Banaba Bio-informatica

Banaba Bio-informatica
"Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. Benieuwd hoe je vaardigheden van informatica en biologie kunt toepassen op levensechte problemen in ziekte en gezondheid? Dan is de unieke bachelor-na-bacheloropleiding Bio-informatica in Brugge iets voor jou!"

Bio-informatica is een nieuw en spectaculair vakgebied dat gebruik maakt van methoden uit de informatica om moleculair biologische gegevens (DNA, eiwitten, functies) op te slaan en te verwerken. In bio-informatica wordt moleculaire biologie gecombineerd met informatica en programmeren.

Een bio-informaticus is in staat de nodige gegevens uit databanken op te halen en die te gebruiken om voorspellingen te doen. Hij zal een belangrijke rol spelen om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen op het gebied van kanker, Alzheimer, …

  • Informaticus / opslag, organisatie en delen van moleculair biologische data in databanksystemen
  • Bio-informaticus / dataverwerking en analyse met behulp van bio-informatica tools in een dry lab
  • Programmeur / integratie door scripting en automatiseren van bio-informatica tools

Tijdens de opleiding bio-informatica komen drie rollen aan bod, namelijk de rol van programmeur, de rol van informaticus en de rol van bio-informaticus. Je leert verschillende programmeertalen zoals PHP, Python en R en je gebruikt de meest relevante databanken waarvan je de data leert verwerken en interpreteren.

De opleiding besteedt de nodige aandacht aan gebruikelijke en onmisbare tools, zowel in een Windows- als in een Linux-omgeving. Tijdens de stage (zonder bachelorproef) komt er nog een vierde rol aan bod, deze van New Young Professional, waarbij de meer generieke competenties (zoals teamplayer, communicator, …) van een bachelor worden nagestreefd.

Naarmate de opleiding vordert, ben je steeds beter thuis in het verwerken van complexe biologische data en kun je die toepassen binnen een professioneel kader.

Alle lessen worden in het Engels gegeven.

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Bachelor na Bachelor

Wie houder is van een diploma hoger onderwijs waardoor de kennis van moleculaire biologie aanwezig is op bachelorniveau kan in deze Banaba instappen.

Onze troeven

De BanaBa opleiding Bio-informatica is ontstaan op vraag van de arbeidsmarkt. Onze lectoren hebben naast hun onderwijsfunctie ook nog een professionele job in het werkveld.

Jouw toekomst

Een functie als bio-informaticus is moeilijk af te lijnen. Niettegenstaande is het gebruik van bio-informatica binnen het werkveld zeer wijdverspreid.

Bio-informatica @home

Het programma van de banaba opleiding in afstandsonderwijs is hetzelfde als het dagonderwijs, maar wordt anders opgebouwd en verspreid over twee academiejaren.

Onderzoek en dienstverlening

De onderzoekstak bio-informatica richt zich op het faciliteren van (klinische) laboratoria en (internationale) onderzoekers binnen het domein van de biotechnologie/moleculaire biologie.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Bio-informatica? We helpen je graag verder!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157713699109477

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Getuigenissen

"The courses were a combination of bioinformatics, programming, and data science: three aspects for which I developed a new passion."

Seppe Kelchtermans

"The courses were a combination of bioinformatics, programming, and data science: three aspects for which I developed a new passion."

Seppe Kelchtermans

Banaba Bio-informatica

I am a biomedical lab technician passionate about technology. I started my career at the KU Leuven working as a lab technician at the Rega Institute. I liked this job as it gave me a lot of experience in Biomolecular technology, but after three years I wanted something more challenging. I looked around for new challenges and I stumbled upon the advanced bachelor in Bioinformatics.

Going back to college wasn't an easy transition, but I have not regretted it for one moment. Programming and Biomolecular technology seemed like a peculiar combination at first, but after a couple of lessons the possibilities unfolded. The courses were a combination of bioinformatics, programming, and data science: three aspects for which I developed a new passion.

"Dankzij het voor Vlaanderen unieke banaba Bio-informatica komen nu waardevolle medewerkers op de arbeidsmarkt die perfect passen in deze niche."

Pieter De Bleser

"Dankzij het voor Vlaanderen unieke banaba Bio-informatica komen nu waardevolle medewerkers op de arbeidsmarkt die perfect passen in deze niche."

Pieter De Bleser

Banaba Bio-informatica

Biologische experimenten worden grootschaliger en de nood aan gestroomlijnde analyses neemt toe. Er is een overgang van gen-centrale naar genoomwijde studies met implicaties voor een gevorderd gebruik van computer en statistiek. Terwijl grootschalige experimenten goedkoper en sneller worden, wordt de analyse van de resultaten arbeidsintensiever.

Een mogelijkheid om de kloof tussen de bio-informatica en de traditionele biologie en biomedische research te dichten, is de beschikbaarheid van ‘bio-informatici’.
Hier speelt Howest een belangrijke voortrekkersrol. Dankzij het voor Vlaanderen unieke banaba Bio-informatica komen nu waardevolle medewerkers op de arbeidsmarkt die perfect passen in deze niche. We zijn van mening dat deze mensen zullen bijdragen aan het Wetenschappelijk Onderzoek in Vlaanderen!

Nu aan de slag bij ...

expert Bio-informatica, VIB-UGent

"In kleine klasgroepjes wordt de student prima begeleid."

Jasper Anckaert

"In kleine klasgroepjes wordt de student prima begeleid."

Jasper Anckaert

Banaba Bio-informatica

De opleiding Bio-informatica is een unieke opleiding voor wie wetenschappen en labowerk op een andere manier wil benaderen. Dankzij het toenemend gebruik van informatica komt het domein van de Bio-informatica steeds meer op de voorgrond. In kleine klasgroepjes wordt de student prima begeleid. Op die manier ontstaat een unieke sfeer en leer je op een ontspannen manier heel wat bij.
In het begin worden velen misschien wat afgeschrikt door het informaticagedeelte van de opleiding, maar dankzij de goede opbouw van het lessenpakket worden verschillende puzzelstukjes langzaam één geheel.

Wist je dat ...

Jasper is afgestudeerd in 2010.

Nu aan de slag bij ...

Bio-informaticus in Centrum voor Medische Genetica

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?

Volg Advanced Bachelor of Bioinformatics op sociale media