Een onbemande drone die bloedstalen vervoert tussen een ziekenhuis en een labo. Het is geen science fiction, wel de realiteit in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Dinsdag vond in aanwezigheid van federaal minister Petra De Sutter de eerste officiële vlucht plaats, een wereldprimeur waar ook Howest een aandeel in heeft. Onze experten cybersecurity van Cyber3lab delen hun expertise om de dronevluchten goed én veilig te laten verlopen.
Het Jan Yperman Ziekenhuis voert als eerste ziekenhuis ter wereld een volledig geautomatiseerd transportsysteem in waarbij drones bloedstalen rechtstreeks van het Medisch Centrum Diksmuide naar het laboratorium in het Ieperse ziekenhuis vervoeren. De drones zijn specifiek ontworpen voor medisch transport. Ze vliegen met een gemiddelde snelheid van 60 kilometer per uur, afhankelijk van het weer, en tussen 80 en 100 meter hoog.
Hacking vermijden
Howest werd als partner geselecteerd om de cybersecurity te waarborgen, zowel van de dronecommandocentrale als van de drone-infrastructuur. “Mocht cybersecurity in dit project ontbreken, dan kan de drone gehackt worden”, zegt Kurt Schoenmaekers, cybersecurity-onderzoeker aan Howest. “Het toestel, een kolos van 95 kilogram, zou hierdoor een andere weg kunnen worden opgestuurd of roekeloos in een massa mensen vliegen." De cybersecurity zorgt er ook voor dat er niet met de stalen kan worden geknoeid. “Op dit moment worden bloedstalen vervoerd, maar het project wordt idealiter verder uitgebreid voor andere medische goederen en zelfs organen. Beveiliging is hier dus uiterst belangrijk.”
![drone 1](/fs/styles/full_banner/public/images/DRONE%201%20Buizenpost_Resized.jpg?h=037df562&itok=t03MLxY4)
Het dronesysteem werkt automatisch en combineert 5G-technologie met een hoogtechnologische Helicus-landingshaven voor drones op het dak van het Jan Yperman Ziekenhuis. Een verpleegkundige plaatst een bloedstaal in de drone op de campus in Diksmuide. Vervolgens wordt de drone met ondersteuning van een private 5G- verbinding rechtstreeks naar het laboratorium in het Jan Yperman Ziekenhuis gestuurd. Bij aankomst wordt het bloedstaal zonder tussenkomst van personeel naar de analysemachines gestuurd. De landingshaven is aangesloten op de buizenpost van het ziekenhuis waardoor er niemand naar het dak moet om de stalen uit te halen. Door deze automatisering verloopt het transport sneller, efficiënter en met minder risico op menselijke fouten, waardoor bloedanalyses sneller kunnen en we dus ook snellere diagnoses krijgen.
![drone 4](/fs/styles/full_banner/public/images/DRONE%20Persfoto%20JYZ%20Wereldprimeur%20drones.jpg?h=84071268&itok=HRG7rOoy)
Impact voor de regio
Het Jan Yperman Ziekenhuis ziet innovatie als een middel om de zorgverlening in de Westhoek te versterken. “Voor Jan Yperman moet innovatie vooral zinvol zijn: technologie die de kwaliteit van zorg verbetert, taken overneemt en het werk verlicht”, vertelt Frederik Chanterie, algemeen directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis. En dat is net wat ook Howest ambieert in het praktijkgericht onderzoek. “We testen en ontwikkelen innovatieve, maar vooral heel praktische oplossingen voor bedrijven en organisaties”, zegt Frederik D’hulster, algemeen directeur van Howest. “Het doet mij plezier dat we onze expertise kunnen inzetten voor een project dat zo’n grote impact heeft voor de regio. Mee het verschil maken voor de gezondheidszorg, in combinatie met high-tech innovaties, staat bovendien bovenaan op de agenda van Howest. Deze realisatie is hiervan alvast een mooi voorbeeld.”
De medische dronevluchten zijn het resultaat van een samenwerking van het Jan Yperman Ziekenhuis met e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen, Orange Belgium, KU Leuven en Howest.