Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns (CD&V) laat ruim 300.000 euro voor de hogeschool West-Vlaanderen vrijmaken, onder meer om een AI Lab een upgrade te geven. En tot straffe toepassingen te komen. Tot dertig outfits in enkele minuten passen? Het wordt straks de realiteit in e-commerce. Howest maakt het nieuws bekend, net nu er Bedrijvencontactdagen in Kortrijk Xpo zijn.

Meer onderzoeksmiddelen

Een showroom in virtual reality voor de meubelindustrie, een lagere energiefactuur in kantoorgebouwen dankzij artificiële intelligentie of advies op vlak van cybersecurity voor 140 Vlaamse steden en gemeenten. Het zijn enkele voorbeelden van de samenwerkingen die Howest opzet met bedrijven, organisaties en overheden. De hogeschool is een belangrijke partner in het innovatielandschap. Dat vindt ook het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), want minister Brouns heeft meer dan 300.000 euro veil voor de hogeschool.

Onze onderzoeks­mid­de­len stegen in de afgelopen zes jaar van 3,5 naar bijna 8 miljoen euro. Intussen werken er 250 onderzoe­kers aan onze hogeschool Howest-directeur Geoffrey Hamon. “Daarmee kopen we state-of-the-art infrastructuur voor praktijkgericht onderzoek, waarbij we samenwerken met bedrijven en hen ondersteunen in hun innovaties”, zegt Geoffrey Hamon, directeur onderzoek aan Howest. “We groeien al jaren sterk. Onze onderzoeksmiddelen zijn in de afgelopen zes jaar gestegen van 3,5 naar bijna 8 miljoen euro. Intussen werken er 250 onderzoekers aan onze hogeschool.”

Metaverse

Dankzij de VLAIO-subsidies krijgt een AI Lab – waar onderzoek naar artificiële intelligentie wordt gedaan voor tal van sectoren - een flinke upgrade en wordt ook het Web3 en Metaverse Experience Lab boven de doopvont gehouden. “De metaverse is een reeks virtuele werelden die aan elkaar hangen”, zegt onderzoekscoördinator Jonathan Maes. “De meest praktische toepassing voor de man/vrouw in de straat is een kledingwebshop.”

Kleding passen in een virtuele winkel kan voor een aanzienlij­ke daling van het aantal terugge­stuur­de postpakket­jes zorgen onderzoekscoördinator Jonathan Maes. “Dankzij de metaverse pas je straks je kleding in een virtuele winkel. Dertig outfits in enkele minuten wordt de realiteit in e-commerce en kan voor een aanzienlijke daling van het aantal teruggestuurde postpakketjes zorgen.” Er zijn nog heel wat toepassingen mogelijk. “Maar onbekend is onbemind. Het is aan ons om bedrijven te laten kennismaken met de meest innovatieve technologieën en samen met hen nieuwe toepassingen te bedenken.

Bedrijven­contactdagen

Howest neemt daarom deel aan de Bedrijvencontactdagen op woensdag 13 en donderdag 14 december in Kortrijk Xpo. Je vindt de hogeschool aan stand 268. De focus ligt op digitale transformatie. “Je herkent ons aan onze space-stand”, zegt Geoffrey Hamon. “Onze collega’s hijsen zich in een astronautenpak en nemen je mee in de toekomst. We stellen onze expertise en infrastructuur graag ten dienste van de bedrijven.”

Howest Academy is eveneens aanwezig op de stand, want ook voor wie al aan het werk is, heeft de hogeschool een aanbod opleidingen. “Vaak korte trainingen, ontwikkeld door concrete vragen uit het werkveld.”

Artikel (HLN 13/12/2023)