Skip to main content

Slaapcongres Howest Brugge: voor iedereen die zorg wil dragen

Slaap vormt de basis van een goed functioneren en verdient dan ook sterker aandacht in preventie en welzijnsbeleid.

Uit praktijkonderzoek van Howest blijkt dat organisaties zoekende zijn naar een effectieve aanpak. Een holistische strategie, die verder gaat dan individuele verantwoordelijkheid en inspeelt op werking en beleid is cruciaal. Daarbij zijn praktische tools en inzichten in slaap onmisbaar, zeker gezien minstens één op drie mensen met slaapproblemen kampt.

Wil jij als HR- of zorgprofessional waardevolle inzichten en handvaten krijgen om het thema slaap te integreren in coaching, zorg en welzijnsbeleid?

Plaats dan zeker 14 maart 2025 in je agenda!

Een initiatief in samenwerking met Trefpunt zorg, ICZO en ZoWe.

Nu inschrijven

Slaapcongres Howest Brugge op 14 maart 2025

Praktische informatie

  • Wanneer? Op World Sleep Day, Vrijdag 14 maart 2025 van 9u30 tot 15u30
  • Waar? Campus Brugge Station - Gebouw A, Spoorwegstraat 4, 8000 Brugge.
    Gratis parking en vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer: aan treinstation Brugge.
  • Programma? Boeiende sprekers zoals Drs. An Mariman en Inge Declercq, twee gerenommeerde slaapexperten die je meenemen in de fascinerende wereld van slaap. Ontdek praktische inzichten en waardevolle tips om het belang van slaap te begrijpen én te verbeteren, afgestemd op jouw specifieke focus, interesse of doelgroep.
  • Voor wie? Voor iedereen die aan de slag wil met het thema slaap in eigen werking of beleid.
  • Inclusief een gezonde lunch
  • KMO-portefeuille wordt aangevraagd
  • Accreditatie Pro-Q-Kine: Regionale symposia, nationale symposia (8 punten)
Howest campus Brugge Station - gebouw A en C

Programma

9u30Onthaal
10u00Plenaire sessie “Gezonde slaap: nog veel werk aan de winkel”
Door prof. Dr. An Mariman, psychiater en somnoloog van UZ Gent. Van slecht slapen kun je echt ziek worden. Slaap is een primaire behoefte, noodzakelijk om mentaal en fysiek goed te kunnen functioneren. Hierbij is niet enkel het aantal uren in bed maar ook de slaapkwaliteit en de regelmaat van belang. Hoe kunnen we hiervoor zorgen in onze stressvolle wereld?
11u20Even wakker schudden
Door studenten sport en bewegen. Een beweegtussendoortje, vanuit het belang van beweging om alert te blijven, te ontspannen, … Belangrijk voor een goede slaap
11u30Panelgesprek om het belang van slaap vanuit verschillende invalshoeken te bespreken
12u45Lichte lunch met licht- en luchtpauze
13u30

Plenaire sessie “De kracht van slapen”
Dr. Inge Declerq, arts, neuroloog, slaapexpert en schrijfster.

Verrijk jezelf met praktische wetenschappelijke inzichten tijdens deze boeiende en interactieve sessie. Ontdek hoe herstellende slaap, stressvermindering, een gezonde levensstijl én de juiste mindset hand in hand gaan. Dr. Declercq reikt je praktische tools aan die helpen om zowel het energieniveau overdag te boosten als nachtrust te optimaliseren.

14u30De slaapkamers.
Keuze uit één van de volgende verdiepende droomsessies, met specifieke focus op doelgroep.

1. Werk en slaap
Sarah Daniels, Laura De Blaere en Sara Kindt, praktijkonderzoekers Howest.

Tijdens deze sessie worden de resultaten van het praktijkonderzoek Sleepcoach gedeeld, met focus op de integratie van slaap in het welzijnsbeleid op de werkvloer. Je krijgt een overzicht van strategieën voor bewustwording en gedragsverandering, ook enkele concrete interventiematerialen. We bespreken belangrijke aandachtspunten en uitdagingen in het creëren van een ‘slaapvriendelijke werkomgeving’.

2. Beweging en slaap
Door Matthias Franchoo, praktijkonderzoeker en docent bij Howest en gezondheidscoach bij Sprinbok Coaching.

Deze sessie gaat in op het belang van (buiten) bewegen en het doorbreken van (langdurig) zitten voor een betere slaapkwaliteit en algemene gezondheid. Hoeveel moet je nu juist bewegen en wat kan je doen om je slaap te verbeteren? Maar vooral: hoe zet je de eerste stap? Tijdens deze sessie ontdekken we samen welke veranderingen haalbaar zijn en hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven.

3. Slaap en ouderen
Julie Vanderlinden, verpleegkundige, slaapexpert en onderzoeker bij Odisee hogeschool en KU Leuven.

Deze sessie richt zich op veranderingen in slaap bij het ouder worden en de cruciale rol van slaap in een gezonde levensstijl en healthy ageing. Wat is nu juist een gezonde nachtrust, hoe lang slaapt men het best, en waarom is slaap zo essentieel? Tijdens deze sessie bespreken we de invloed van veroudering op slaap en de gedragstherapeutische aanpak van slapeloosheid bij ouderen, met concrete inzichten uit de praktijk.

4. Slaap en stress bij zorgprofessionals
Door Frank de Smet, osteopaat, slaap – en stressconsulent.

Deze sessie biedt inzicht in de impact van slaaptekort en stress op zorgprofessionals, met aandacht voor hun fysieke, mentale en emotionele welzijn. Je krijgt praktische tips over slaaphygiëne, stressmanagement en effectieve coping strategieën. Daarnaast bespreken we hoe zorgorganisaties werkroosters en ondersteuning kunnen optimaliseren om een gezonde werk-privébalans te bevorderen.

5. Slaap en de kracht van ademhaling
Door Myriam Deroo, docent Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan Howest, slaapexpert en hartcoherentie coach.

In deze sessie ontdek je hoe ademhalingstechnieken kunnen helpen om slaapproblemen te verminderen en de slaapkwaliteit te bevorderen. Je krijgt achtergrondinfo, praktische tips en oefeningen voor een diepere, rustgevende slaap. Je leert hoe je de ademhaling als tool kan gebruiken voor een betere nachtrust.

6. Slaap en shiftwerk
Door Carlo van Hulle, kinesitherapeut, stress- en burn-out coach en slaapexpert.

Deze sessie belicht het belang van het optimaliseren van slaap en bioritme voor een beter welzijn, zeker bij shift- en nachtwerk. Ploegenwerk verstoort het natuurlijke bioritme en kan een grote invloed hebben op fysieke en mentale gezondheid. Tijdens deze sessie krijg je praktische tools en tips aangereikt om ook in uitdagende werksituaties een goede nachtrust te bevorderen.

15u30Einde congres

Inschrijven

  • Current Jouw gegevens
  • Jouw inschrijving
  • Facturatiegegevens
  • Completed
Ik ben
Vul je RIZIV-nummer in indien je kinesitherapeut bent en je wenst accreditatie aan te vragen.