Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vlaamse overheid heeft beslist om vanaf academiejaar 2023-2024 het drempeldecreet in te voeren. Het decreet houdt in dat:

  • je verplicht bent om je in te schrijven voor een modeltraject tenzij je een geldige reden hebt om hiervan af te wijken
  • je na twee academiejaren geslaagd of gedelibereerd moet zijn voor elk opleidingsonderdeel dat je hebt opgenomen tijdens je eerste inschrijving, jouw drempelpakket, van je gekozen opleiding.

Ben je hier niet in geslaagd, dan kan je niet meer inschrijven voor diezelfde bacheloropleiding, ook niet in een andere hogeschool, gedurende zes academiejaren.

Veelgestelde vragen over het drempeldecreet

De overheid wil studenten aanmoedigen zo snel mogelijk hun bachelordiploma te behalen, of sneller te heroriënteren.

De drempel is enkel van toepassing voor studenten die voor de eerste keer inschrijven in een bepaalde bachelor- of masteropleiding, en dus nooit eerder die bepaalde opleiding gevolgd hebben in een Vlaamse hogeschool of universiteit. Dit is niet van toepassing voor graduaatsopleidingen.

Dit zijn de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven bij de start van je bacheloropleiding.

Voor de meeste studenten bedraagt dit de standaard van 60 studiepunten, tenzij je vanwege een geldige reden toestemming hebt gekregen om voor minder studiepunten in te schrijven. Hiervoor dien je te slagen na twee academiejaren. Dit blijft gelden als een student een keuze-opleidingsonderdeel bij de tweede inschrijving heeft vervangen door een ander.

Heb je jouw drempel na twee jaar niet behaald, dan kan je niet meer inschrijven voor diezelfde bacheloropleiding, ook niet in een andere hogeschool gedurende zes academiejaren.

Het kan interessant zijn om op zoek te gaan naar een gelijkaardige graduaatsopleiding. Heb je na de weigering een ander diploma van het hoger onderwijs behaald binnen die zes jaar, dan mag je wel terug inschrijven voor deze geweigerde opleiding.

Geen zorgen. Je hebt twee academiejaren de tijd om jouw drempel te behalen.

Ben je na het eerste academiejaar niet geslaagd voor bepaalde opleidingsonderdelen, dan ben je verplicht om voor deze opleidingsonderdelen in het tweede academiejaar opnieuw in te schrijven. Behalve wanneer je verandert van afstudeerrichting of van onderwijsopleidingsonderdeel (in de educatieve bacheloropleiding secundair onderwijs) dan wijzigt jouw drempelpakket wel nog.

Heb je hier vragen over? Contacteer jouw trajectbegeleider.

  • Wanneer je jouw inschrijving wijzigt voor de deadlines van 1 november (voor het volledige jaar) of 1 maart (voor modules in semester 2) dan word jouw drempelpakket aangepast.

Als je verandert na de deze deadlines of na jouw herexamen(s) dan gelden de volgende regels:

  • Wanneer je verandert van afstudeerrichting of onderwijsopleidingsonderdeel dan word jouw volledige drempelpakket gereset, dus ook voor de algemene opleidingsonderdelen. Voor de Vlaamse overheid word je gezien als een nieuwe student binnen die opleiding. Let wel op, het leerkrediet dat je verloor krijg je niet terug.
  • Wanneer je verandert van keuzetraject, word je drempelpakket aangepast. Je krijgt dan andere modules in je traject, gelinkt aan je nieuwe keuzetraject, maar je krijgt daar slechts één jaar de tijd om te slagen. Je hebt hier dus maar twee examenkansen in plaats van vier.

Ben je niet zeker of het gaat over een keuzetraject of een afstudeerrichting bekijk dan de benaming in de opleidingsbrochure of neem dan contact op met de trajectbegeleider van jouw opleiding.

Wanneer je beslist om te veranderen van bacheloropleiding wordt er een nieuw drempelpakket gemaakt. Je hebt vanaf je nieuwe inschrijving dus opnieuw twee academiejaren de tijd om die drempel te behalen.

Let op, zorg dat je wel nog voldoende leerkrediet hebt. Beslis je om jou in te schrijven voor een graduaatsopleiding dan hoef je geen rekening te houden met het drempeldecreet of jouw leerkrediet. Dat is niet van toepassing op graduaatsopleidingen.

Het antwoord op deze vraag hangt af van de timing wanneer je stopt.

  • Schrijf je je in jouw eerste academiejaar uit voor 1 november, dan wordt jouw drempel geannuleerd. Je krijgt geen restrictie om later opnieuw te starten aan dezelfde opleiding.
  • Schrijf je je in jouw eerste academiejaar pas in na 1 november en uit voor 1 maart, dan wordt jouw drempel voor semester 2 geannuleerd maar semester 1 blijft in jouw drempelpakket zitten.
  • Schrijf je je uit na bovenstaande periodes of na één academiejaar dan blijft jouw drempel behouden en dien je verder te behalen mocht je ooit deze opleiding opnieuw volgen.

In principe ben je verplicht om in je eerste jaar in te schrijven voor een modeltraject van 60 studiepunten. Deze verplichting geldt niet voor:

  • Studenten met vrijstellingen. Je ben niet verplicht om de standaard van 60 studiepunten op te nemen door jouw vrijstellingen maar wel alle andere modules waarvoor je geen vrijstelling kreeg.
  • Studenten die reeds een bachelor-of masterdiploma hebben behaald of een diploma dat daarmee gelijkwaardig wordt erkend.
  • Studenten met een graduaatsdiploma die in een vervolgopleiding inschrijven.
  • Studenten met een bijzonder statuut of VAPH – nummer. Dit zijn studenten die specifieke drempels ervaren waardoor studeren aan de hogeschool moeilijkheden met zich kan meebrengen.
  • Studenten die veranderen van studierichting tussen 15/10 en 1/11.
  • Studenten die laattijdig inschrijven tussen 15/10 en 1/11 mét een gemotiveerde reden. (Vb. Je bent je werk verloren en beslist om een opleiding te starten.)
  • Studenten die starten met een opleiding in februari.
  • Studenten met onvoldoende leerkrediet om een traject van 60 studiepunten op te nemen.

Neem contact op met de trajectbegeleider van jouw opleiding om jouw traject samen te stellen.

Ja.
Je hoeft dit opleidingsonderdeel niet te hernemen. Het enige nadeel is dat je geen creditbewijs verwerft en je jouw leerkrediet voor dit opleidingsonderdeel niet terugverdient.

Je kan jouw drempelpakket raadplegen op Ibamaflex.

Heb je nog vragen over het drempeldecreet?

Neem dan een kijkje in het Onderwijs- en Examenreglement of neem contact op met de trajectbegeleider van jouw opleiding.