Overslaan en naar de inhoud gaan

De steden Kortijk en Harelbeke gaan samen met Intercommunale Leiedal en de Howest-onderzoeksgroep Smart Technology Energy Research lab op zoek naar slimme energie-oplossingen voor lokale besturen en grote gebouwensites. Dit onderzoek kadert in het VLAIO-project City of Things EMS, ofwel slimme steden en gemeenten. "We willen hiermee een fundament vormen voor de bredere uitrol van slim energiebeheer in Vlaanderen", zegt Sam Reubens, onderzoeker aan Howest. Bedrijven die hieraan willen meewerken, kunnen zich nog aanmelden.

Energie­transitie

De energietransitie naar meer duurzame energieproductie, en recentelijk ook de energiecrisis, daagt steden uit om hun energiefactuur onder controle te houden. Een weg daarnaartoe is het optimaliseren van energiestromen aan de hand van slimme real-time sturingen van vraag en aanbod van energie, maar flexibiliteit via Energie Management Systemen (EMS) staat nog in zijn kinderschoenen en vond nog quasi geen ingang bij steden.

Verwarmingsinstallatie
proeftuin kortrijk weide

Proeftuin Kortrijk Weide

Vanuit het proeftuinproject site Kortrijk Weide wordt een data-architectuur voor slimme sturing van energiesystemen van volledige sites ontwikkeld. "De hardware is hier al grotendeels aanwezig", zegt onderzoeker Sam Reubens. "De uitdaging omvat zowel het opbouwen van EMS-systemen waaronder het verknopen van talrijke bronnen met real-time energiedata op gebouw- en installatieniveau en contextdata."

De data wordt eerst gevisualiseerd in functie van de noden van gebruikers. "Na het ontwerpen van slimme algoritmes en controle-strategieën kan het EMS zelf beslissingen nemen. Via artificiële intelliegntie kan het systeem tenslotte patronen herkennen en verder optimaliseren."

3 cases

Er worden bedrijven gezocht voor drie verschillende cases:

  1. Monitoring: dit onderdeel focust op energiemonitoring en anomalie detectie. Dat gaat van het ontwikkelen van dashboards tot het detecteren van sluimergebruik, alarmering, advisering,...
  2. Laadpark: dit onderdeel focust op slimme laadparken, om laadpalen op een slimme manier aan te sturen, te zorgen dat overschotten goedkoper beschikbaar kunnen worden gesteld, ...
  3. EMS Controller: dit onderdeel focust op het slim benutten van en uitwisselen van zowel warmte als elektriciteit over de hele site.

Vanuit het proeftuinproject wordt de vertaalslag gemaakt naar het openbaar patrimonium. Een eerste pakket gebouwen in Harelbeke en Kortrijk wordt voorzien van hardware en ingekoppeld in het EMS-platform. Er wordt een business model voor energiemanagement via EMS ontwikkeld.

Warmtecamera in energielabo The Reactor van Howest
Steek energie in energie!

What's in it for me?

  • Onderzoek: je krijgt als bedrijf de kans om onderzoek te doen, nieuwe zaken te testen en zelfs te ontwikkelen voor een realistische case
  • Innovatief: steden en gemeenten hebben slimme energie-aansturing opgenomen in hun langetermijnvisie, maar moeten zich hiervoor laten adviseren door experts. Je kan in dit innovatieve project meewerken aan een voorstudie voor een veel ruimer project: het patrimonium van steden en gemeenten.
  • Netwerken: Je komt terecht in een boeiend lerend netwerk van bedrijven.
Sam Reubens

Sam Reubens

Leiedal
Energy Lab
Stad Kortrijk
Harelbeke