Skip to main content

Klaar voor de internationale uitdaging

Het keuzetraject International Business Management stoomt je klaar voor een boeiende carrière in een internationaal bedrijf of in het buitenland.

De focus is 100% internationaal: je krijgt de basisbeginselen van internationaal ondernemen, het gedrag van consumenten wereldwijd, internationale marketing en interculturele communicatie.

Een aantal opleidingsonderdelen krijg je in het Engels samen met internationale studenten. Dit geeft je meteen de kans om je interculturele vaardigheden te oefenen.

Dit keuzetraject legt extra nadruk op ervaring opdoen buiten België. In het derde jaar trek je voor minstens één semester naar het buitenland om te studeren of voor je stage.

Waar kom je terecht?

Je wordt het gezicht van een internationaal bedrijf of helpt lokale kmo’s bij het exporteren. Je kan aan de slag in een internationaal bedrijf, bij Flanders Investment & Trade, Chambers of Commerce in het buitenland.

International Business Management_studenten op beurs

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeld lesrooster

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit het keuzetraject International Business Management.

Tegelijk maak je in het eerste jaar al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar komt de nadruk te liggen op de specifieke modules uit jouw keuzetraject. Hierdoor word je een specialist in jouw domein.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor je eerste job!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit het keuzetraject International Business Management.

Course unit descriptions for this study programme
International Business Management_student in actie

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met je diploma ‘Bedrijfsmanagement – International Business Management’ kom je in aanmerking voor heel veel functies:

  • Export manager
  • Export marketeer
  • International sales manager
  • Consultant
  • Business developer
  • Area manager
  • Inkoper (van producten en diensten uit het buitenland)

Verder studeren?

Heb je al een bachelordiploma, maar je wil je profiel nog boosten? Wil je alles te weten komen over een andere specialisatie binnen de bachelor Bedrijfsmanagement, zoals Accountancy-Fiscaliteit, Marketing of Financiën en Verzekeringen? Dan kan je in een zeer korte periode (1 tot 1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen.

Met een schakelprogramma kan je ook naar de universiteit, bijvoorbeeld om Handelswetenschappen of Communicatiewetenschappen te studeren.

Je hoeft ook niet binnen de richting Bedrijfsmanagement te blijven. Op de website van Howest Academy kan je ons actuele aanbod aan bijscholingen vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys), trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijk het bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen in 1,5 tot 2 jaar. We voorzien een verkort traject vanuit het:

Neem contact op met trajectbegeleider lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys) voor meer informatie.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding International Business Management aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 29 June
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Leer alle afdelingen van een bedrijf kennen, met focus op internationalisering

Je wordt ondergedompeld in internationale marketing en verkoop, bedrijfsprocessen, financieel management, e-commerce, supply chain management, ondernemerschap, internationaal ondernemingsrecht en innovatie- en change management.

Je ontwikkelt dus een helikopterview op de verschillende bedrijfsprocessen, en dat in een internationale context.

Buitenlandse ervaring

Een semester in het buitenland studeren of stage lopen maakt sowieso deel uit van jouw traject. Ervoor zit je ook samen met internationale studenten.

Je leert niet enkel een exportplan schrijven, je leert het ook in de praktijk brengen. In het tweede jaar ga je op prospectie in het buitenland voor een Belgische onderneming die je zelf zocht.

Met deze ervaringen bouw je jouw internationale CV op en werk je aan een internationaal netwerk. Tijdens de interculturele lessen doe je onvergetelijke ervaringen op die indruk maken op jouw CV.

International Trade Mission

Samen met internationale studenten wordt er een handelsbeurs opgezet waar bedrijven worden voorgesteld. De studenten vertegenwoordigen deze bedrijven en zoeken naar potentiële klanten in een Europese markt.

Op deze manier oefenen zij alvast hun salesvaardigheden en leggen ze een internationaal netwerk aan. Dit project wordt ondersteund door de Kamer van Koophandel en Flanders Investment & Trade.

ICE Lab

Een buitenlandse projectweek brengt je naar Lissabon waar je uitgedaagd wordt om voor een bepaalde sector innovatieve oplossingen en creatieve ideeën te ontwikkelen.

Je werkt samen met studenten uit acht verschillende landen. Een uitgelezen kans dus om nieuwe culturen te ontdekken en contacten te leggen.

Internationale experten

Voor de modules en opdrachten die specifiek zijn voor dit keuzetraject krijg je les en coaching van ervaringsdeskundigen en personen die professioneel in een internationale context werken.

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Lieven Theys

Lieven Theys

Lector

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Je wordt ingeleid in het management, de financiële, juridische en logistieke organisatie en marketing van een bedrijf en verwerft een diepgaand inzicht in internationale bedrijfsvoering.

Je ontwikkelt je management skills, je interculturele vaardigheden en legt de basis voor het uitbouwen van een internationaal netwerk.

Dit keuzetraject is projectmatig en praktijkgericht. In werkveldprojecten en tijdens stages ga je in interactie met het werkveld en leer je plannen, vergaderen, samenwerken en presenteren. 

Belangrijk is zeker ook de aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Van begin tot eind sturen we je aan om zelf initiatief te nemen om te werken aan je sterke en je minder sterke eigenschappen.

International Business Management is er voor studenten die gebeten zijn door het bedrijfseconomische en tegelijkertijd hun blik internationaal gericht hebben. Je houdt van reizen, internationale contacten leggen en je bent open-minded? Dan word je zeker geprikkeld in deze opleiding.

Neen, maar wel voor een groot deel. Ongeveer 25%, of 45 van de 180 studiepunten, wordt in het Engels gedoceerd.

Ja, in dit keuzetraject ben je zelfs verplicht om minstens één semester naar het buitenland te trekken voor studie en/of stage. Daarnaast zal je ook minstens één keer aan een kortlopende mobiliteit (van 3 dagen tot een maand) deel moeten nemen.

 

Handel en samenwerken over de grenzen heen zijn niet meer weg te denken. Negatieve effecten van globalisering zullen niet worden opgelost door minder, maar juist door meer en beter internationaal samen te werken. Inzicht en interculturele vaardigheden zijn daarbij cruciaal.