Skip to main content

Leraren­opleidingen aan Howest

Lesgeven is een uitdagende, maar boeiende en tegelijk ontzettend nuttige job. Een job ook met 100% werkzekerheid, want in nagenoeg elke school blijven opdrachten langer open staan dan ze zouden willen.

Om het lerarentekort op te lossen, moet er uiteraard voldoende instroom zijn. Daar dragen wij ons steentje toe bij met een breed aanbod aan opleidingen om leerkracht te worden. Tussen die lerarenopleidingen vind je ongetwijfeld ook één die past bij jou.

Aan Howest groei je namelijk niet alleen uit tot een onmiddellijk inzetbare leerkracht met de juiste skills en voorbereiding. Je doet dat ook op maat van je persoonlijke situatie.

  • Kan je voltijds studeren of wil je je lerarenopleiding combineren met werken?
  • Kies je voor dagonderwijs, afstandsonderwijs of avondonderwijs?
  • Overweeg je een carrièreswitch of wil je op basis van je nuttige ervaring overstappen naar het onderwijs?

Op deze pagina laten we je alle mogelijke trajecten ontdekken: zowel wanneer je na het middelbaar kiest voor de hogeschool als wanneer je op latere leeftijd beslist om je om te scholen tot leerkracht of je onderwijsbevoegdheid uit te breiden.

Lager onderwijs Banner EGSO

Leerkracht worden na het middelbaar

Heb je enkel een diploma van de middelbare school? En voel je de passie om les te geven? Dan kan je aan Howest in Brugge drie voltijdse lerarenopleidingen volgen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen of jongeren aan wie je les wil geven.

Heb je al een diploma hoger onderwijs en/of nuttige beroepservaring? Scrol dan naar 'Leraar worden met al een diploma op zak'.

Teacher Training: Pre-Primary Education

Droom je van een klas met kleuters tussen 2,5 en 6 jaar? In de Educatieve Bachelor in het Kleuteronderwijs aan Howest Brugge word jij de kleuteronderwijzer(es) van morgen. Met veel praktijk en stage, stapsgewijze begeleiding, vernieuwende onderwijsmethodes en zelfs internationale kansen word je een meester – of juffrouw – in het verwonderen van kleuters.

Read more

Teacher Training: Primary Education

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van de talenten van kinderen tussen 6 en 12 jaar? Als leerkracht lager onderwijs maak je je eigen droom om les te geven waar en werk je mee aan die van je leerlingen. Tijdens deze lerarenopleiding loop je vele uren stage en maak je kennis met de nieuwste technologieën. Samen ontdekken we hoe leren écht fun kan zijn.

Read more

Teacher Training: Secondary Education

Wil je jongeren tussen 12 en 18 jaar inspireren met jouw vakkennis? In de Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs in Brugge kies je twee vakken. Howest is enige Vlaamse hogeschool waar je vanaf het eerste jaar al actief stage loopt in een echte schoolcontext. Zo bereiden je optimaal voor op je rol als leerkracht secundair onderwijs.

Read more

Leraar worden met al een diploma op zak

Ben je aan het werk op basis van een hoger diploma, maar wil je je graag omscholen tot leerkracht? Als zij-instromer overstappen van de privésector naar het onderwijs? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om op latere leeftijd nog leraar te worden?

Aan Howest bieden we je flexibele trajecten om leerkracht te worden op basis van je beroepservaring en vakkennis.

Ook als je al een pedagogisch vakbekwaamheidsbewijs – of lerarendiploma – hebt, kan je aan Howest studeren om je onderwijsbevoegdheid uit te breiden. Om als leraar in het secundair bijvoorbeeld ook les te kunnen geven in het kleuter- of lager onderwijs. Of om een extra (knelpunt)vak te kunnen geven. Ook daarvoor vind je aan Howest verschillende trajecten op maat van je persoonlijke situatie.

Short Track Teacher Training: Secondary Education

Word leerkracht op basis van je bachelor- of masterdiploma. Heb je veel vakkennis en wil je die gaan delen door les te geven? Of geef je misschien al les, maar heb je niet de theoretische achtergrond of het diploma om je carrière in het onderwijs uit te bouwen? In deze verkorte educatieve bachelor van 60 studiepunten focussen we op de didactische skills die je nodig hebt om leraar te worden in het middelbaar.

Read more

Short Track Teacher Training: Secondary Education

Word leerkracht op basis van je praktijkervaring. Heb je minstens 3 jaar nuttige beroepservaring in een technisch of praktijkvak? En heb je nog geen lerarendiploma of bachelordiploma? Kies dan voor het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs in Brugge of Oudenaarde. Dankzij het modulaire programma kan je deze opleiding tot praktijkleerkracht combineren met je werk of gezin.

Read more

Extra onderwijsvak Secundair Onderwijs

Ben je al leerkracht, maar wil je graag nog een extra vak kunnen geven in het middelbaar? Via afstandsonderwijs verwerf je in één jaar (of gespreid over meerdere jaren) je bekwaamheidsbewijs voor een extra onderwijsvak. Dit @home traject van 45 studiepunten is er voor bachelors en masters met een lerarendiploma en voor bachelors kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Lees meer

Verkorte traject Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Geef je al les in het lager of secundair, maar zie je meer toekomst in het kleuteronderwijs? Op basis van je pedagogisch vakbekwaamheidsbewijs en je ervaring als leerkracht word je in een verkort afstandstraject van 54 studiepunten helemaal ondergedompeld in de leefwereld van kleuters.

Lees meer

Verkort traject Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Ben je al leraar in het kleuter- of secundair onderwijs, maar kriebelt het om de overstap te maken naar de lagere school? In een verkort traject van 55 studiepunten kan je – op afstand – ook het bijkomende diploma lager onderwijs behalen.

Lees meer

Postgraduaat Educational Needs

Ben je al leerkracht en wil je de ontwikkelingskansen van je leerlingen verbeteren? In het postgraduaat Educational Needs leren we hoe je je eigen onderwijspraktijk kan optimaliseren.

Read more

Waar kan je een leraren­opleiding studeren aan Howest?

Campus Brugge Station – Gebouw A

De gloednieuwe campus vlak achter het station is ideaal bereikbaar, heeft perfect uitgeruste leslokalen en is gezellig ingericht. De zij-instromers van de lerarenopleidingen zitten er al, de overige lerarenopleidingen verhuizen van campus Brugge Centrum naar Gebouw A in januari 2025.

Campus Oudenaarde

Onze campus in Oudenaarde bevindt zich in de gebouwen van het GO! atheneum, op wandelafstand van het station. Je komt terecht op een campus die onderwijs ademt. In deze warme omgeving begeleiden onze lectoren je intensief op weg naar je lerarendiploma. Mooie extra: een didactisch lokaal – de EdHub – werd specifiek ingericht om je kennis te laten maken met de nieuwste onderwijsmethodes .

Howest Campus Brugge Station - Gebouw A Howest Campus Oudenaarde
Student met brochure van Howest

Infomomenten en advies rond onze leraren­opleidingen

Howest is de hogeschool met passie voor jouw toekomst. Hoe we die concreet vormgeven, vertellen we je op verschillende manieren en momenten.

  • Infodagen: maak specifiek kennis met de lerarenopleidingen, stel vragen en verken de campus. Alle data van de Howest-infodagen.
  • Openlesdagen: volg een les mee met onze huidige studenten. Traditioneel in de krokusvakantie. Op 24 april 2024 is er ook een extra openlesmiddag in Brugge.
  • Gesprek met de trajectbegeleider. Stippel samen een haalbaar parcours uit op maat van je persoonlijke situatie. Maak een afspraak: voor Leen.Van.der.Stock [at] howest.be (kleuter- en lager onderwijs), karen.desmet [at] howest.be (secundair onderwijs), de verkorte bachelor Secundair Onderwijs in joke.de.bruyne [at] howest.be (Brugge) of Mario.van.der.vurst [at] howest.be (Oudenaarde).
  • Online infoavond 'Zij-instromen als leerkracht in het onderwijs' (woensdag 4 september 2024)

Veelgestelde vragen over studeren voor leerkracht

De standaardduur van de educatieve bachelors Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs is 3 jaar.

Op basis van je andere diploma’s of beroepservaring kan je ook sneller leraar worden. Je geniet dan van vrijstellingen of volgt een van onze verkorte trajecten.

Zeker! We bieden verschillende flexibele trajecten aan die studeren in combinatie met je werk of gezin haalbaar maken. Je volgt je lerarenopleiding dan in afstandsonderwijs of avondonderwijs. Je kan ook perfect een lerarenopleiding volgen terwijl je al ervaring opdoet voor de klas.

Afstandsonderwijs betekent niet dat je er alleen voor staat. We ondersteunen je via online cursussen, filmpjes en oefeningen. Je hebt ook regelmatig persoonlijk contact met onze docenten. We bieden daarnaast ook coachingsessies in Brugge of Oudenaarde aan om je voor te bereiden op je stage.

LIO staat voor leraar-in-opleiding. Het betekent dat je – op afstand – een lerarenopleiding volgt terwijl je al minstens halftijds lesgeeft. Wat je in de opleiding ziet, kan je dan meteen toepassen in de eigen klas. Je stage kan je dan ook in je eigen school doen.

Ben je aan de slag als leraar-in-opleiding (LIO)? Dan kan je bij jouw directie de lerarenbonus aanvragen. Je wordt dan twee tot drie lesuren per week vrijgesteld om een lerarenopleiding te volgen. Je behoudt wel je volledige loon.

Het loon van leerkrachten wordt bepaald volgens vaste barema’s. Die vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Goed om weten: als zij-instromer kan je tot 15 jaar anciënniteit meenemen wanneer je overstapt naar het onderwijs.

Ja! Onder bepaalde voorwaarden kan je als werkzoekende voltijds voor leerkracht studeren via het VDAB-traject? Je ontvangt dan tijdens je volledige opleiding een vervangingsinkomen. Word leerkracht via VDAB.

Je kan zowel instappen in een lerarenopleiding in september als in februari.

Er is al jaren een lerarentekort en elk jaar wordt dat tekort groter. Leerkracht is vandaag dan ook een van de meest uitgesproken knelpuntberoepen in ons land. Door het knelpuntstatuut kan je als werkzoekende een lerarenopleiding volgen met ondersteuning door VDAB.

Lesgeven met een lerarendiploma is vanuit didactisch en financieel oogpunt het interessantste. Stap je echter na een aantal jaar werken over naar het onderwijs, dan kan je vaak al beginnen lesgeven zonder pedagogisch diploma. Via een aangepast traject kan je je lerarendiploma daarna nog altijd behalen terwijl je aan het werk bent. Je stage kan je dan bijvoorbeeld in je eigen school doen.

De starttoets moet afgelegd worden door iedereen die wil inschrijven voor een educatieve lerarenopleiding. Waar je Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs of Secundair Onderwijs gaat studeren, speelt geen rol. De starttoets – of instaptoets – wordt namelijk georganiseerd door de Vlaamse Hogescholenraad.

Het doel van de starttoets is je een beeld te geven van je startniveau. Op die manier weet je op welke mindere punten je kan inzetten tijdens de lerarenopleiding. Scoorde je minder dan 10 op 20 voor de starttoets Nederlands? Dan zal je het verplichte remediëringstraject moeten volgen. Ook voor Frans en wiskunde is er zo’n traject, maar dat is vrijblijvend.

De starttoets lerarenopleiding bestaat uit drie onderdelen:

  1. Nederlands (voor iedereen)
  2. Frans (enkel voor de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs)
  3. Wiskunde (Educatieve Bachelor Lager Onderwijs)

Alles over de starttoetsen van de lerarenopleidingen

Contacteer onze lerarenopleidingen

Céline Sercu

Céline Sercu

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs
Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Basiel Bonne

Basiel Bonne

Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Karen Nys

Karen Nys

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Mario Van der Vurst

Mario Van der Vurst

Lerarenopleidingen Oudenaarde