Skip to main content

Web Development & Design

Ben jij ook niet weg te slaan van je smartphone of sociale media? Vraag je je telkens af hoe mooie, gebruiksvriendelijke websites, video’s en interactieve 3D tot stand komen?

Dankzij de graduaatsopleiding Digitale Vormgeving, Web Development & Design verzamel je alle kennis en vaardigheden om front-end websites, social video’s of immersive content te bedenken, te ontwikkelen, vorm te geven en aan te passen aan het doelpubliek. Deze opleiding maakt van jou een allround front-end web developer/designer met een focus op één van de drie keuzetrajecten: Front-end Web, Video Content Creation of 3D Augmented Reality.

Websites zijn vandaag hét belangrijkste communicatiemiddel. Daarom biedt de opleiding je de kans om hier een echte expert in te worden. We prikkelen en stimuleren je creativiteit en je gevoel voor vormgeving en richten ons als digitale vormgever ook op het technische aspect van de website.

Zowel design als development komen ruimschoots aan bod. We leren je on-trend webontwerpen maken aan de hand van designflows met behulp van onder andere Photoshop, Illustrator, XD, Premiere en After Effects. Voor de technische uitwerking ga je aan de slag met onder meer HTML, (S)CSS, JavaScript, Bootstrap, BEM, WordPress, NPM, Vite, Vue.js, GitHub.

Bij Digitale Vormgeving - Web Development & Design (Kortrijk) maak je vanaf het eerste jaar een keuze uit drie keuzetrajecten:

3D Augmented Reality: verrijk webervaringen met interactieve en realistische belevingen in 3D

Wil je graag een webervaring opsmukken met interactieve en realistische belevingen? In het keuzetraject 3D Augmented Reality (in Kortrijk) ga je aan de slag met 360° content, waarbij het beeld verrijkt wordt met virtuele informatie. Je laat een product, foto of marker tot leven komen en houdt de gebruiker geboeid met AR animaties of video. De marker dient als ankerpunt zodat de informatie op de werkelijke wereld ‘kleeft’.

Je geeft ook vorm aan interactieve 3D-web content en bouwt mee aan de metaverse. Naast webontwikkeling leer je de creatieve aspecten van online 3D-content en augmented reality: AR & VR, Hololens, 3D bewegende beelden... Je leert alles over de tools om immersive web 3D-content te creëren: Adobe Aero, Snapchat Lens, Vectary en AR.JS.

Bij dit keuzetraject staan we heel nauw in contact met het werkveld en werk je vaak real-life projecten uit. Deze projecten bieden je de mogelijkheid om je bestaande kennis te versterken en nieuwe technologieën aan te leren. Zo kan je elk semester je virtuele portfolio uitbreiden met nieuwe AR-projecten die je toekomstige werkgever een goed beeld geven van wat je allemaal in je mars hebt.

web development & design - 3D

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

Jobkansen Web Development&Design 3D/AR

Eerste jaar

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit vier pijlers:

Design Thinking

Design thinking in webdesign houdt in dat er bij het ontwerpen van websites rekening wordt gehouden met de behoeften en wensen van de gebruikers, waarbij empathie en creativiteit centraal staan.

Design Skills + 3D/AR skills

Hier leer je visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interfaces te ontwerpen die de gebruikerservaring verbeteren aan de hand van designflows met behulp van onder andere Photoshop, Illustrator, XD, Premiere en After Effects.

Development

Voor de technische uitwerking ga je aan de slag met onder meer HTML, (S)CSS, JavaScript, Bootstrap, BEM, WordPress, NPM, React, GitHub.

Integration

Je doet veel kennis op tijdens projecten en opdrachten in de verschillende modules. Aan deze opdrachten werk je in de les waar je gecoacht wordt door je lectoren, die veel feedbackmomenten voorzien.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

Doorheen de opleiding kom je verder intensief in contact met het werkveld en werk je voor hen bovendien ook opdrachten uit.

De opleiding sluit je af met 12 weken stage. Op die manier bouw je al snel een mooi portfolio op.

Course unit descriptions for this study programme
Jobkansen Web Development&Design 3D/AR

Waar kom je later terecht?

Met je graduaatsdiploma kan je in heel wat functies aan de slag. Zo kan je binnen gespecialiseerde marketing- of web development bedrijven werken als web- of AR-developer en social media manager. Ook grotere bedrijven hebben vaak een dergelijk specialist nodig.

De vraag naar goed geschoolde 3D/AR creators is up and coming! In het toekomstgerichte keuzetraject 3D Augmented Reality bieden we hier een antwoord op. Veel bedrijven willen namelijk niet alleen een professioneel ontworpen website, maar ook uitdagende immersive content. Dit kan gaan van een virtuele tour met VR-bril tot het virtueel plaatsen van producten in je eigen woonkamer. Bedrijven zijn daarom op zoek naar webdesigners met 3D/AR skills.

Uiteraard kan je beginnen als freelance web developer. Tijdens de opleiding verzamel je alle kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Het keuzetraject Video Content Creation geeft je dan weer de kans productieassistent van een influencer te worden of aan de slag te gaan bij een marketingbureau of in je eigen creatieve studio.

Je professionele kansen nog wat verruimen?

Dan kan je verder studeren via een verkort traject voor de professionele bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (Next Web Developer of Smart XR Developer) of de professionele bachelor Digital Design and Development (Devine).

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Web Development & Design + 3D Augmented Reality aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 29 June
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Kortrijk:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Unieke keuzetrajecten

Momenteel kan je in Vlaanderen alleen aan Howest Kortrijk deze keuzetrajecten volgen.

Innovatie centraal

Doorheen de opleiding focussen we op de nieuwste tools en ontwikkelingen.

Haalbare opleiding

De stap van het secundair onderwijs naar Web Development & Design is zeker niet te groot. Bovendien heb je in twee jaar een diploma hoger onderwijs in handen!

Voorbereiding op het werkveld

Doorheen de labo’s en stages leg je tijdens je opleiding heel wat contacten met de professionele wereld waarin je terechtkomt.

Werkzekerheid

Je officieel erkende graduaatsdiploma sluit uitstekend aan bij de vraag en noden van bedrijven.

Verder studeren

Nog niet meteen aan het werk? Via een verkort traject kan je de bachelor Multimedia en Creatieve Technologie of Digital Design and Development (Devine) afwerken.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Dieter Roobrouck

Dieter Roobrouck

Opleidingscoördinator

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Zoals de naam van de opleiding al weggeeft, ga je aan de slag als digitaal vormgever met een passie voor grafisch ontwerp. Maar de omgeving die kies je zelf. Grafisch ontwerpbureau? Web agency, communicatie-, marketing- of evenementenbureau?

Dienst communicatie? Het kan allemaal. En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten? Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module vanaf nul. Samen bouwen we verder aan jouw skills. Aangezien we geen examens hebben in onze opleiding verwachten we wel een goede werkhouding om alle opdrachten tot een goed einde te brengen.

Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen laten we jou de keuze om je te verdiepen in Foto & Video of 3D Modeling. Je kiest er vanaf semester 2 voor om coole video’s te monteren, grafische animaties te maken en krachtige foto’s te trekken. Of je maakt de keuze om knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D te ontwerpen.  

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? Dan is de opleiding Online & Offline Graphic Design écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!