Skip to main content

Op de Sportinnovatiecampus in Brugge is op 12 januari 2024 het eerste Flex Court Elite pickleballterrein geopend. Initiatiefnemers Howest, de hogeschool West-Vlaanderen, en Sport Vlaanderen willen deze opkomende sport zo een boost geven. Tegelijk kondigden beide partners een vernieuwde samenwerking aan. “We starten het nieuwe jaar met goed nieuws: tot minstens 2029 blijven we samen sportend Vlaanderen inspireren”, luidt het.

Snelst groeiende sport in VS

Heb je al gehoord van pickleball? Of misschien heb je het al gespeeld? Deze racketsport – met aspecten van tennis, badminton en tafeltennis – is in de Verenigde Staten de laatste jaren de snelst groeiende sport en in de Sportinnovatiecampus in Brugge verwacht men dat deze sport ook in Europa nog aan populariteit zal winnen. De afgelopen maanden werd daar een terrein aangelegd om bezoekers de kans te geven om de sport te leren kennen, maar nu gaan ze nog een stapje verder. “Op onze buitenterreinen werd het eerste Flex Court Elite pickleballterrein van Vlaanderen aangelegd”, zegt Nikolaas Van Doninck, beleids- en implementatiemanager van de Sportinnovatiecampus. “Dankzij PlaySport International krijgen we de kans om dit veld een jaar lang te testen.”

Pickleball 3
pickleball2

Gratis materiaal lenen

Er bestaan al heel wat outdoorterreinen in Vlaanderen, maar deze Flex Court Elite - met hele goede ondergrond - is nieuw. “Zo’n terrein vormt een combi-elastisch oppervlak met een uitstekende demping, voetgrip en balstuit waarbij het risico op blessures tot een minimum herleid wordt. Wie interesse heeft om deze sport te leren kennen, kan gratis materiaal ontlenen aan onze nieuwe Equip-box naast het terrein. In de komende maanden zullen de Howest-studenten van de bacheloropleiding Sport en Bewegen ook in extra oefeningen voorzien. Zo willen we deze nieuwe sport een boost geven”, aldus Van Doninck.

Proeftuin voor innovatie

“We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten en aan het bewegen krijgen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Daarom investeren we ook in een rijk en heel divers sportaanbod, inclusief nieuwe en opkomende sporten. De Sportinnovatiecampus in Sport Vlaanderen Brugge is de ideale proeftuin om de aanpak rond sportieve nieuwigheden te ontwikkelen en het succes ervan te testen. Iedereen is er welkom om kennis te maken met andere manieren om te sporten.”

pickleball 3
Sport Vlaanderen en Howest ondertekenen vernieuwde samenwerkingsovereenkomst

Vernieuwde samenwerking

Tijdens de opening van het pickleballveld maakten Howest en Sport Vlaanderen ook bekend dat ze vijf jaar langer zullen samenwerken. Algemeen directeur van Howest Frederik D’hulster en administrateur-generaal van Sport Vlaanderen Philippe Paquay zetten na het eerste spelletje pickleball hun handtekening onder de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst. “Zo blijven we tot minstens 2029 samen inspelen op de noden en behoeften van sportend Vlaanderen.”