Skip to main content

Keuzetraject Sociaal-Cultureel Werk

Dit keuzetraject van de bachelor Sociaal Werk kies je in je tweede jaar. Je kan het volgen in Brugge of in Kortrijk.

We leiden je op tot een sociaal-cultureel werker die klaar is om aan de slag te gaan met, voor en door (doel)groepen. We maken van jou een professional die een actieve rol speelt als verbinder tussen mensen en groepen en tussen groepen en de samenleving.

Je groeit uit tot een ‘maatschappijmaker’ die op een doordachte manier een maatschappij in beweging brengt, aan cultureel en educatief werk doet en bouwt aan gemeenschapsvorming en sociale cohesie.

Je maakt mensen en (doel)groepen sterker door ze de veerkracht te geven om vanuit hun eigen kracht te werken aan een warme(re) en solidaire samenleving.

Je leert hoe je informeel sociale leerprocessen in gang zet en hoe je de participatie van mensen aan de samenleving stimuleert. Je verneemt in de praktijk hoe je een breed publiek of een specifieke doelgroep sensibiliseert rond maatschappelijke thema’s die ertoe doen.

sociaal werk

Jouw lesrooster

We doen er alles aan om je een aangenaam lesrooster te bezorgen. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster bezorgen we je in september.

Voorbeeldlesrooster

sociaal werk
sociaal werk

Waar kom je terecht?

De keuzetrajecten zijn niet bepalend voor je uiteindelijke tewerkstellingsplaats als sociaal werker. De opleiding leidt immers tot het algemene diploma van bachelor in het Sociaal Werk.

Enkele sectoren/organisaties die aansluiten bij het keuzetraject Sociaal-Cultureel Werk:

  • Jeugd: jeugdbewegingen, speelpleinwerking, jeugdhuizen, jeugddiensten…
  • Sociaal-cultureel volwassenenwerk: verenigingen, bewegingen, vormingsorganisaties…
  • Vormingswerk
  • Cultuur en vrije tijd: culturele centra, gemeenschapscentra, cultuurdiensten, vrijetijdsdiensten, bibliotheken
  • Samenlevingsopbouw – buurtwerk
  • Straathoekwerk
  • Amateurkunsten
  • Ontwikkelingssamenwerking
  • Duurzame ontwikkeling
  • Kunsten, cultuureducatie en erfgoed: kunstenorganisaties, publiekswerking, sociaal-artistiek werk, circus, cultuureducatie…
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Sociaal Cultureel Werk aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 31 August
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Opleiding in beeld

Troeven van de opleiding

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over de opleiding? Neem gerust contact met ons op!

Tom Lemahieu

Tom Lemahieu

Lector Sociaal werk

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!