Skip to main content

Sustainable Energy Management, jouw opstap naar duurzame ondernemingen!

Ben je geboeid door thema’s als duurzaamheid en de energietransitie? De bachelor-na-bachelor Sustainable Energy Management focust op de young potential die door het gebruik van technologie op duurzame wijze ondernemingen of organisaties kan ondersteunen op hun pad naar energietransitie, CO2-neutraliteit en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Naast de technologische oplossing is ook de bedrijfseconomische implementatie erg belangrijk.

Steek je energie in energie

What’s in a name? Jawel, de focus van de banaba Sustainable Energy Management (SEM) ligt op duurzaamheid en energietransitie. Je maakt kennis met bestaande en innovatieve technologieën. En je leert aan de hand van een uitgewerkt energieplan hoe creatieve, slimme oplossingen en zuinig omspringen met energie tot energiebesparingen kunnen leiden. Hierdoor bereik je de vooropgestelde KPI’s. Ook de nieuwste tendensen op het vlak van energieopwekking en de afstemming van vraag en aanbod zijn speerpunten van deze opleiding. SEM zou je kunnen omschrijven als zoeken naar manieren om energie-optimalisaties door te voeren, maar die definitie is toch wat te eng. Daarom is deze opleiding gebouwd rond vier pijlers.

  • In de eerste drie pijlers: Energie, Technologie en Business, krijg je een beter beeld op vele facetten van de hedendaagse energie-uitdagingen.
  • In pijler vier komen de drie eerste pijlers samen in de vorm van projectwerk in samenwerking met de industrie. Hier pas je de verworven kennis toe op concrete cases van bedrijven. Dit vormt het praktisch luik waar we aan Howest zo sterk in zijn.

Praktisch en futureproof

Geen enkele opleiding speelt meer in op de toekomstige noden van de maatschappij als Sustainable Energy Management. Je leert hoe we het met zijn allen met minder energie kunnen doen, maar volgt ook de energietransitie vanop de eerste rij. Zo word je onder meer een expert in de omschakeling van traditionele energiebronnen zoals olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen. We nemen je mee in de wereld van smart grids, smart buildings, HVAC, energiemanagementsystemen … Met theorie alleen lossen we de vele energievraagstukken echter niet op. Daarom brengen we ze in de praktijk tijdens projecten met de industrie of oefensessies in ons energielabo.

Met deze banaba toets je initiatieven aan het energieplan van de onderneming af. Dit zowel economisch als technologisch. Dit vereist kennis over de berekening van terugverdientijden in diverse scenario’s. Niet alleen de besparingen worden berekend, maar ook wat dit betekent indien het voorstel wordt uitgerold. Ook de gevolgen van de voorgestelde optimalisaties op de geformuleerde emissie- en energiedoelstellingen wordt in de berekening opgenomen. Naast de economische en ecologische berekening is het ook belangrijk om planmatig te werk te gaan om de diverse stakeholders te informeren en zo te komen tot een gedragen beslissing. Je brengt aan de hand van duidelijke, doelgerichte communicatie, zowel in een globaal energieplan als in individuele initiatieven, betrokkenen op de hoogte van het besparingspotentieel.

Via de samenwerking met het werkveld krijg je een goed beeld van het boeiende takenpakket. We tonen je ook reële voorbeelden van hoe de technologische uitdagingen van vandaag worden aangepakt.

SDG's van SEM

Jouw lesrooster

Elke week heb je ongeveer 20 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.
We delen het academiejaar op in 4 blokken, waardoor je lesrooster na elke blok kan wijzigen.

Voorbeeld lesrooster

Een groot deel van de lessen gaat door in The Reactor, het energielabo van Howest en gebouw A op Campus Kortrijk Weide.

Een specialisatie in 1 jaar!

4 pijlers

4 pijlers

De opleiding is opgebouwd uit 4 pijlers: Technologie, Energie, Business en Project. In het opleidingsprogramma zie je welke modules aan bod komen. Elke module heeft 3, 6 of 9 ECTS.
In elk lesblok is er een mix van modules uit de verschillende pijlers, we starten met een basis en bouwen op om als eindproject een duurzaam energieplan op te stellen voor een bedrijf.

opleidingsprogramma SEM
Course unit descriptions for this study programme

Praktische invulling academie­jaar

Praktisch verdelen we het academiejaar op in 4 blokken:

  • De eerste 2 blokken (semester 1) bestaan uit 6 lesweken en een examenweek. Er zijn 5 modules per blok.
  • Het derde blok duurt 8 lesweken plus een examenweek
  • Het laatste blok is gespreid over 6 weken en full time project werk

Afhankelijk van je vooropleiding, kan je een vrijstelling aanvragen voor modules uit het eerste blok.

opleidingsprogramma SEM

Een job met zekerheid!

Steeds meer werkgevers zien de meerwaarde van een energie-expert in voor de uitwerken van het energieplan.
Het aantal jobaanbiedingen blijft immers elk jaar sneller toenemen dan dat er professionals afstuderen.

  • Als duurzame energiemanager help je (productie-) bedrijven om hun energiefactuur zo laag mogelijk te houden,
  • Je kan ook als externe energieconsultant of -auditor advies geven aan kmo’s.
  • Scholen, gemeentebesturen of ziekenhuizen vertrouwen vandaag op de knowhow van een energiebeheerder om hun gebouwen energiezuiniger te maken.
  • Bij energieaanbieders kan je trouwens ook aan de slag aan de bron.
  • Zit ondernemen in je bloed? Particulieren, bedrijven, studie- en architectenbureaus: allemaal schakelen ze zelfstandige energieadviseurs in.
Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 4 May
FROM 10h TILL 13h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Kortrijk:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Futureproof

Geen enkele opleiding speelt meer in op de toekomstige noden van de maatschappij.

Je leert hoe we onderneming duurzamer kunnen maken, maar je volgt ook de energietransitie vanop de eerste rij. Zo word je onder meer een expert in de omschakeling van traditionele energiebronnen zoals olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof.

Met theorie alleen lossen we de vele energievraagstukken echter niet op. En dus brengen we die in de praktijk tijdens projecten ism bedrijven of oefensessies in het energielabo.

Op de Howest-campus in Kortrijk staat een zeer modern energielabo: The Reactor. Je zal er regelmatig praktische opdrachten uitvoeren.
Je gaat echter niet alleen in de slag in dit lokaal, maar op onze volledige campus en bij uitbreiding Kortrijk Weide, het vernieuwde stadsdeel van Kortrijk. Je komt er in contact met diverse (hernieuwbare) energietechnieken, een warmtenet en slimme energiebeheersystemen… om de theorie rechtstreeks om te zetten in de praktijk.

Neem virtueel een kijkje in ons labo

Samenwerking met het werkveld

Via de samenwerking met het werkveld krijg je een goed beeld van het boeiende takenpakket van de energiemanager.

Tijdens bedrijfsbezoeken zie je hoe bedrijven gesensibiliseerd worden om energie op een andere manier te gebruiken en hoe ze energiebesparende oplossingen implementeren in hun bedrijfsprocessen. De docenten staan via research ook zeer dicht bij het werkveld en motiveren je om je grenzen te verleggen.

Persoonlijke begeleiding

De bachelor na bachelor Sustainable Energy Management is een erg praktische opleiding. Die praktijk baseren we niet op algemene situaties, maar op concrete projecten van bedrijven.

Zelf voorstellen doen en actief meedenken zijn dus zeer belangrijk. Uiteraard helpen we je daarbij met persoonlijke begeleiding, projecten op maat, kleine groepjes en bereikbare lectoren.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Jurgen Van Ryckeghem

Jurgen Van Ryckeghem

Curriculumcoördinator

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

Nee, je hebt geen voorkennis nodig. Alle modules starten van nul en bouwen stap voor stap op. Heb je echter voorkennis in een bepaald domein, dan is dat mooi meegenomen en zullen die modules misschien iets makkelijker te studeren zijn. Zo heb je ook iets meer tijd om volledig nieuwe modules te verwerken. Door de kleine lesgroepen kunnen we ook individueler werken en gerichte begeleiding geven.

Van elke module krijg je elke week 5 uur les. Gemiddeld bestaat de helft daarvan uit theorie, de andere helft gaat naar labo, oefeningen of praktijk. Zo kunnen we de theorie onmiddellijk omzetten in praktische oefeningen of metingen.

In de opleiding Energiemanagement heb je enkel nog wiskunde (Problem Solving) in het eerste semester. Zoals de naam het zegt, gaat het hierbij vooral om probleemoplossend leren denken. Het niveau van de wiskunde komt overeen met de 3 à 4 uur wiskunde in het middelbaar. Je krijgt geen talenvakken als Frans of Engels. Wel zal je vaak handleidingen of nieuwe materie op het internet terugvinden in het Engels. Cursussen kunnen in het tweede en derde jaar ook deels in het Engels zijn. We verwachten dus wel dat je Engels begrijpt. 

We werken heel veel samen met het werkveld. Vanaf het eerste jaar komen gastsprekers langs in de lessen en gaan we op bedrijfsbezoek (dit is praktisch heel goed haalbaar door de kleine klasgroepen). Vanaf het tweede jaar kom je via het integratieproject nog meer in contact met het werkveld. In het derde en laatste jaar doe je je stage en bachelorproef gedurende 3 maanden in een bedrijf. Bij de voorstelling van je integratieproject bestaat de jury ook uit docenten en mensen uit het werkveld. In de lessen komen daarnaast vaak praktijkcases aan bod uit de industrie of het onderzoek waar we zelf mee bezig zijn. Een aantal lesmodules wordt (deels) gegeven door gastdocenten. Die staan dagelijks in de praktijk en delen hun kennis graag met onze studenten. 

Er zijn verschillende opties om verder te studeren na 3 jaar Energiemanagement. De twee meest voorkomende masteropleidingen die onze studenten kiezen, zijn:

European Master in Sustainable Energy System Management (een Engelstalig masterprogramma van anderhalf jaar waar ook Howest (onze opleiding) aan meewerkt)
Een Master Industrieel Ingenieur aan bijvoorbeeld UGent (2-3 jaar).

Daarnaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden om in binnen- of buitenland verder te studeren.