Skip to main content

Waarover?

Deze postgraduaatsopleiding is speciaal ontworpen om professionals in de informatietechnologie te voorzien van de benodigde kennis en vaardigheden om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een coördinerende rol binnen een onderwijsinstelling.

In deze opleiding wordt aandacht besteed aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT en de invloed hiervan op de onderwijsorganisatie. Je leert onder andere om ICT-projecten op te zetten en te coördineren, IT-architecturen te ontwerpen en te implementeren, en om te gaan met veranderingen binnen de organisatie. Daarnaast wordt er speciale aandacht besteed aan de didactische aspecten die een ICT-coördinator in een onderwijsinstelling nodig heeft, zoals het ontwikkelen van educatieve materialen en het coachen van docenten bij het gebruik van digitale leermiddelen.

De opleiding bestaat uit verschillende modules en is opgebouwd uit zowel theoretische kennis als praktische toepassingen. Na succesvolle afronding van deze opleiding ben je in staat om als ICT-coördinator te fungeren en je onderwijsinstelling naar een hoger niveau te tillen.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor:

  • ICT-coördinatoren in het leerplichtonderwijs
  • Afgestudeerde leerkrachten secundair onderwijs met onderwijsvak Informatica
  • Leerkrachten met affiniteit voor informatica of die een sterke interesse hebben om hierin te groeien. Je hebt enkel een voorkennis van Windows en basic ICT-skills nodig voor inschrijving. De rest leren wij jou aan.
  • Afgestudeerden in het graduaat Systeem- en netwerkbeheer kunnen zich inschrijven voor een traject op maat. Behoor jij tot deze categorie, neem dan contact op voor meer concrete informatie.

  Waarom?

  Een ICT-coördinator in het leerplichtonderwijs is een duizendpoot, een manusje-van-alles wat ICT betreft. Hij/zij is een innovator, pedagogisch ondersteuner, beleidsmedewerker, mediacoach, netwerkbeheerder, technicus, webbeheerder, helpdeskmedewerker, LMS-beheerder, ...

  Hoe?

  Het traject verloopt volledig online en is een combinatie van online lessen en instructievideo's met opdrachten.

  Wat zal je leren?

  Het postgraduaat loopt over 1 academiejaar en bevat zowel technische als didactische modules.

  Jaarhelft 1 (oktober-december)

  • Digitale bronnen (4 studiepunten)
   • Moderne digitale media en hoe ze te gebruiken
  • Digitaal leeractiviteiten (6 studiepunten)
   • Hoe digitale leermiddelen inzetten in de lespraktijk
  • Systeemonderhoud & ICT Support Essentials (3 studiepunten)
   • System management (windows & linux)
   • Datacommunicatie
  • Softwareontwikkeling Essentials (3 studiepunten)
   • Basis HTML, JavaScript en CSS voor websiteontwikkeling
  • Beheer en beveiliging schoolinfrastructuur Essentials (3 studiepunten)
   • Security Essentials
   • Threats, Vulnerabilites & Attacks

  Jaarhelft 2 (februari-juni)

  • Change management & ICT beleid (3 studiepunten)
   • Implementatie van een ICT-beleid
  • Systeemonderhoud & ICT Support Advanced (3 studiepunten)
   • Installatie en beheer van windows server
   • Powershell
   • Beheer Active Directory
   • Group Policies
   • Backup
  • Beheer en beveiliging schoolinfrastructuur Advanced (3 studiepunten)
   • Firewall configuratie (pfSense)
   • Packet Filtering, NAT, VPN, …
  • Softwareontwikkeling Advanced (3 studiepunten)
   • Werken met het vrij gedistribueerd versiebeheer systeem genaamd Git. Dit legt de basis voor het efficiënt samenwerken aan dezelfde programmacode
  • Cloud management (3 studiepunten)
   • Beheer en gebruik van:
    • Microsoft 365
    • Google for Education
   • Low-code websiteontwikkeling

  Data en locatie

  Het traject verloopt volledig online en is een combinatie van online lessen en instructievideo's met opdrachten.

  De lesmomenten en/of online contactmomenten worden maximaal twee keer per week georganiseerd.

  De fysieke lesmomenten vinden plaats op de campus in Brugge - Rijselstraat 5 - 8200 Brugge

  Tijdsinvestering

  Deze opleiding omvat 33 studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd.

  Evaluatiemethode

  Dit verschilt wat van module tot module. Het is een combinatie van opdrachten die gedurende het academiejaar moeten uitgevoerd worden en enkele opdrachten die op het einde ingediend moeten worden. Er zijn geen examens voorzien.

  Resultaat

  Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.

  Toelatingsvoorwaarden

  In het bezit zijn van een bachelor- of graduaatsdiploma. Indien men niet beschikt over het juiste diploma maakt men een afspraak voor een intakegesprek.

  Extra info

  • Heb je voorkennis op didactisch of technisch vlak, dan krijg je een traject op maat met de nodige vrijstellingen. Neem hiervoor contact op met de coördinator van de opleiding.
   Afhankelijk van de instroom (vanuit technische, dan wel vanuit didactische vooropleiding), zullen al leerdoelen eerder zijn behaald. Dit kan leiden tot vrijstellingen.
   Heb je vragen hierover? Neem dan snel contact op met de coördinator van de opleiding.
  • Afhankelijk van de inhoud van het vak, de ervaring van de docenten en de gastprofessoren is er een variatie aan lestypes: hoorcolleges, praktische oefeningen, praktijkervaringsuitwisseling en zo meer.
   Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van het digitaal interactief studieplatform.

  Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille

  Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1002390.

  Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

  Kostprijs

  De kostprijs van deze opleiding in 2023 bedraagt €405

  Contactpersoon

  Gene Vangampelaere - gene.vangampelaere [at] howest.be

  Steun­maatregelen

  Inschrijven

  Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 20% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

  What documents should you have in hand?

  • A copy of your ID (front and back) will be requested during online registration.
  • You will also need to upload a copy of your higher education diploma.

  Online registration

  After registering

  • After completing your online registration, you will receive an e-mail with all the information needed to complete your enrolment.
  • After your file has been checked and processed by Howest, you will receive your contract and a request for payment of tuition fees and extra study costs, delivered electronically.

  Meet Howest Academy

  Stay informed

  Troeven van de opleiding

  Link met de bedrijfswereld

  Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

  Straffe docenten

  Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

  Altijd up-to-date

  Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

  Officieel diploma van de hogeschool

  Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Gene Vangampelaere

  Aanspreekpunt Postgraduaat

  Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

  De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

  Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO-portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.

  Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.

  De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.

  Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.

  Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.

  Voor een Postgraduaat:

  Je bent definitief ingeschreven nadat je je voorregistratie online hebt afgewerkt en deze digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de studentenadministratie, ontvang je je inloggegevens en de factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

  Voor een Microdegree:

  Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werd en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform dat ter beschikking wordt gesteld van de studenten. https://leho.howest.be/ (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

  De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be