Skip to main content

Het gonsde onlangs van de creativiteit in Het Entrepot in Brugge. Een tiental jongeren was er aan de slag om een tiny house te bouwen. Het opzet? Met dit initiatief wil Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, jongeren in contact brengen met STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematic). Het resultaat? Veel fun en kleurrijke installaties. “In het najaar doen we dit nog eens over in Kortrijk”, laat Sam Vanroose van Howest weten.

STEM in vrije tijd

“Om de uitdagingen op het vlak van onder meer energie, milieu, mobiliteit, voeding en vergrijzing aan te kunnen, zijn er mensen nodig die gepassioneerd zijn door STEM.” Vanuit die optiek lanceerde het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) recentelijk een projectoproep. Het wil jongeren namelijk al in de vrije tijd laten aansluiten bij STEM en alle voordelen die daarbij horen. “Er is een groot vrijetijdsaanbod voor 14-plussers, maar dan vooral in de vorm van jeugdbewegingen en sportorganisaties. STEM in de vrije tijd is eerder schaars”, zegt Sam Vanroose van de Mind- en Makerspace (MAM) van Howest in Brugge.

Teenie houses 2

Samenwerken

Howest ging in op de oproep van VLAIO en lanceerde samen enkele lokale partners het idee van TEENie houses, een project waarin worden jongeren uitgedaagd om eigenhandig hun tiny house te bouwen. “De huisjes zijn niet zozeer een doel op zich”, zegt Vanroose. “Het gaat eerder om het symbolisch eindresultaat van een traject van ondernemerschap, cocreatie en collaboratie tussen de jongeren. Ze leren brainstormen, creatief nadenken, samenwerken, STEM op een subtiele gebruiken, … Dit is ook een manier om jongeren met een niet STEM-profiel toch aan STEM-ontdekking te laten doen. Onrechtstreeks worden ze zo ook geprikkeld voor een STEM-gerelateerde opleiding of job.”

Teenie houses 3

Op reis door Brugge

De jongeren namen alles zelf in handen, van idee over ontwerp tot uitwerking. “Ze konden uiteraard bij ons terecht voor de nodige begeleiding, maar ze konden hun ondernemingszin, creativiteit en inspiratie de vrije loop laten gaan, de enige voorwaarde was een duurzaam ontwerp. Er werden uiteindelijk verschillende modules en huisjes gebouwd: een ruilbibliotheek, een overdekte chillspot, exporuimtes, zitmodules, … Het leuke eraan is, is dat de mobiele installaties niet in het magazijn verdwijnen. Ze krijgen een tijdelijke stek in centrum Brugge en kunnen worden gebruikt tijdens evenementen.”

Teenie houses 4

Gratis draaiboek

Het testtraject in Het Entrepot in Brugge zit erop, in het najaar volgt Kortrijk in samenwerking met de vzw Doerak. Daarna wordt een bundel met praktische tips and tricks, successen en mislukkingen, reacties en quotes opgesteld. “De verzamelde informatie kan door andere organisaties in Vlaanderen gebruikt worden. Wil een jeugdbeweging een boekenruilkast maken, dan kunnen ze dat via onze handleiding en concept. Op die manier hopen we meer vrijetijdsorganisaties in Vlaanderen te stimuleren om met STEM aan de slag te gaan.”

Teenie houses 5

Doe je mee in Kortrijk?

Inschrijven voor het project in Kortrijk (dat in het najaar wordt georganiseerd) kan via www.tthouses.be of via sam.vanroose [at] howest.be (sam[dot]vanroose[at]howest[dot]be)

teenie 6