Overslaan en naar de inhoud gaan

HITlab, de Howest-onderzoeksgroep met specialisatie in Extented Reality (XR), heeft twee virtuele belevingen ontwikkeld voor de stad Kortrijk. Je kan ze ontdekken tijdens de nieuwe stadsroute in het kader van de Bevrijding van de Tweede Wereldoorlog, exact tachtig jaar geleden. Aan de vroegere Magdalenakapel kan je een QR-code scannen waarna je kan rondstappen in de authentieke kapel en een bom ziet ontploffen die een krater heeft veroorzaakt in de Sint-Martens-Latemlaan.

Bombardementen

6 september 1944 is een belangrijke datum voor Kortrijk. Het is de dag van de Bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent dat we dit jaar 80 jaar de Bevrijding vieren. De stad stippelde in dat kader onder meer een stadswandelroute uit langs de meest markante plaatsen met onder andere twee bijzondere AR-belevingen. "Wat begon als een studentenproject bij de opleiding Digital Arts & Entertainment, de game-opleiding van Howest, is verder uitgewerkt door de onderzoekers van Hitlab", zegt Charlotte Larmuseau, onderzoekscoördinator Smart Technology bij Howest. "Dankzij augmented reality - waar we een virtuele laag toevoegen aan de realiteit - waan je je echt terug in de tijd. Je kan de authentieke Magdalenakapel bezoeken, ziet vliegtuigen overvliegen en ervaart de impact het van gooien van een bom, wat ook effectief gebeurde aan het Magdalenazwembad."

Bombardementen Kortrijk
Hitlab AR bomkrater Hitlab AR kapel 2

Verleden en toekomst

"Kortrijk had voor WOII een totaal ander uitzicht", zegt schepen van Toerisme Ruth Vandenberghe. "Maar liefst 1.850 gebouwen werden door bombardementen verwoest. Onder meer het stationsgebouw, het postgebouw, de Sint-Michielskerk en de Grote Hallen op het Schouwburgplein moesten eraan geloven. We brengen samen met Howest het verleden weer tot leven met 2 AR-belevingen. De gameopleiding is de toekomst van onze stad die ons het verleden leert kennen, een betere combinatie bestaat niet."

  • De wandelroute kan je online downloaden of in papieren versie (gratis) afhalen bij Visit Kortrijk. De AR-belevingen zittenin een testfase en zijn vanaf begin juli beschikbaar via de App Store en Google Play.

Charlotte Larmuseau

Wil je samenwerken met HITlab? Heb je een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen.