header--person header--title

Eerste hulp bij je studiekeuze

Zwaai je de deuren van het middelbaar na dit schooljaar dicht? Dan wacht je een van de belangrijkere beslissingen uit je jonge leven: je studiekeuze. Gemakkelijk is deze keuze niet. Integendeel. Het opleidingsaanbod is groot, er zijn masters, bachelors en graduaten en de Vlaamse hogescholen en universiteiten zijn niet op twee handen te tellen.

Howest helpt je graag om de juiste keuze te maken. Volg de gids…

Een goed geïnformeerde student is er twee waard…

Onze studenten optimaal ondersteunen en begeleiden. Daar maken we aan Howest een erezaak van. Niet alleen vanaf de start van het academiejaar, maar ook lang voordat je de eerste les krijgt op een van onze campussen.

Daarom helpen we je op tal van manieren bij het maken van je studiekeuze. En geven we je tijdens heel wat infomomenten informatie over verder studeren in het hoger onderwijs. 

Wil je dat we je per mail op de hoogte brengen over onze infomomenten?
Laat dan je gegevens na.

Blijf op de hoogte

Howest-infodagen

‘In het echt’ kennismaken met onze campussen, onze lectoren en onze studenten? Daar zijn de Howest-infodagen het ideale moment voor. Je krijgt een rondleiding langs leslokalen, aula’s, labo’s, ateliers, bibliotheken en studentenrestaurants. We geven je uitleg over de verschillende opleidingen en over onze persoonlijke onderwijsaanpak. En je kan naar hartenlust vragen stellen aan opleidingscoördinatoren, huidige studenten en lesgevers.

Praktisch

We organiseren de infodagen op de campussen van Kortrijk, Brugge én Oudenaarde. 

Alles over de infodagen

Keuzestress?

Onze talentcoaches helpen je op weg

Weet je na een infodag, een SID-in beurs of nadat je kwam proefstuderen nog niet welke richting je wil uitgaan? Dan staan onze talentcoaches voor je klaar. In een individueel gesprek gaan jullie samen op zoek naar de opleiding die het best aansluit bij je talenten, interesses en motivatie.

Een persoonlijke afspraak maken kan per mail:

Opleidingsbrochures

Lees je na een van de contactmomenten graag alles nog eens na? Voor elk van onze 25 bacheloropleidingen en 12 graduaatsopleidingen is er een specifieke opleidingsbrochure. Die bevat info over de inhoud van de opleiding, het evenwicht tussen theorie en praktijk, de toekomstmogelijkheden, de campus, … Je leest er ook getuigenissen in van huidige studenten, alumni en mensen uit het werkveld.

De brochures van de opleidingen die je interesseren, kan je via onderstaande button aanvragen. Op elke opleidingspagina op onze website kan je bovendien ook de digitale versie downloaden.

Brochure aanvragen

En verder

 • vraaghetaansimon.be: deze vragenlijst toont je welke opleidingen in het hoger onderwijs het best passen bij je interesses
 • onderwijskiezer.be
 • howest.be/stuvo: alle studentenvoorzieningen aan Howest (huisvesting, mobiliteit, (psycho)sociale ondersteuning, IT, …)

Proefstuderen

Wil je graag eens in het echt beleven hoe het er aan Howest aan toegaat? Dan kan je tijdens de krokusvakantie lessen meevolgen. Zo proef je al eens van het hoger onderwijs in de richtingen die je boeien. Je kan namelijk naar hartenlust switchen tussen de verschillende opleidingen.

 • Maandag 20 tot vrijdag 24 februari 2023: Brugge en Kortrijk

Hou me op de hoogte

Infosessies ‘Het hoger onderwijs toegelicht’

Bij de overstap naar het hoger onderwijs komen heel wat vragen kijken, zoals:

 • Hoe maak je de juiste studiekeuze?
 • Hoe ziet het opleidingsaanbod eruit?  
 • Leerkrediet, graduaat, bachelor en master, flexibilisering … wat houden deze termen precies in?
 • Hoeveel kost studeren aan de hogeschool?

Al deze ‘algemene’ vragen beantwoorden we tijdens de infosessies over het hoger onderwijs. Voor studiekiezers én hun ouders. In Brugge en in Kortrijk.

 • Maandag 16/01/2023 (Brugge) & dinsdag 17/01/2023 (Kortrijk) met als doelgroep ouders 

Hou me op de hoogte

Infoavond starten in februari

Ben je een late beslisser? Liep je opleiding niet zoals gepland? Of ben je aan het werk, maar wil je toch een andere weg inslaan?

Tijdens deze infoavond staat het starten met een opleiding in februari centraal. Je maakt kennis met het opleidingsaanbod en de verschillende opstartmogelijkheden in februari.

 • Woensdag 01/02/2023 (17u - 20u)
 • Dinsdag 14/02/2023 (17u - 20u)

Hou me op de hoogte

Studie-informatiedagen (SID-in beurzen)

Als laatstejaars secundair onderwijs kan je op een studie-informatiedag (SID-in) kennismaken met een brede waaier aan studiemogelijkheden.

De verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en andere studiemogelijkheden. Dat helpt je bij je studiekeuze.

 • Donderdag 12/01/2023 - zaterdag 14/01/2023: Leuven
 • Donderdag 19/01/2023 - zaterdag 21/01/2023: Gent
 • Donderdag 26/01/2023 - zaterdag 28/01/2023: Kortrijk
 • Donderdag 02/02/2023 - zaterdag 04/02/2023: Antwerpen
 • Donderdag 16/02/2023 - zaterdag 18/02/2023: Genk

Vragen? Contacteer dan onze Dienst Communicatie via communicatie@howest.be.

Afstudeerbeurs

(Bijna) afgestudeerd en op zoek naar een eerste uitdagende job? Of op zoek naar een vervolgopleiding na je bachelor (BA) of master (MA)? Maak op één dag en op één locatie kennis met de huidige jobmarkt en een brede waaier aan mogelijkheden om verder te studeren. 

HR-verantwoordelijken van meer dan 200 bedrijven en organisaties, en medewerkers van de partnerinstellingen van de Associatie Universiteit Gent (AUGent), waaronder Howest, staan klaar om je concreet carrièreadvies te geven en je vragen te beantwoorden.

Datum: 23 maart 2023

Meer informatie

Volg alle initiatieven van Howest