header--person header--title

Eerste hulp bij je studiekeuze

Zwaai je de deuren van het middelbaar na dit schooljaar dicht? Dan wacht je een van de belangrijkere beslissingen uit je jonge leven: je studiekeuze. Gemakkelijk is deze keuze niet. Integendeel. Het opleidingsaanbod is groot, er zijn masters, bachelors en graduaten en de Vlaamse hogescholen en universiteiten zijn niet op twee handen te tellen.

Howest helpt je graag om de juiste keuze te maken. Volg de gids…

Een goed geïnformeerde student is er twee waard…

Onze studenten optimaal ondersteunen en begeleiden. Daar maken we aan Howest een erezaak van. Niet alleen vanaf de start van het academiejaar, maar ook lang voordat je de eerste les krijgt op een van onze campussen.

Daarom helpen we je op tal van manieren bij het maken van je studiekeuze. En geven we je tijdens heel wat infomomenten informatie over verder studeren in het hoger onderwijs. 

Wil je dat we je per mail op de hoogte brengen over onze infomomenten?
Laat dan je gegevens na.

Blijf op de hoogte

Howest infodagen

‘In het echt’ kennismaken met onze campussen, onze lectoren en onze studenten? Daar zijn de Howest-infodagen het ideale moment voor. Je krijgt een rondleiding langs leslokalen, aula’s, labo’s, ateliers, bibliotheken en studentenrestaurants. We geven je uitleg over de verschillende opleidingen en over onze persoonlijke onderwijsaanpak. En je kan naar hartenlust vragen stellen aan opleidingscoördinatoren, huidige studenten en lesgevers.

Data

We heten je van harte welkom op een van onze vijf infodagen op de campussen:

 • Zaterdag 12 maart 2022 (10u-16u)
 • Zaterdag 7 mei 2022 (10u-16u)
 • Zaterdag 25 juni 2022 (10u-16u)
 • Zaterdag 27 augustus 2022 (10u-13u)
 • Vrijdag 9 september 2022 (17u-20u30)

Praktisch

We organiseren de infodagen op de campussen van Kortrijk, Brugge én Oudenaarde. 

Alles over de infodagen

Infosessies ‘Het hoger onderwijs toegelicht’

Tijdens de infosessies ‘Het hoger onderwijs toegelicht’ geven we antwoorden op alle algemene vragen over het hoger onderwijs. Deze sessies richten zich zowel tot toekomstige studenten als tot hun ouders en gaan door in november 2021 en januari 2022.

Infosessies voor ouders van toekomstige studenten

Hoe maak ik of hoe maakt mijn kind de juiste studiekeuze? Welke opleidingen biedt Howest aan? Wat kost studeren aan de hogeschool? Hoe zit dat juist met studiepunten en leerkrediet? Wat is het verschil tussen master, bachelor en graduaat? 

Op deze en tal van andere vragen geven de Howest-opleidingsdirecteurs antwoorden tijdens de infosessie ‘Het hoger onderwijs toegelicht’.

Data infosessie

 • Maandag 15 november 2021 in Brugge
 • Dinsdag 16 november 2021 in Kortrijk
 • Maandag 17 januari 2022 in Kortrijk
 • Dinsdag 18 januari 2022 in Brugge
Hou me op de hoogte

Keuzestress?

Onze talentcoaches helpen je op weg

Weet je na een infodag, een SID-in beurs of nadat je kwam proefstuderen nog niet welke richting je wil uitgaan? Dan staan onze talentcoaches voor je klaar. In een individueel gesprek gaan jullie samen op zoek naar de opleiding die het best aansluit bij je talenten, interesses en motivatie.

Een persoonlijke afspraak maken kan per mail:

Opleidingsbrochures

Lees je na een van de contactmomenten graag alles nog eens na? Voor elk van onze 25 bacheloropleidingen en 13 graduaatsopleidingen is er een specifieke opleidingsbrochure. Die bevat info over de inhoud van de opleiding, het evenwicht tussen theorie en praktijk, de toekomstmogelijkheden, de campus, … Je leest er ook getuigenissen in van huidige studenten, alumni en mensen uit het werkveld.

De brochures van de opleidingen die je interesseren, kan je via onderstaande button aanvragen. Op elke opleidingspagina op onze website kan je bovendien ook de digitale versie downloaden.

Brochure aanvragen

En verder

 • vraaghetaansimon.be: deze vragenlijst toont je welke opleidingen in het hoger onderwijs het best passen bij je interesses
 • onderwijskiezer.be
 • howest.be/stuvo: alle studentenvoorzieningen aan Howest (huisvesting, mobiliteit, (psycho)sociale ondersteuning, IT, …)
Start chat

Studie-informatiedagen (SID-in beurzen)

De studie-informatiedagen zijn geen organisatie van Howest, maar we staan er wel paraat om je kennis te laten maken met ons opleidingsaanbod. Op deze ‘beurzen voor studeren na het secundair onderwijs’ tekenen alle hogescholen en universiteiten present. Ideaal dus om alle mogelijkheden te vergelijken.

In januari 2021 gingen de SID-ins voor het eerst virtueel door. In 2022 wordt de draad van de fysieke beurzen weer opgepikt.

Data:

 • 13/01/2022-15/01/2022: Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • 20/01/2022-22/01/2022: West-Vlaanderen
 • 27/01/2022-29/01/2022: Oost-Vlaanderen
 • 17/02/2022-19/02/2022: Antwerpen
 • 24/02/2022-26/02/2022: Limburg

Wil je graag dat we je op de hoogte houden over de SID-ins (en onze andere infomomenten)? Laat dan hieronder je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Infoavond starten in februari

Ben je een late beslisser? Liep je opleiding niet zoals gepland? Of ben je aan het werk, maar wil je toch een andere weg inslaan?

Tijdens deze infoavond staat het starten met een opleiding in februari centraal. Je maakt kennis met het opleidingsaanbod en de verschillende opstartmogelijkheden in februari.

Data:

 • Donderdag 3 februari 2022 (17u-20u)
 • Dinsdag 15 februari 2022 (17u-20u)

Hou me op de hoogte

Proefstuderen

Wil je graag eens in het echt beleven hoe het er aan Howest aan toegaat? Dan kan je tijdens de krokusvakantie lessen meevolgen. Zo proef je al eens van het hoger onderwijs in de richtingen die je boeien. Je kan namelijk naar hartenlust switchen tussen de verschillende opleidingen.

 • Maandag 28 februari tot vrijdag 4 maart 2022: Brugge en Kortrijk

Meer informatie

Volg alle initiatieven van Howest