Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale toepassingen brengen naast kansen ook uitdagingen mee voor bedrijven. Hulp en begeleiding zijn meer dan welkom, en dat is net wat Voka Digihub doet. Met de steun van onder meer Vlaio biedt dit platform advies, expertise en financiële steun aan bedrijven die willen digitaliseren. Initeam liet in samenwerking met Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen een virtuele showroom in de metaverse bouwen voor de meubelindustrie.

3D-modellen

Initeam levert modulaire softwarepakketten op maat van verschillende sectoren. Met dertig medewerkers werkt het aan creatieve bedrijfsoplossingen voor meer dan driehonderd klanten. Een van de services is het leveren van EPR-software aan meubelhandelaars. Initeam koesterde de ambitie om die software uit te breiden met een catalogus in virtual reality (VR) en deed daarvoor een beroep op Voka Digihub. “We wilden een VR-applicatie laten ontwikkelen en onze productcataloog met stoelen, tafels, zetels,... omzetten in 3D-modellen”, zegt Patricia Vandelanotte van Initeam. “Met deze technologieën wilden we verkennen hoe onze klanten kameropstellingen konden bouwen en bekijken in 3D/VR.”

initeam digihub
initeam digihub

VR-langlijst

Howest, bekend om zijn ruime expertise in VR, ging met de vraag aan de slag. “We stelden een demoruimte op bij Initeam om een echte meubelwinkel na te bootsen. We creëerden QR-codes van een tiental testmeubelen. Daarna konden de bezoekers de gehele userflow van A tot Z doorlopen”, zegt Cesar De Greve, New Technology Researcher van Cyber 3 Lab van Howest. “Het systeem werkt als volgt: als je de code van een meubel scant, kan je het in 3D zien en toevoegen aan je VR-langlijst. Daarna kan je naar de VR-room gaan waar je samen met een medewerker de kamer naar wens kunt inrichten. Jouw gepersonaliseerde kamer wordt daarna verstuurd naar de VR-headset. Zo kan je als klant je ideale (woon)kamer samenstellen en in 3D, op een heel realistische manier, bekijken.” Voor de meubelwinkels biedt dit heel wat voordelen. “Dit zorgt ervoor dat klanten hun keuze sneller kunnen maken”, zegt De Greve. “Bovendien is er ook minder kans is dat klanten later meubels terugsturen naar de winkel.”

Afgewerkte demo

Initeam is blij met de afwerkte demo. “Ons testpubliek was razend enthousiast. Elke deelnemer wilde de VR-headset opzetten en was benieuwd naar zijn of haar kamer”, gaat Patricia Vandelanotte verder. “Een werknemer van de meubelwinkel is zelfs bijna per ongeluk op een virtuele stoel gaan zitten, omdat die er zo realistisch uit zag." Voor Howest was de opdracht niet evident. “De oplossing is complex, maar we hebben toch een volledig werkende demo kunnen afleveren die klaar is voor productie."

initeam digihub
initeam digihub

Volgende stap

"Een volgende stap kan zijn om hun bestaande database (met duizenden meubelen) te koppelen met onze applicatie. Het is ook mogelijk om verder te gaan met onze backend, die al 3D-objecten beheert”, zegt De Greve. De keuze ligt nu bij Initeam. “Als het bedrijf hiermee wil verdergaan, dan kan dat. Onze collega’s van Digital Arts and Entertainment (meermaals verkozen tot beste gameschool ter wereld, red.) hebben de expertise in huis om de 3D-meubelcatalogus op een efficiënte manier uit te breiden.”

Cesar De Greve

Cesar De Greve

Creative Technologist & Researcher