze studenten zijn DAE-stagiaires en -alumni dus de geknipte personen om ook bij de productie van deze soort toepassingen aan de slag te gaan."

Andere wereld

Omdat de omgeving waar het lichaam van Heidi De Schepper begraven zou zijn na vijftien jaar sterk veranderd is, bracht XR-labs de verdachten, met behulp van een VR-bril, terug naar de situatie van toen. Door oude straatfoto’s te introduceren in de hoogtechnologische bril, waanden de verdachten zich vanuit de verhoorkamer op de plaats delict van toen. "Dit kan zeker een verschil maken om herinneringen terug naar boven te brengen", zegt Deryckere. "VR is een zeer immersief medium waardoor iemand zich echt in een andere wereld kan wanen. De technologie blijft daarnaast ook voortdurend evolueren. Tegenwoordig kan je zeer realistische recreaties van omgevingen realiseren aan de hand van Gaussian Splatting. Ik voorspel dat er meer en meer gebruik zal worden gemaakt van deze soort technologie om plaats delicten in kaart te brengen aangezien het materiaal dat je maar nodig hebt niet onmogelijk duur is. Met een gsm-camera en een degelijke computer en een VR-bril geraak je eigenlijk al vrij ver", besluit Deryckere.