Howest scoort meer dan 1 miljoen euro onderzoeksmiddelen voor West-Vlaamse KMO’s

Howest scoort meer dan 1 miljoen euro onderzoeksmiddelen voor West-Vlaamse KMO’s

Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) diende onlangs verschillende voorstellen in voor praktijkgerichte onderzoeksprojecten. De Vlaamse Regering gaf er drie groen licht, samen goed voor één miljoen euro aan onderzoeksmiddelen voor de opleidingen Toerisme en Recreatiemanagement en Digital Arts and Entertainment. 

De zogenaamde TETRA-projecten zijn kortlopende projecten voor praktijkgericht onderzoek. Naast een economische moeten de projecten ook een maatschappelijke meerwaarde hebben. Op Vlaams niveau werden in totaal 21 projecten goedgekeurd. Howest, bekend om zijn praktijkfocus, kreeg drie TETRA-projecten goedgekeurd. Meer bepaald binnen de thema’s zorg, logistiek, eHealth, toerisme, circulaire economie, VR/AR en artificiële intelligentie (AI). Bedoeling is om zo kennis uit het hoger onderwijs voor ondernemingen (kmo’s) en/of social profit organisaties te ontsluiten.

De goedgekeurde projecten zijn:

  • Scan4Stories: ontwikkeling van 3D-applicaties voor erfgoed en toerisme die in het teken staan van beleving en ervaring (opleiding Toerisme en Recreatiemanagement). 
  • AI in productie: onderzoek naar de manier waarop Vlaamse KMO’s uit de game- en VFX-industrie artificiële intelligentie kunnen inzetten in de verschillende stappen van het productieproces (opleiding Digital Arts and Entertainment).
  • Procedural 3D: Transfer van nieuwe technologieën, software pakketten en procedural workflows om de productie van kwaliteitsvol 3D-materiaal te verbeteren en toegankelijker te maken (opleiding Digital Arts and Entertainment).

Dankzij de TETRA-onderzoeksmiddelen, in totaal goed voor ruim een miljoen euro, kan Howest nu nog intenser samenwerken met bedrijven en organisaties en dus sneller opportuniteiten voor het werkveld identificeren. Daarnaast houden deze onderzoeken de opleidingen zelf up-to-date en innovatief.