Skip to main content

Howest-student neemt deel aan rondetafel­gesprek met koningin Mathilde tijdens staatsbezoek aan Zuid-Afrika

Van 22 tot 27 maart 2023 had Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest, de eer om koning Filip en koningin Mathilde te vergezellen op hun eerste staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Tijdens de koninklijke missie had onze hogeschool ook rechtstreeks contact met het koningshuis, want student Robbe Breens die momenteel in Kaapstad is voor zijn stage nam deel aan een rondetafelgesprek met de koningin.

Eerste staatsbezoek aan Zuid-Afrika

Voor koning Filip en koningin Mathilde was het hun eerste staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Sinds het einde van de Apartheid kende het land een grote groei als regionale grootmacht in Afrika, waardoor het belangrijk was om de banden aan te halen met de grootste Afrikaanse handelspartner van ons land.

Gedurende vier dagen bezochten ons koningspaar, samen met een bedrijfs- en academische delegatie, verschillende partners in Pretoria, Kaapstad en Stellenbosch.

Samenwerking met University of the Western Cape

Op het programma stond onder meer een bezoek aan het ‘Western Cape CoLab for e-Inclusion and Social Innovation’ van de University of the Western Cape (UWC) in Kaapstad. Sinds 2017 werkt Howest nauw samen met deze universiteit en elk jaar lopen er studenten van de bacheloropleiding Multimedia en Creatieve Technologie (MCT) stage.

De koning en de koningin kregen onder meer een overzicht van de activiteiten rond digitale inclusie die aan de UWC georganiseerd worden binnen de langdurige samenwerking met Howest, VUB en UGent. Het doel van dit bezoek was om onze majesteiten te attenderen op het belang van digitale integratieactiviteiten, vanuit een samenwerking tussen het bedrijfsleven, de academische wereld en het maatschappelijke middenveld.

Rondetafel­gesprek met Howest-student

Op het programma stond ook een rondetafelgesprek over de manier waarop aan het ‘Western Cape CoLab for e-Inclusion and Social Innovation’ van de UWC gestreefd wordt naar een meer rechtvaardige, inclusieve en eerlijke digitale samenleving. Robbe Breens, Howest-student Multimedia en Creatieve Technologie die stage loopt aan het UWC CoLab nam aan de zijde van koningin Mathilde deel aan dit gesprek.

“Het gesprek ging vooral over digitale inclusie en hoe het CoLab de digitale kloof tussen arm en rijk probeert te dichten. De koningin vroeg me ook naar mijn ervaringen in Kaapstad. Ik legde haar uit dat ik hier meehelp aan het ontwikkelen van leerstof rond AI en studenten help met technische problemen. Persoonlijk ben ik hier ook om mijn wereldbeeld te verbreden. Ik beloofde om deze positieve stage-ervaring met andere Howest-studenten te delen, zodat ook zij kiezen voor een stage hier in Kaapstad. De ontmoeting met de koningin gaf mijn stage in ieder geval een mooie extra dimensie.”

Robbe Breens Zuid-Afrika