Banaba Bio-informatica

"Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. Benieuwd hoe je vaardigheden van informatica en biologie kunt toepassen op levensechte problemen in ziekte en gezondheid? Dan is de unieke bachelor-na-bacheloropleiding Bio-informatica in Brugge iets voor jou!"

Bio-informatica is een nieuw en spectaculair vakgebied dat gebruik maakt van methoden uit de informatica om moleculair biologische gegevens (DNA, eiwitten, functies) op te slaan en te verwerken. In bio-informatica wordt moleculaire biologie gecombineerd met informatica en programmeren.

Een bio-informaticus is in staat de nodige gegevens uit databanken op te halen en die te gebruiken om voorspellingen te doen. Hij zal een belangrijke rol spelen om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen op het gebied van kanker, Alzheimer, …

  • Informaticus / opslag, organisatie en delen van moleculair biologische data in databanksystemen
  • Bio-informaticus / dataverwerking en analyse met behulp van bio-informatica tools in een dry lab
  • Programmeur / integratie door scripting en automatiseren van bio-informatica tools

Tijdens de opleiding bio-informatica komen drie rollen aan bod, namelijk de rol van programmeur, de rol van informaticus en de rol van bio-informaticus. Je leert verschillende programmeertalen zoals PHP, Python en R en je gebruikt de meest relevante databanken waarvan je de data leert verwerken en interpreteren.

De opleiding besteedt de nodige aandacht aan gebruikelijke en onmisbare tools, zowel in een Windows- als in een Linux-omgeving. Tijdens de stage (zonder bachelorproef) komt er nog een vierde rol aan bod, deze van New Young Professional, waarbij de meer generieke competenties (zoals teamplayer, communicator, …) van een bachelor worden nagestreefd.

Naarmate de opleiding vordert, ben je steeds beter thuis in het verwerken van complexe biologische data en kun je die toepassen binnen een professioneel kader.

  • Alle lessen worden in het Engels gegeven.

OpleidingsprogrammaECTS-fiches | opleidingsfiche in pdf

Getuigenissen

"In kleine klasgroepjes wordt de student prima begeleid."

Jasper Anckaert

"In kleine klasgroepjes wordt de student prima begeleid."

Jasper Anckaert

Banaba Bio-informatica

De opleiding Bio-informatica is een unieke opleiding voor wie wetenschappen en labowerk op een andere manier wil benaderen. Dankzij het toenemend gebruik van informatica komt het domein van de Bio-informatica steeds meer op de voorgrond. In kleine klasgroepjes wordt de student prima begeleid. Op die manier ontstaat een unieke sfeer en leer je op een ontspannen manier heel wat bij.
In het begin worden velen misschien wat afgeschrikt door het informaticagedeelte van de opleiding, maar dankzij de goede opbouw van het lessenpakket worden verschillende puzzelstukjes langzaam één geheel.

Wist je dat ...

Jasper is afgestudeerd in 2010.

Nu aan de slag bij ...

Bio-informaticus in Centrum voor Medische Genetica

"Dankzij het voor Vlaanderen unieke banaba Bio-informatica komen nu waardevolle medewerkers op de arbeidsmarkt die perfect passen in deze niche."

Pieter De Bleser

"Dankzij het voor Vlaanderen unieke banaba Bio-informatica komen nu waardevolle medewerkers op de arbeidsmarkt die perfect passen in deze niche."

Pieter De Bleser

Banaba Bio-informatica

Biologische experimenten worden grootschaliger en de nood aan gestroomlijnde analyses neemt toe. Er is een overgang van gen-centrale naar genoomwijde studies met implicaties voor een gevorderd gebruik van computer en statistiek. Terwijl grootschalige experimenten goedkoper en sneller worden, wordt de analyse van de resultaten arbeidsintensiever.

Een mogelijkheid om de kloof tussen de bio-informatica en de traditionele biologie en biomedische research te dichten, is de beschikbaarheid van ‘bio-informatici’.
Hier speelt Howest een belangrijke voortrekkersrol. Dankzij het voor Vlaanderen unieke banaba Bio-informatica komen nu waardevolle medewerkers op de arbeidsmarkt die perfect passen in deze niche. We zijn van mening dat deze mensen zullen bijdragen aan het Wetenschappelijk Onderzoek in Vlaanderen!

Nu aan de slag bij ...

expert Bio-informatica, VIB-UGent

Infomomenten

Infodag 31 augustus 2019

zaterdag
31/08 10u-13u
Infodag 31 augustus 2019
Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?