Elke student krijgt bij de eerste inschrijving voor een bachelor of master in het hoger onderwijs in Vlaanderen of Brussel een leerkrediet van 140 studiepunten. Die studiepunten zet je in tijdens jouw studies, maar je kan ze ook terugverdienen.
Het saldo aan studiepunten dat je hebt, is je ‘leerkrediet’. Geen of te weinig leerkrediet overhouden, heeft gevolgen. Als je geen leerkrediet meer hebt, heeft de universiteit of hogeschool het recht om jou te weigeren.
Vond je geen antwoord bij onderstaande vragen, neem dan een kijkje op de website van de Vlaamse overheid over leerkrediet.
Veelgestelde vragen over leerkrediet
De bedoeling van het leerkrediet is je te stimuleren om een bewuste studiekeuze te maken en zorgt ervoor dat je niet eindeloos blijft hangen in uitzichtloze trajecten.
Als je jou inschrijft om een bachelor of masterdiploma te behalen dan zet je jouw leerkrediet in.
- Je krijgt bij de start van jouw hogere studies éénmalig 140 studiepunten.
- Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je inschrijft, gebruik je leerkrediet gelijk aan het aantal studiepunten van dat opleidingsonderdeel. Voor een standaard academiejaar aan Howest is dat 60 studiepunten.
- Voor de opleidingsonderdelen waarvoor je slaagt, verdien je de ingezette studiepunten terug. Voor opleidingsonderdelen waarvoor je niet slaagt of waarvoor je gedelibereerd wordt, ben je de ingezette studiepunten definitief kwijt.
- Als je met een diplomacontract ingeschreven bent, krijg je de eerste 60 studiepunten die je terugverdient dubbel terug. Je krijgt dus een eenmalige bonus van 60 punten.
De ‘perfecte student’ houdt zo na zijn bachelor een leerkrediet over van 200 studiepunten.
Daarmee kun je een andere bacheloropleiding beginnen, of je inschrijven voor een mastergraad.
Schrijf je je in voor een voltijds jaar studeren? Dan zet je 60 studiepunten in. Die 60 studiepunten worden afgetrokken van de 140 studiepunten waarmee je startte. Je houdt er dus 80 over.
Je krijgt de studiepunten terug van de opleidingsonderdelen waarvoor je geslaagd bent.
Je krijgt geen studiepunten terug voor de modules waarvoor je niet slaagde. Je krijgt ook geen leerkrediet terug voor opleidingsonderdelen waarvoor je gedelibereerd bent. Door jouw deliberatie hoef je deze opleidingsonderdelen wel niet meer opnieuw af te leggen.
Ben je voor alles geslaagd na de tweede examenperiode? Dan krijg je de 60 ingezette studiepunten terug. Je hebt er opnieuw 140. + vergeet de bonus niet (zie FAQ bonus)
Voor de eerste 60 studiepunten waarvoor je geslaagd bent, krijg je het dubbele aantal terug. Het maakt niet uit of je die 60 studiepunten krijgt tijdens je eerste jaar of tijdens meerdere academiejaren.
Als je je inschrijft om een bachelor of masterdiploma te behalen dan zet je jouw leerkrediet in.
Wanneer hoef je geen rekening te houden met leerkrediet?
- Voorbereidingsprogramma of schakelprogramma
- Specifieke lerarenopleiding (je hebt dus reeds een bachelor of master op zak)
- Bachelor-na-bachelor
- Master-na-master
- Opleiding aan de Koninklijke Militaire School
- Examencontract (je schrijft je dan enkel in om examen af te leggen van losse opleidingsonderdelen)
- Graduaatsopleiding
- Postgraduaatsopleiding
De stand van jouw leerkrediet kan je raadplegen via Mijn Burgerprofiel of op Ibamaflex (systeem Howest)
Wanneer blijkt dat de opleiding niet de juiste match is, kun je je vóór 1 november uitschrijven voor een volledig academiejaar. Je krijgt dan jouw ingezette leerkrediet volledig terug. Wanneer je uitschrijft vóór 1 maart dan krijg je alle leerkrediet terug voor semester 2 (met uitzondering voor jaarvakken).
- Wanneer je uitschrijft vóór 1 november, dan krijg je jouw volledige leerkrediet terug.
- Wanneer je uitschrijft vóór 1 maart, dan krijg je alle leerkrediet terug waarvoor je geslaagd bent + alle leerkrediet uit semester 2.
- Verander je na 1 maart, dan krijg je enkel leerkrediet terug voor de opleidingsonderdelen waarvoor je geslaagd bent.
- Als je ingeschreven bent met een creditcontract, dan kan je bij uitschrijving nooit het ingezette leerkrediet terugkrijgen.
Ja, je kan leerkrediet terugvorderen door overmacht.
Voor een graduaatsopleiding is het leerkrediet niet van toepassing. Je kan je dus probleemloos inschrijven. Check onze graduaatsopleidingen
Voor bacheloropleidingen kan je alleen inschrijven met jouw beschikbare leerkrediet, met uitzondering van zij die al een masterdiploma behaalden en hun leerkrediet met 140 studiepunten verminderd zagen.
Wat zijn de opties?
- Je kan je inschrijven voor de studiepunten waarvoor je nog leerkrediet hebt en de inschrijving voor andere studiepunten weigeren.
- Je kan eventueel ook een aantal opleidingsonderdelen volgen via een examencontract, omdat je hiervoor geen leerkrediet moet inzetten. Het is wel altijd mogelijk dat je voor bepaalde opleidingsonderdelen (practica, stages…) niet kunt inschrijven met een examencontract.
In twee gevallen kan je éénmalig leerkrediet opbouwen. Dit betekent dat je jaarlijks 10 studiepunten krijgt toegekend tot je terug aan 60 studiepunten komt. Deze regel gaat in nadat je:
- Een initiële master hebt behaald.
- Het hoger onderwijs voor minimum één academiejaar hebt verlaten.
- Haal je een bachelordiploma? Er worden geen extra studiepunten van je krediet afgetrokken.
- Haal je een masterdiploma? Er worden 140 studiepunten van je krediet afgetrokken.
- Je mag de overgebleven studiepunten gebruiken voor een nieuwe studie.
- Heb je geen 60 studiepunten meer over? Dan kan je opnieuw leerkrediet opbouwen. Elk jaar dat je geen hoger onderwijs volgt, krijg je tien studiepunten bij tot je weer aan 60 studiepunten zit.
Heb je nog vragen over leerkrediet?
Neem contact op met de trajectbegeleider van jouw opleiding of bekijk de website van de Vlaamse Overheid.