Skip to main content

Healthcare Business Management is een unieke opleiding in West-Vlaanderen

Hou je van de medische wereld en van communiceren met artsen, specialisten, patiënten en labo’s? Wil je er mee voor zorgen dat alles op wieltjes loopt zonder dat je zelf medische handelingen uitvoert? Kies dan voor Healthcare Business Management.

Je krijgt de nodige medische terminologie onder de knie en dat in drie talen. Je leert de organisatiestructuren van instellingen kennen, je ontdekt de finesses van de beroepsdeontologie en je verdiept je in anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

Met je diploma op zak kan je meteen terecht in kleine privépraktijken, ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, woonzorgcentra of wijkgezondheidscentra.

Foto studenten Organisatie en Management met anatomie pop

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

BST5

Eerste jaar

Business of Medical? Dat is een duidelijk verschil. Je kiest dus al vanaf het eerste jaar.

In de afstudeerrichting Health Care Management word je vanaf het eerste jaar ondergedompeld in de werking van de medische sector, dankzij modules zoals Beleid en organisatie van de gezondheidszorg, Anatomie en Pathologie, Deontologie of Medische terminologie.

Bovendien kom je dankzij kijk- en observatiestages al in het eerste semester actief in contact met je toekomstige werkveld.

Tweede jaar

In het tweede jaar specialiseer je verder in jouw gekozen traject.

Dankzij de verdere uitdieping van anatomie en pathologie en vakken als Healthcare trends & tools bekwaam je je verder in die skills die van jou de officemanager van de toekomst maken.

De contacten met de medische sector worden ook intenser. Zo voer je taken uit in opdracht van en in nauw contact met ziekenhuizen, privépraktijken, woonzorgcentra en farmaceutische bedrijven. Je organiseert ook een event en loopt stage in een organisatie naar keuze.

Derde jaar

Tijdens het derde jaar krijg je geen theorielessen meer. Je werkt wel samen met verschillende werkgevers aan diverse projecten en je volgt verder eigen gekozen seminaries die georganiseerd worden door bedrijven en organisaties.

Bovendien loop je maar liefst 15 weken stage in een organisatie naar keuze.

Dankzij onze internationale aanpak kan je voor deze projecten, stages en seminaries ook naar het buitenland.

Foto student Health Care Management op stage

Onmisbaar talent in de medische wereld

Met je diploma op zak kan je meteen aan de slag als organiserende medewerker in ziekenhuizen, privépraktijken, medische labo’s, woonzorgcentra, wijkgezondheidscentra en farmaceutische bedrijven.

Als officemanager in de gezondheidszorg sta je in voor de opmaak van medische dossiers, de patiëntenadministratie, het agendabeheer van de artsen en specialisten of de coördinatie van klinische studies.

Via een flexibel traject willen we werkstudenten maximaal faciliteren, motiveren en coachen.

Door op blended learning te focussen verwachten we volgende positieve gevolgen:

  • een hoger studierendement als werkstudent;
  • het wegnemen van de drempels die het de werkstudent bemoeilijkt om een studie aan de vatten en verder te zetten;
  • het stimuleren van levenslang leren.

Read more

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Healthcare Business Management aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 31 August
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Specialiseren vanaf het eerste jaar

Doordat je al in het eerste jaar kiest voor de afstudeerrichting Health Care Management, word je doorheen de volledige opleiding grondig voorbereid op je latere job in de gezondheidszorg. In drie jaar dompelen we je helemaal onder in de werking van de zorgsector. Zo groei je uit tot een digitaal en communicatief sterke coördinator in ziekenhuizen, privépraktijken, medische labo's, farmaceutische bedrijven of woonzorgcentra.

Binnen de maand een job!

Deze opleiding biedt wat de arbeidsmarkt vraagt. Het beroep van officemanager is dan ook een knelpuntberoep. Met je diploma op zak kan je bijgevolg meteen aan de slag bij zowat alle spelers uit de medische en farmaceutische sector.

Uniek in West-Vlaanderen

Nergens anders in West-Vlaanderen kan je Health Care Management studeren.

Twee stages

In het tweede jaar loop je een eerste keer stage. In het derde jaar breng je tijdens de langere stage verder in de praktijk wat je geleerd hebt. Samen gaan we op zoek naar een stageplaats op maat van je interesses.

Kleine groepen, persoonlijke begeleiding

Tijdens je opleiding werk je in kleine groepen en begeleiden onze lectoren je persoonlijk. Zo kan je je talenten ontdekken en verder aanscherpen.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Diane Debruyne

Diane Debruyne

Opleidingscoördinator

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

Je moet vooral graag willen communiceren. Intern en extern, mondeling en schriftelijk in meerdere talen. 

Geen nood. We bieden een instapcursus Frans aan vlak voor het academiejaar begint. Bovendien krijg je de kans om de Franse taal te oefenen al gamend.

Nee, we leren je om Excel te laten rekenen voor jou!

Nee hoor! We starten van nul en begeleiden je als de beste.
 

Alles is mogelijk! Een banaba, een postgraduaat of een schakelprogramma naar de unief.