Skip to main content

Dispatcher wegvervoer

Als dispatcher wegvervoer word je het kloppende hart van een wegvervoerder. Je plant, organiseert en coördineert (internationaal) wegtransport, vaak in teamverband. Elke dag is anders, maar het beoogde resultaat blijft hetzelfde: goederen veilig en op tijd over de weg tot op de eindbestemming krijgen.

Je zorgt dat de planning efficiënt wordt opgemaakt en uitgevoerd, en houdt hierbij rekening met de nodige documenten en regelgeving (vb. rij- en rusttijden, ladingzekering...). Bovendien ben je de brugfiguur tussen de klant en het bedrijf wat het transport betreft.

Studenten Transport & Logistiek bezoek Transport Gheeraert

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Jouw lesrooster?

Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je een brede inleiding in wegvervoer, douane en magazijnbeheer.

Daarnaast op het programma: de geheimen van de supply chain, het belang van veiligheid en de toekomst van e-commerce. We bereiden je ook voor om te communiceren in verschillende talen, want de logistieke wereld is internationaal.

Deze graduaatsopleiding is een duale opleiding. Dit betekent dat je al tijdens het eerste jaar stage zal lopen en je eerste werkervaring zal opdoen. Ideaal om je kennis en de praktijk te zetten en voor jouw CV later!

Tweede jaar

In het tweede jaar wordt het werken voor en in het werkveld nog een stuk groter. Zowel in het eerste semester als in het tweede semester loop je een stage. Hierbij word je gecoacht: niet alleen op de werkplek, maar ook door het lectorenteam van de opleiding.

Op de campus krijg je nog een aantal modules, die zich vooral focussen op jouw specialisatie als dispatcher wegvervoer.

Course unit descriptions for this study programme
Jobkansen Web Development&Design Front-end Web

Knelpuntberoep in de logistiek sector? Word deel van de oplossing

De opleiding Transport en Logistiek bereidt je voor op drie specifieke profielen: Dispatcher wegvervoer, Magazijnbeheerder en Douanedeclarant. Daar kan je heel wat kanten mee uit.

Als onmiddellijk inzetbare beroepskracht is de kans groot dat je meteen aan de slag kan. Het aantal vacatures voor deze knelpuntberoepen is de voorbije jaren namelijk alleen maar toegenomen.

Concreet wacht je onder meer een toekomst bij:

  • logistieke dienstverleners
  • retailers
  • havenbedrijven
  • productiebedrijven

Sollicitatietraining

Tijdens je opleiding bereiden we je niet alleen inhoudelijk voor op een job. We geven je ook sollicitatietraining zodat je sterk in je schoenen staat wanneer je de arbeidsmarkt op gaat. Jezelf verkopen is nu eenmaal niet evident.

Dagonderwijs

In het dagtraject kan je het reguliere traject volgen als voltijds student. Als voltijds student combineer je momenten op de campus met momenten op de werkplek. Stage en werkplekleren hebben een prominente plaats in deze duale opleiding.

  • Tijdens semester 1 ben je 5 dagen per week op campus
  • Tijdens semester 2 ben je 5 dagen per week op campus, op het einde van het semester volgt een eerste stageperiode van 20 werkdagen
  • Tijdens semester 3 ben je 2 dagen per week op campus, 3 dagen op de werkplek
  • Tijdens semester 4 ben je fulltime aanwezig op de werkplek

Wil je het dagtraject combineren met je job of een andere studie? Of heb je al een opleiding hoger onderwijs gevolgd, en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Dan kan een traject op maat opgemaakt worden. Contacteer Stefanie Linthout voor meer informatie: stefanie.linthout [at] howest.be (stefanie[dot]linthout[at]howest[dot]be)

Traject in samenwerking met VDAB

De opleiding is door VDAB erkend als knelpuntopleiding, wat inhoudt dat je als afgestudeerde snel aan de slag kunt in een knelpuntberoep. Als je ingeschreven staat als werkzoekende en slaagt voor een VDAB-screening die je geschiktheid voor de gekozen studie beoordeelt, zorgt VDAB voor de betaling van je inschrijvingsgeld en een vast bedrag voor leermateriaal.

Meer informatie en de voorwaarden vind je op de volgende website: Gratis diploma via VDAB | VDAB

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Dispatcher Wegvervoer aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 15 March 2025
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

De opleiding is officieel erkend door de VDAB. Wat zich afspeelt in de (wereld)economie heeft (in)direct gevolgen op de logistieke wereld, waardoor de sector continu in beweging is.

Website VDAB

Veel stages

Tijdens dit graduaat leg je een uniek stagetraject af. Je loopt namelijk 3 keer stage verspreid over 2 jaar.

In je eerste stage (in het tweede semester) zet je de eerste stappen in het werkveld. In het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om via twee stages binnen hetzelfde stagebedrijf alle finesses van je gekozen afstudeerrichting te leren kennen.

Digitale tools

Doorheen de opleiding maken de studenten kennis met verschillende software pakketten, hiervoor werd binnen het Erasmus+ project LOGIPRO een virtuele leeromgeving ontwikkeld.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Op zoek naar een richting die meerdere uitdagingen biedt, kansen biedt voor persoonlijke en professionele groei en kan leiden tot een boeiende carrière in verschillende sectoren?

De studierichting dispatcher is een richting waar je problemen leert signaleren en efficiënte oplossingen moet vinden.

Het is een zeer uitdagende en boeiende richting die je leert kritisch na te denken over verschillende aspecten van de logistiek.

Daarnaast leer je ook hoe je rekening moet houden met verschillende factoren om ervoor te zorgen dat een opdracht op tijd en volgens de vereisten van de klant wordt voltooid.

Als dispatcher moet je in staat zijn om snel te reageren op onverwachte situaties, dus elke dag is een nieuwe uitdaging.

Gregor Genov
Alumnus

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Stefanie Linthout

Stefanie Linthout

Curriculumverantwoordelijke

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

De opleiding Transport en Logistiek gaat door in Brugge. Je krijgt les in de gebouwen van Campus Brugge Station.

De stap naar het hoger onderwijs is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We leveren aan Howest dan ook heel wat inspanningen om je tijdens je studies te ondersteunen en je op een optimale manier je studietraject te laten doorlopen. Als je een enigszins ander traject wenst te volgen binnen een opleiding, kan je bij de trajectbegeleiders terecht. Je kan om diverse redenen voor zo een individueel traject kiezen. De trajectbegeleider zal je in al deze omstandigheden helpen om de voor jou optimale weg uit te stippelen! De trajectbegeleiding gebeurt in samenspraak met Lieven Van Hyfte (lieven.van.hyfte [at] howest.be) en Stefanie Linthout (stefanie.linthout [at] howest.be).

Het aantal examens is in T&L beperkt, omdat we vooral inzetten op permanente evaluatie. Zo word je non-stop gecoacht, opgevolgd en geëvalueerd door je lectoren. Je weet dus op elk moment waar je staat en kan jezelf constant bijsturen. Aanwezigheid tijdens de lessen is dus een must.

Je kiest inderdaad zelf een stageplaats naargelang je eigen interesses. In je zoektocht word je intensief begeleid door de lectoren. Belangrijk is een stagebedrijf te kiezen dat een gevarieerd takenpakket kan aanbieden hetgeen nauw aansluit bij de opleiding.